280
|

Ποιος πολεμάει το κάπνισμα;

Ποιος πολεμάει το κάπνισμα;

Ιδού, λοιπόν, ένα πολύ ενδιαφέρον κουίζ! Ίσως ακόμη και γκάλοπ!

Ένας διάλογος με ευθέως αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με την πραγματική στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι του καπνίσματος, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 8 Μαΐου, μεταξύ του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του καθηγητή Φυσιολογίας της Αναπνοής των Πανεπιστημίων Αθηνών και Χάρβαρντ των ΗΠΑ Παναγιώτη Μπεχράκη, κατά τη διάρκεια της επιστημονικής ημερίδας με θέμα τις επιπτώσεις από το παθητικό κάπνισμα, την οποία διοργάνωσε στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS).

Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Μπεχράκης υπογράμμισε με έμφαση στην ομιλία του ότι «οι Έλληνες δηλώνουν ότι επιθυμούν την πιστή εφαρμογή του νόμου για την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους, αλλά η ελληνική πολιτεία διατηρεί ερωτική σχέση με την καπνοβιομηχανία! Οι Έλληνες πολιτικοί θα πρέπει να νιώσουν κάποια μέρα ντροπή γι' αυτό το θέμα!».

Τη διαπίστωση του Παναγιώτη Μπεχράκη μετέφερε, λίγο αργότερα, στον Άδωνι Γεωργιάδη το protagon, κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου της ERS. Ο υπουργός Υγείας διετύπωσε μια τελείως διαφορετική άποψη:

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πόλεμο με το κάπνισμα. Η αρμόδια υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή έχει αναλάβει σχεδόν σταυροφορία για την πιστή τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου! Αλλά σας ερωτώ: ποιος νόμος εφαρμόζεται εύκολα στη χώρα μας; Έχουμε ένα γνωστό πρόβλημα, από την αρχαιότητα ακόμη. Οι Έλληνες νομίζουμε ότι, εάν εφαρμόσουμε έναν νόμο, υποκύπτουμε στην εξουσία. Να σας πω μόνον ότι από την αρχή της δικής μου θητείας στο υπουργείο Υγείας και από την πρώτη μου Σύνοδο των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. η Ελλάδα έχει ψηφίσει ό,τι πιο σκληρό σχετικά με τις προταθείσες ρυθμίσεις και την ευρωπαϊκή οδηγία για τα προϊόντα καπνού. Ψηφίσαμε ό,τι πιο σκληρό και σκληρή είναι και η ίδια η οδηγία».

Τι λέτε ότι συμβαίνει πραγματικά στη χώρα μας, λοιπόν;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News