835
|

Το TEDx της Κρήτης

Avatar protagon.import 12 Φεβρουαρίου 2014, 01:02

Το TEDx της Κρήτης

Avatar protagon.import 12 Φεβρουαρίου 2014, 01:02

Η Ελλάδα υιοθέτησε το θεσμό των TEDx events με σχετική καθυστέρηση, πριν από 5 περίπου χρόνια. Μικρές ομάδες που έγιναν μεγάλες, παρέες και φίλοι που ενώθηκαν μέσα στην κρίση με ένα κοινό στόχο: να αναδείξουν την καλή μας πλευρά και να φέρουν τον κόσμο σε επαφή με ανθρώπους και ιδέες που αξίζει να διαδοθούν. Σήμερα, γίνονται κάθε χρόνο 2 μεγάλες εκδηλώσεις στην Αθήνα, μια στη Θεσσαλονίκη και μια στην Καλαμάτα. Οργανώνονται επίσης και μικρότερα events από φοιτητές Ελληνικών πανεπιστημίων, όπως είναι το TEDxAUEB και το TEDxUniversityOfPiraeus. Οι εκδηλώσεις αυτές πλαισιώνονται πάντα και από μια σειρά άλλων δράσεων, όπως πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, διαγωνισμούς καινοτομίας, δίκτυα αλληλεγγύης και πληθώρα δράσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας μας. Είναι υγιή κύτταρα που παλεύουν για την επιβίωση και πολλαπλασιασμό τους, στις εχθρικές συνθήκες ενός αρρωστημένου οργανισμού, που δεν είναι άλλος από την Ελλάδα της κρίσης. Ένας ακόμα τέτοιος θεσμός, το TEDxHeraklion, έκανε το εντυπωσιακό του ξεκίνημα το προηγούμενο Σάββατο, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε TEDx events σε αμφιθέατρα και χώρους εκδηλώσεων. Στο Ηράκλειο όμως, η εκδήλωση έλαβε χώρο στο Cretaquarium, ένα ενυδρείο μέσα στο οποίο στήθηκε η σκηνή με τον χαρακτηριστικό κόκκινο κύκλο. Όσοι τυχεροί είχαν εισιτήριο για να παρακολουθήσουν ζωντανά την εκδήλωση, κάθισαν στη σκοτεινή αίθουσα ανάμεσα σε δύο τεράστιους γυάλινους τοίχους που χώριζαν το κοινό από εκατοντάδες διαφορετικά είδη ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών, ανάμεσα σε αυτά και δύο μεγάλοι καρχαρίες.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Αλέξανδρο Χρηστάκη, ο οποίος συστήνεται ως «Σχεδιαστής κοινωνικών συστημάτων» και μίλησε για την εφαρμογή μιας πλατφόρμας συμμετοχικής δημοκρατίας και το πως μπορεί κανείς να αξιοποιήσει τη «σοφία της πολυφωνίας», με συγκεκριμένα παραδείγματα διαλόγου τα οποία ο ίδιος συντόνισε, όπως ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Στη συνέχεια, η Παναγιώτα Ποϊράζη από το ΙΤΕ, μας ταξίδεψε στο συναρπαστικό κόσμο του ανθρώπινου εγκεφάλου και των μηχανισμών της μνήμης. Ο Γιώργος Τσερπές από το ΕΛΚΕΘΕ, μίλησε για τον τρόπο που – όπως και οι άνθρωποι – ορισμένα θαλάσσια είδη μεταναστεύουν, αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη θαλάσσια βιοποικιλότητα της Μεσογείου κάθε ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση, όπως η διάνοιξη μιας διώρυγας. Ο Βασίλης Νικολόπουλος μίλησε για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάθε νέος επιχειρηματίας προκειμένου να δημιουργήσει μια επιτυχημένη εταιρεία με εξωστρεφή προσανατολισμό. Ζηλέψαμε τον ενθουσιασμό της Νένας Γαλανίδου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που μας μίλησε για τον κλάδο της προϊστορικής αρχαιολογίας και τον πλούτο γνώσης που αντλούμε από πληθώρα λίθινων εργαλείων που έφερε στο φως μια ανασκαφή σε ένα ελληνικό νησί. Ο δικηγόρος Βαγγέλης Μάλλιος, εκπροσώπησε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρπώπου την υπόθεση αποκλεισμού των ομόφυλων ζευγαριών από το Σύμφωνο Συμβίωσης και πέτυχε την καταδίκη της Ελλάδας. Ανέβηκε στο βήμα του TEDx και μας μίλησε για μια ιστορική νίκη, που «επισημαίνει στην Ελλάδα ότι όταν μια πολιτεία νομοθετεί, οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις στην κοινωνία». Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από τη σκηνή ο Ross Daly, ο οποίος αν και περιμέναμε να μας ταξιδέψει μουσικά, επέλεξε να μιλήσει στη μητρική του γλώσσα για την προσωπική του διαδρομή. Το τρίτο και τελευταίο μέρος, ξεκίνησε με τον εξαιρετικό γλωσσολόγο Gareth Owens, που έχει αφιερώσει τα τελευταία 6 χρόνια της ζωής του στην προσπάθεια ανάγνωσης του Δίσκου της Φαιστού. Δεν σας κρύβω πως ανατρίχιασα, όταν στο τέλος της ομιλίας ακούσαμε μια ηχογράφηση ανάγνωσης του Δίσκου, που αποτελεί το «Ευαγγέλιο» της Μινωικής Γλωσσολογίας. Για τη σημασία και την αξία της Κρητικής διατροφής μίλησε η Διατροφολόγος Έλενα Παραβάντη και την εκδήλωση έκλεισε ο φωτογράφος Στυλιανός Παπαρδέλας με μια προσωπική εξομολόγηση για το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε πίστη στον άνθρωπο, κάτι που όλοι ξεχνάμε καθημερινά.

