Ξεκίνησε να μαθαίνει τον Κορυδαλλό το 1997. Τον γνώρισε καλά μέσα από διαφορετικά πόστα, ανεβαίνοντας την ιεραρχία. Από το 2003 ήταν η διευθύντρια των Γυναικείων Φυλακών που πέντε χρόνια μετά μεταφέρθηκαν στη Θήβα. Η «μεγάλη μαμά» για υπαλλήλους και κρατούμενες. Μεγάλες και παιδιά. Οι γυναικείες φυλακές έχουν μαμάδες και μωρά και ανήλικα κορίτσια που τα 'βαλαν με τον νόμο. Ο νόμος τους έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό του μέσα από το δικό της, σε ένα μέρος τόσο σκληρό που δεν χρειάζεται να γίνεται σκληρότερο.
Ένα βράδυ, περασμένα μεσάνυχτα, έφυγε απ' το σπίτι τρέχοντας να βρει ζεστό νερό, να κάνει μπάνιο ένα μωρό που ο πυρετός του δεν έπεφτε.
Η Χαρά Κουτσομιχάλη, η νέα διευθύντρια των πιο φημισμένων φυλακών της χώρας μπήκε στο επάγγελμα αυτό από ανάγκη και όχι από επιλογή. Φαντάζομαι το ίδιο και στην τωρινή της τοποθέτηση. «Η εμπειρία μου στοn χώρο των φυλακών μου έχει αποδείξει πως όλοι μας είμαστε εν δυνάμει κρατούμενοι. Πιστεύω πως υπάρχει ανάγκη να καταρρεύσει ο μύθος και το άβατο της φυλακής. Οι μικρές αυτές κοινωνίες δεν πρέπει να είναι αποκομμένες από την υπόλοιπη κοινωνία. Αυτή μου η πεποίθηση με οδήγησε στην ιδέα να "στήσουμε" ένα blog στο διαδίκτυο (http://kkgeth.blogspot.gr/) όπου παρουσιάζουμε τη φυλακή, τους χώρους, τις δράσεις, αυτά που σκέπτονται και γράφουν οι ίδιες οι κρατούμενες, προκειμένου να δείξουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι «τέρατα», αλλά στην πλειοψηφία τους άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που για διάφορους λόγους οδηγήθηκαν εδώ».
Οι φυλακές έχουν ανάγκη να διοικούνται από τέτοιους ανθρώπους που έχουν επίγνωση ότι όσο απαραίτητο είναι να διαφυλάσσεται η ασφάλεια της περιμέτρου των σωφρονιστικών καταστημάτων, άλλο τόσο ανάγκη υπάρχει να διαφυλάσσεται η αξιοπρέπεια των κρατουμένων.
Η γνωριμία μας με την κa Κουτσομιχάλη έγινε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων των «Πρωταγωνιστών», τον Γενάρη του 2011, στις γυναικείες φυλακές του Ελεώνα Θηβών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News