(Θυμάστε τη διαφήμιση του Κίτσου που φλέρταρε τηνΤασούλα κι αυτή τον κατσιάδιαζε, «ιέχ'ς ξεφύγ'…»; Αυτήν θυμήθηκα διαβάζοντας τις εξελίξεις στην Τουρκία).
Οι τοπικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή στην Τουρκία και οι Προεδρικές εκλογές στις 10 Αυγούστου 2014, είναι το κλειδί που μπορεί να μας ερμηνεύσει τις πρόσφατες εξελίξεις στη γειτονική χώρα, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν.
Η απαγόρευση του twitter και η κατάρριψη του συριακού αεροσκάφους από την τουρκική κυβέρνηση, ήταν τα δείγματα της πρόσφατης εσοδείας -που συνοδεύτηκαν από υψηλότονες πρωθυπουργικές δηλώσεις, μολονότι, ακόμη και αυτός που εμφανίσθηκε ως το alter ego του Ερντογάν στην πολιτική σκηνή της Άγκυρας, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, κράτησε αποστάσεις από τον μέντορά του, επικρίνοντας ευσχήμως την κατάργηση του twitter.
Εξάλλου, ακριβώς όπως στα καθημάς η φράση του Δημήτρη Μαρούδα («θα καταρρίψουμε τους δορυφόρους», για να διασωθεί το κρατικό μονοπώλιο των ΜΜΕ) είχε προκαλέσει θυμηδία κι έχει μείνει ιστορικό σημείο παραπομπής στην κραυγαλέα κουταμάρα των ιθυνόντων, η φράση του Τ. Ερντογάν πως θα «ξεριζώσει τα κοινωνικά δίκτυα» έχει γράψει ιστορία παγκοσμίως…
Η απαγόρευση του twitter σε πρώτη φάση δεν είχε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, καθώς οι χρήστες βρήκαν τρόπους να παρακάμψουν τους περιορισμούς, ενώ (τις τελευταίες μέρες) διπλασιάστηκε ο αριθμός των tweets. Η κυβέρνηση, τότε, κλιμάκωσε τη στάση της, μπλοκάροντας την πρόσβαση στην υπηρεσία DNS της Google, μέσω της οποίας οι χρήστες ξεπερνούσαν τη φραγή στο twitter. Η πυροσβεστική παρέμβαση του Γκιούλ έμεινε λοιπόν ξεκρέμαστη, καθώς ο Ερντογάν θέλει να φτάσει στις κάλπες με κουτουλιές, καταγγέλλοντας συνωμοσίες, υπονομεύσεις και σκοτεινές σκοπιμότητες. «Ακόμη κι αν σύμπας ο κόσμος στραφεί εναντίον μας, είμαι υποχρεωμένος να πάρω μέτρα εναντίον κάθε επίθεσης μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια του έθνους μου. Το twitter, το YouTube, το facebook, που είναι γεμάτα ψέμματα, τράνταξαν συθέμελα τις οικογένειες» υποστήριξε και στη συνέχεια τα 'βαλε με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, που ενορχηστρώνει μιαν εκστρατεία για να «αμαυρώσει» το όνομά του.
Και πριν καταλαγιάσει ο θόρυβος από τούτη την εξέλιξη, μια άλλη είδηση -η κατάρριψη συριακού αεροσκάφους από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις- ήρθε να ταράξει τα νερά. «Τα τουρκικά F16 αναχαίτισαν το συριακό αεροσκάφος που παραβίασε τον εναέριο χώρο μας. Γιατί; Διότι αν παραβιάζεις τον εναέριο χώρο μου, το χαστούκι μας θα είναι βαρύ…», περιέγραψε τα γεγονότα ο Ερντογάν, σε προεκλογική ομιλία του στη Σμύρνη. Και στις ζητωκραυγές των οπαδών του, απάντησε: «δεν με νοιάζει ποιος με κατακρίνει. Δεν ακούω!».
Στα τουρκικά ΜΜΕ σημειώνεται ότι ο εκνευρισμός του πρωθυπουργού και η κλιμάκωση της έντασης στην πολιτική σκηνή της Άγκυρας σχετίζεται με τις ερχόμενες εκλογές. Αν τα αποτελέσματα κινηθούν σημαντικά κάτω του 40%, θα έχει δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα στην πορεία προς τις Προεδρικές εκλογές και «θα ξανα-ανοίξει η συζήτηση για τη σκληρή στάση που τήρησε το περασμένο καλοκαίρι έναντι των διαδηλωτών» («Χουριέτ»). Και συναπτά σημειώνεται, ότι το twitter στην Τουρκία έχει 12 εκ.χρήστες…
( Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η διφυής προσωπικότητα του Τ. Ερντογάν, καθώς πρόκειται για έναν ηγέτη που αναμφίβολα έβαλε τη χώρα του στην τροχιά της ανάπτυξης, έσπασε τα στεγανά που στέκονταν βαρίδια στις προοπτικές της χώρας κι έβαλε στο «σύστημα» τους μεγάλους πληθυσμούς της ανατολίας που βρίσκονταν στο κοινωνικό περιθώριο. Ταυτόχρονα αναβίωσε τον ισλαμισμό και σήμερα μοιάζει να διακατέχεται από μια «τρέλα μεγαλείου» που δεν έχει φραγμούς και συστολές. Και όλα αυτά τα δυσάρεστα συμβαίνουν -δυστυχώς- στη συγκυρία που άρχισε να ανακινείται και πάλι η λύση του Κυπριακού).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News