535
|

Οι ευρωεκλογές ξεκίνησαν…στην Ελβετία;

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 11 Φεβρουαρίου 2014, 00:42

Οι ευρωεκλογές ξεκίνησαν…στην Ελβετία;

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 11 Φεβρουαρίου 2014, 00:42

(Το θέμα είναι σοβαρό αυτό-καθαυτό. Κάποιοι, όμως, υπογραμμίζουν την ευρύτερη πολιτική σημασία του – είναι ένα «μήνυμα» λένε «των δυνάμεων της δημαγωγίας και του λαϊκισμού τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές». Στην «El Pais» και στη «Monde» σημειώθηκε ότι το ελβετικό δημοψήφισμα αντανακλά «την ξενοφοβική αναταραχή που διατρέχει τη Γηραιά Ήπειρο», ενώ  επισημάνθηκε πως πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Ας δούμε λοιπόν, τι συνέβη προχτές στην Ελβετία).

Ένα δημοψήφισμα την περασμένη Κυριακή στην Ελβετία έκρινε (με 50,3%) ότι πρέπει να σταματήσει «η μαζική είσοδος μεταναστών στη χώρα» και ότι πρέπει να θεσπιστούν κριτήρια και ποσοστώσεις. Πώς φτάσαμε ως εκεί; Θυμάστε εκείνο το δημοψήφισμα στην Ελβετία που απαγόρευε την κατασκευή μιναρέδων; Είχε προκληθεί από τη Δημοκρατική Ένωση του Κέντρου (UDC), η οποία -μερικά χρόνια προηγουμένως- είχε τοιχοκολλήσει μια αφίσα που λάνσαρε το σύνθημα της «αυτόματης εκδίωξης των ξένων εγκληματιών» και όπου παρουσιαζόταν ένα μαύρο πρόβατο, το οποίο είχε βιαίως εκτοπιστεί από τα λευκά πρόβατα…

Το δημοψήφισμα  της περασμένης Κυριακής προκλήθηκε επίσης από την UDC, που ζήτησε να τεθεί πλαφόν στην είσοδο των μεταναστών στη χώρα, το 66% των οποίων προέρχεται από χώρες-μέλη της ΕΕ. Η ανταπόκριση, δηλαδή, στην αίτηση ενός δυνάμει μετανάστη θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε τρία ερωτήματα, που έχουν να κάνουν με τη ζήτηση στην αγορά εργασίας, τη δυνατότητα ενσωμάτωσης του αιτούντος και τη δυνατότητά του να συντηρεί αυτονόμως τον εαυτό του.

Η UDC, που στις τελευταίες εκλογές σημείωσε κάμψη, υποστήριξε την ανάγκη δημοψηφίσματος επειδή κάθε χρόνο αυξάνονται οι μετανάστες «και μαζί αυξάνεται η ανεργία (3% σήμερα!), η πίεση συρρίκνωσης των μισθών, η εγκληματικότητα». Κόντρα στην ιδέα του δημοψηφίσματος τάχθηκαν τα περισσότερα κόμματα του Κοινοβουλίου, τα συνδικάτα μαζί με τις εργοδοτικές οργανώσεις (!), ακόμη και  ο Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας. Η UDC, όμως, επέβαλε τελικά το δημοψήφισμα (συγκεντρώνοντας έναν αριθμό υπογραφών), ενώ επίσης κέρδισε οριακά και το δημοψήφισμα προσελκύοντας τους ψηφοφόρους των γερμανόφωνων καντονιών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εξόργισε την ΕΕ, καθώς «αντιβαίνει στη δυνατότητα ελευθερο-επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελβετία και την ΕΕ», όπως αυτή αποτυπώνεται σε σειρά συμφωνιών από το 2002 και μετά. Ως εκ τούτου, σημειώθηκε χτες, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επανεξετάσει το σύνολο των σχέσεων της ΕΕ με την Ελβετία, δεδομένου ότι πλήττεται ευθέως η εσωτερική αγορά.

Σε σχετική ανταπόκριση της «Monde», ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως οι βρετανικές ρητορείες (περί υφαρπαγής των ευρωπαϊκών επιδομάτων από φτωχούς μετανάστες) «επηρέασαν αρνητικά τον δημόσιο διάλογο στην Ελβετία» και γι΄αυτό, θα πρέπει «να αντλήσουμε μαθήματα από το ελβετικό δημοψήφισμα». Ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Χ. Σβόμποντα επεσήμανε επίσης πως «η μετανάστευση δεν είναι απειλή αλλά πλεονέκτημα στην προσπάθεια της οικονομικής ανάπτυξης» και υπενθύμισε ότι η Ελβετία «ωφελήθηκε τα μάλα από τους ευρωπαίους μετανάστες». Η επίτροπος Β. Ρέντινγκ, εξάλλου, παρατήρησε ότι η «κοινή αγορά δεν είναι σαν το ελβετικό τυρί, δεν μπορεί νάχει τρύπες»…

(Για να συνοψίσουμε, η Ελβετία από προχτές αναδιάταξε τη θέση της στον ευρωπαϊκό χάρτη, γιατί το πακέτο των συμφωνιών της με την ΕΕ δεν μπορεί να διαχωριστεί -η πρόσβασή της στην εσωτερική αγορά προϋποθέτει την ελεύθερη επικοινωνία. Ταυτόχρονα, όμως, ανέδειξε και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες: δικαίως ή αδίκως πολλοί ευρωπαίοι πολίτες αποδίδουν στους μετανάστες τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου. Το θέμα αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και να μην το «χαρίσουμε» στις λαϊκιστικές δυνάμεις της εύκολης δημαγωγίας –το πάθημα προλαβαίνουμε να το αντιμετωπίσουμε ως «μάθημα»).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News