Όλο το event είχε έντονο άρωμα Κρήτης. Παραδοσιακή κουζίνα και τοπικά κρασιά από το Δίκτυο Οινοποιών στα διαλείμματα, εργαστήριο αγγειοπλαστικής, πειράματα για το περιβάλλον και παρουσίαση νέων τεχνολογιών από τα εργαστήρια του ΙΤΕ.

Μεγάλη αποκάλυψη, τα μουσικά σχήματα που εμφανίστηκαν στη σκηνή. Ο Στέλιος Πετράκης με τον Γιώργο Μανωλάκη, γνήσιοι εκπρόσωποι της νέας γενιάς της Κρητικής μουσικής και το τρίο Daulute που πρέπει οπωσδήποτε να ανακαλύψετε.

Κλείνω με το πιο σημαντικό στοιχείο. Τους ανθρώπους, χωρίς την πρωτοβουλία των οποίων δεν θα είχε πραγματοποιηθεί τίποτα. Μια ομάδα 20 νέων παιδιών μαζί με 60 εθελοντές, οργάνωσαν κάτι τόσο άρτιο και σημαντικό για την κοινωνία του νησιού. Έδειξαν στον κόσμο που ήταν εκεί (και σε χίλιους ακόμα μοναδικούς διαδικτυακούς θεατές), τη δύναμη που έχουν οι ιδέες για να αλλάξουν τη χώρα μας.

Σε ένα φίλο που πρόσφατα μου έλεγε για το πόσο έχει χάσει την αξία του το brand TED, έχω να πω το εξής: Αυτή η υπερβολική δόση δημιουργικότητας και αισιοδοξίας για το μέλλον ενός τόπου που ζήσαμε εκεί, δεν ήταν αποτέλεσμα του ονόματος TED. Θα μπορούσε η εκδήλωση να λέγεται και αλλιώς, μικρή σημασία έχει. Προσωπικά θα ήθελα να δω τέτοιες εκδηλώσεις να γίνονται και σε άλλες ελληνικές πόλεις. Όσο το δυνατόν περισσότερες, γιατί κάθε κοινωνία τελικά, όσο μικρή και αν είναι, έχει ανθρώπους που δεν επιλέγουν τη μιζέρια και το βόλεμα, αλλά δημιουργούν, ονειρεύονται και ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Το Ηράκλειο της Κρήτης το απέδειξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο Μάκης Αντύπας αγαπάει το internet και κάθε νέα τεχνολογία που κάνει τη ζωή μας καλύτερη. Είναι μέλος της οργανωτικής ομάδας του TEDx Academy

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News