478
|

Ένας- ένας οι επενδυτές, παρακαλούμε!

Σωτήρης Ξενάκης Σωτήρης Ξενάκης 4 Οκτωβρίου 2010, 07:07

Ένας- ένας οι επενδυτές, παρακαλούμε!

Σωτήρης Ξενάκης Σωτήρης Ξενάκης 4 Οκτωβρίου 2010, 07:07

O πρωθυπουργός χθες το απομεσήμερο, αφού ξενάγησε στην Ακρόπολη τον Κινέζο ομόλογό του, πέταξε κατευθείαν για το Βερολίνο. Εκεί, κατά το βραδάκι, παρέλαβε το βραβείο "Quadriga" για την προσπάθειά του «να αναδιαρθρώσει την ελληνική δημοσιονομική πολιτική και να αποτρέψει την πτώχευση του ελληνικού κράτους», όπως αναφέρεται στην αιτιολόγηση της επιτροπής βραβείων. Τα βραβεία αυτά –διαβάζω -απονέμονται κάθε χρόνο στις 3 Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής επετείου για την ενοποίηση της Γερμανίας, σε πανηγυρική εκδήλωση στο μέγαρο συναυλιών στην πλατεία Ζεντάρμενμαρκτ.

Η σημαντική αυτή διεθνής επιβράβευση ήρθε για τον κ. Παπανδρέου αμέσως μετά τις συναντήσεις του με τον Κινέζο πρωθυπουργό ο οποίος δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα αγοράσει Ελληνικά ομόλογα όταν με το καλό, βγούμε στις διεθνείς αγορές. Είπε ακόμα ο κύριος Ζιαμπάο για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, αύξηση των εισαγωγών της Κίνας από τη χώρα μας και άλλα ωραία και ελπιδοφόρα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, οι κροίσοι με τα πετροδόλαρα από το Κατάρ υπέγραψαν το γνωστό μνημόνιο για τα 5 δις. δολάρια που προτίθενται να επενδύσουν στην Ελλάδα έχοντας μεγαλεπήβολα σχέδια για το Ελληνικό αλλά και άλλες περιοχές.
Να μην ξεχάσω, ότι δεν έχουν περάσει ούτε 15 μέρες από την δήλωση του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο ενώπιον του Γιώργου Παπανδρέου ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο… Κι ότι τον περασμένο Αύγουστο πρόθεση επενδύσεων στη χώρα μας είχε εκφράσει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μ. Νετανιάχου που επισκέφθηκε την Αθήνα…

Όλα αυτά ακούγονται ελπιδοφόρα για μια χώρα που βρίσκεται στην κατάσταση της Ελλάδας η οποία εξακολουθεί να μοιάζει με τον πνιγμένο ο οποίος πιάνεται από τα μαλλιά του… Στην περίπτωση αυτή, ο πνιγμένος φαίνεται ότι ίσως μπορεί να βρει εκτός από τα μαλλιά του και κάποιο σχοινί που μπορεί να τον κρατήσει στη ζωή και κάποια στιγμή να τον οδηγήσει στη σωτηρία.

Το πρώτο ερώτημα όμως είναι, αν υπάρχουν σε κυβερνητικό επίπεδο άνθρωποι, δομές και μηχανισμοί που μπορούν να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά για να αξιοποιήσουν όλες αυτές τις διαφαινόμενες θετικές διεθνείς προθέσεις.
Ο σπασμωδικός τρόπος με τον οποίο ανακοινώνονται ασταμάτητα τον τελευταίο χρόνο μέτρα –η για την ακρίβεια προθέσεις λήψης μέτρων-στην οικονομία, οι παλινωδίες σε αποφάσεις όπως για το ύψος του ΦΠΑ , τα χαράτσια που οδήγησαν σε μείωση αντί για αύξηση των εσόδων, κάθε άλλο παρά αισιόδοξο κάνουν ακόμα και τον πιο καλόπιστο παρατηρητή.

Ένα δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με την αποτύπωση στην πράξη όλων αυτών των καλών προθέσεων από την άλλη πλευρά Διότι από την υπογραφή μιας συμφωνίας μέχρι την υλοποίηση της, η απόσταση μπορεί να αποδειχθεί χαώδης, όπως συνέβη – για παράδειγμα- στην περίπτωση του πολυδιαφημισμένου αγωγού Μπουργκας- Αλεξανδρούπολης. Ενώ οι υποσχέσεις όπως αυτές για αγορά Ελληνικών ομολόγων από Κινέζους, παραπέμπουν στο μέλλον ,όταν με το καλό η χώρα μας βγει στις διεθνείς αγορές. Μόνο που τότε, υποτίθεται πως τα πράγματα θα έχουν βελτιωθεί και θα αγοράζουν όλοι….

Ας κρατήσουμε, λοιπόν, καλού-κακού μικρό καλάθι… Και βλέπουμε…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News