603
|

Μεταλλαγμένα κινητά!

Σπύρος Κιτσινέλης Σπύρος Κιτσινέλης 27 Φεβρουαρίου 2014, 00:52

Μεταλλαγμένα κινητά!

Σπύρος Κιτσινέλης Σπύρος Κιτσινέλης 27 Φεβρουαρίου 2014, 00:52

Ξέρω ότι ο τίτλος δεν βγάζει νόημα (εκτός αν είχαμε να κάνουμε με ιαπωνική ταινία τεράτων). Τον επέλεξα διότι ήθελα να αναφέρω όσο πιο συνοπτικά μπορώ τα θέματα του κειμένου και να σε κάνω να το ανοίξεις μιας και σίγουρα σε έχει απασχολήσει ένα από τα δύο τουλάχιστον. Η φίλη μου η Γιολάντα μου έστειλε μήνυμα πριν μερικές μέρες και μου ζητούσε να γράψω κάτι για την ακτινοβολία των κινητών. Και ο φίλος μου ο Νίκος ανησυχεί για το θέμα των μεταλλαγμένων. Δεν είναι βέβαια μόνο αυτοί. Δεκάδες φίλοι μου ανησυχούν γι’ αυτά και κατά καιρούς ρωτούν τη γνώμη μου. Ε, λοιπόν αυτά τα δύο συγκεκριμένα θέματα ήταν στην κορυφή της λίστας εκείνων για τα οποία δεν σκόπευα να γράψω άρθρο μιας και θεωρούσα ότι θα ‘ναι μάλλον μάταιος κόπος. Διότι όταν έχει γίνει τόσος ντόρος και τόση δαιμονοποίηση τα στοιχεία δυστυχώς επισκιάζονται από τα συναισθηματικά αντανακλαστικά. Το τελευταίο μήνυμα το έλαβα προχθές βράδυ από αναγνώστη.

Άντε ας γράψω ότι έχουν γίνει δεκάδες ανεξάρτητες έρευνες σε διάφορες χώρες (και κάποιες διεθνείς συνεργασίες όπως το πρότζεκτ Interphone) που μας λένε ότι δεν κινδυνεύουμε από την μη ιονίζουσα ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων. Αυτή είναι άλλωστε και η επίσημη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.  Άντε να γράψω επίσης ότι κυριολεκτικά χιλιάδες μελέτες δείχνουν πως τα τρόφιμα που έχουν υποστεί γενετική επεξεργασία στο εργαστήριο δεν είναι πιο επικίνδυνα από τα μη τροποποιημένα ή από τα τροποποιημένα στους αγρούς. Αλλά και ότι ο Ιατρικός Σύλλογος και η Εθνική Ακαδημία των Επιστημών της Αμερικής και της Γαλλίας, η Βασιλική Ένωση της Βρετανίας και πολλοί ακόμα οργανισμοί παίρνουν θέση υπέρ της ασφάλειας των ΓΤ τροφίμων.  Και να σου πω επίσης ότι κάθε δημοσίευση που δείχνει κάτι ύποπτο έχει δεχτεί κριτική για τις αδυναμίες της μεθοδολογίας που περιγράφει.

Θα σε έπειθαν όλα αυτά; Αν ήσουν έστω και λιγάκι επιφυλακτικός πριν, μάλλον δεν θα σε πείσει τίποτα (για τους «συνδικαλιστές της φύσης» δεν το συζητάω καν… αυτοί είναι σαν τους πιστούς του μεταφυσικού, τα στοιχεία δεν έχουν καμία σημασία εκτός και αν κάτι ψευτοφανεί να είναι υπέρ τους). Διότι αν είσαι έστω λίγο φοβισμένος και επιφυλακτικός θα μου απαντήσεις με υποθέσεις τις οποίες κανείς δεν μπορεί να στηρίξει με επάρκεια και δεν ξέρουμε αν ποτέ θα επαληθευτούν όπως : «από πίσω κρύβονται εταιρίες και συμφέροντα»…«δεν ξέρουμε μακροπρόθεσμα τι συμβαίνει»… «διαταράσσεται σε μεγαλύτερη κλίμακα η ισορροπία της φύσης»… κ.λπ. Όμως, στην αντίπερα όχθη που αντικρύζεις με επιφύλαξη, υπάρχουν ήδη πολλές καθησυχαστικές έρευνες και πάνω απ' όλα υπαρκτά οφέλη σήμερα. Ναι, δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά για τίποτα στο μέλλον, ούτε καν για όσα δεν σε ανησυχούν, μπορώ όμως να δω πώς βελτιώνει τις ζωές μας (και πόσες σώζει) η κινητή ασύρματη επικοινωνία και η δημιουργία περισσότερης τροφής.

Η πορεία του ανθρώπου χαρακτηρίζεται από την περιέργεια, την ανακάλυψη και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα (πολλές φορές με κόστος, γι’ αυτό υπάρχουν και οι μύθοι που μιλάνε για απαγορευμένο φρούτο, κουτί της Πανδώρας και πάει λέγοντας). Δες τα στοιχεία χωρίς συναισθηματισμούς. Και αντί να παλεύεις για το μάταιο, που είναι να βγάλουμε από την ιστορία τις τεχνολογίες που ήδη έγιναν κομμάτι της ανθρώπινης γνώσης, πάλεψε για περισσότερη στήριξη των επιστημόνων, ώστε να μάθουν όσα πιο πολλά μπορούν για κάθε τι νέο και τους καλύτερους και ασφαλέστερους τρόπους να το χρησιμοποιούμε προς όφελος μας. Γίνε ακτιβιστής της επιστήμης… Σε συμφέρει.

Ρίξε και ματιά εδώ μπας και καθησυχαστείς λίγο:

Conclusions on mobile phones and radio frequency fields
Interphone study reports on mobile phone use and brain cancer risk
An overview of the last 10 years of genetically engineered crop safety research
Peer Reviewed Publications on the Safety of GM Foods

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News