(Ένα όμορφο θέμα, λίγο ταξιδιάρικο και λίγο μυθιστορηματικό, διάβασα στο «Spiegel» κι έκανα τη φυγή μου απ' την πιεστική επικαιρότητα. Σας το προτείνω και καλή σας βδομάδα).
Ένας Ευρωπαίος, πρώην αρχηγός κράτους, βρίσκεται στη φυλακή. Είναι 46 χρονών και είναι υπόδικος διότι ως γιατρός, καταγγέλθηκε ότι παρενοχλούσε τις γυναίκες ασθενείς του. Πού; Στο Σαν Μαρίνο.
Ο Πιέρο Μπέρτι συνελήφθη στις 21 Ιανουαρίου και κρατείται σ' ένα από τα έξι κελιά των φυλακών της χώρας, που βρίσκονται σε έναν πρώην στάβλο του παλαιού μοναστηριού των Καπουτσίνων στην άκρη ενός γκρεμού.
Πάμε απ΄την αρχή: το Σαν Μαρίνο (έκτασης 61 τ.χλμ. και πληθυσμού 32.000 κατοίκων), μετά από την Πόλη του Βατικανού και το Μονακό, είναι η τρίτη μικρότερη χώρα της Ευρώπης. Ιδρύθηκε το 301 και το «Σύνταγμά» της είναι μια σειρά από έξι βιβλία, που συντάχθηκαν τον 16ο αιώνα στα λατινικά, όπου ορίζεται το πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας. Με ετήσιο εισόδημα 25.900 ευρώ περίπου, ανά κάτοικο, το Σαν Μαρίνο χαρακτηρίζεται από μια ευημερούσα πλεονασματική οικονομία, με τον χαμηλότερο δείκτη ανεργίας στην Ευρώπη και χωρίς δημόσιο χρέος.
Η «Γαληνοτάτη Δημοκρατία του Σαν Μαρίνο» τα τελευταία χρόνια ωστόσο, δέχθηκε δύο ισχυρά πλήγματα στην περήφανη φήμη της. Το πρώτο, έχει ευθέως οικονομικό αντίκρισμα, καθώς στα κρυμμένα μυστικά των τραπεζών της βρίσκονταν τα πλούτη όσων Ιταλών ήθελαν να αποφύγουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις της χώρας τους -μέχρι την έναρξη της κρίσης. Τότε, πολλές θυρίδες του Σαν Μαρίνο άδειασαν, καθώς η ιταλική κυβέρνηση προσέφερε για ένα διάστημα αμνηστία σε όσους θα επαναπάτριζαν τις περιουσίες τους. Ο τραπεζικός τομέας του Σαν Μαρίνο δέχθηκε, λοιπόν, ένα ισχυρό πλήγμα, που συνεχίζεται -καθώς η Ιταλία εξακολουθεί να έχει τη «Γαληνοτάτη Δημοκρατία» στη μαύρη λίστα της και όποιος συναλλάσσεται μαζί της βρίσκεται υπό διαρκή επιτήρηση από τις ιταλικές φορολογικές αρχές.
Το δεύτερο, προέκυψε με την υπόθεση του Μπέρτι, που γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα στα ιταλικά ΜΜΕ, ενώ διαδόθηκε μέχρι τη Βραζιλία… Οι Σαμμαρινέζοι, όμως, υπενθυμίζουν ότι κατά το σύστημα της διακυβέρνησής τους, κάθε έξι μήνες εναλλάσσονται δύο αρχηγοί-αντιβασιλείς στην ηγεσία του κράτους και άρα (από το 1243 που πρωτοεφαρμόσθηκε αυτό το σύστημα) έχουν περάσει απ' αυτή τη θέση 3.000 αρχηγοί κράτους…. Ένας απ' αυτούς ήταν ο Μπέρτι, λένε, ο οποίος επανήλθε στην ιδιότητα του απλού πολίτη το 1999. Με άλλα λόγια, θεωρούν (και βασίμως) ότι αδικήθηκαν από την αρνητική δημοσιότητα που υπέστησαν, δεδομένου ότι στη χώρα τους είναι ευκολότερο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο να καταγγελθεί για παραβίαση του νόμου ένας «αρχηγός κράτους»…
Για το τέλος, σας άφησα το πιο χαριτωμένο: ο Πιέρο Μπέρτι, λέει το δημοσίευμα του «Spiegel», στις 5 Φεβρουαρίου -Ημέρα της Ανεξαρτησίας του Σαν Μαρίνο- απόλαυσε του προνομίου, που προβλέπεται από τους νόμους του κράτους. Εκείνη τη μέρα, οι φυλακισμένοι δικαιούνται ενός γεύματος (που σερβίρεται λίγο πριν από τις 13.30…) το οποίο προσφέρεται από το καλύτερο εστιατόριο της χώρας! Εκεί, όπου συνήθιζε να τρώει ο Μπέρτι, πριν βρεθεί πίσω απ' τα κάγκελα…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News