669
|

Ποιες μπούρδες τρώνε πρόστιμα;

Σπύρος Κιτσινέλης Σπύρος Κιτσινέλης 21 Ιανουαρίου 2014, 00:49

Ποιες μπούρδες τρώνε πρόστιμα;

Σπύρος Κιτσινέλης Σπύρος Κιτσινέλης 21 Ιανουαρίου 2014, 00:49

Ας πούμε ότι παρουσιάζεται κάποιος σε εκπομπές στην τηλεόραση και ισχυρίζεται ότι το μαντζούνι που πουλάει (τίποτε περίεργο… μια μίξη από συνηθισμένα βότανα) θεραπεύουν κάθε σου αρρώστια. Φοβεροί ισχυρισμοί που φυσικά δεν βασίζονται πουθενά και απλά αυτός ποντάρει στην αφέλεια και απόγνωση του κόσμου. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει μια αρμόδια αρχή, όπως η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, να τον κυνηγήσει όπως έκανε πρόσφατα με αυτούς που εισήγαγαν και πουλούσαν μέσω φαρμακείων τα «βιομαγνητικά βραχιολάκια», που είναι φυσικά μια ακόμα μπούρδα. Είχα και φίλους γιατρούς που τα αγόρασαν τρομάρα τους και φυσικά τα άκουσαν από μένα. Επεβλήθησαν και υψηλά πρόστιμα διότι «…οι ισχυρισμοί κρίθηκαν αναληθείς επειδή οι εταιρίες δεν προσκόμισαν αποδεικτικά στοιχεία για την επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση του προϊόντος». Αυτό διαβάζει κανείς αν ψάξει δημοσιεύσεις για την υπόθεση. Προστασία αφελούς καταναλωτή – τσαρλατανισμός = 1 – 0. Δεν σας κρύβω ότι πολύ τη χάρηκα αυτή την εξέλιξη. Και η ανακοίνωση ότι χωρίς επαρκή επιστημονικά στοιχεία θα πέφτουν πρόστιμα, ηχεί σαν μουσική στα αυτιά μου.

Κεφάλια πέφτουν και πρόστιμα μοιράζονται λοιπόν μόλις γίνει μια εκπομπή για τη φραπελιά ή πουληθεί ένα βραχιολάκι με δήθεν θαυματουργές ιδιότητες. Να το ξαναπώ να το εμπεδώσουμε όλοι μαζί: πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα σε όποιον πουλά κάτι του οποίου τα υποσχόμενα αποτελέσματα δεν είναι επιστημονικώς τεκμηριωμένα. Αν κάποιος σου υποσχεθεί πως έναντι αμοιβής θα σου πει πώς θα πάνε τα ερωτικά ή επαγγελματικά σου στο μέλλον δεν διαπράττει το ίδιο αδίκημα; Σου πουλάει κάτι, μια υπηρεσία, που είναι παντελώς αυθαίρετη και όχι μόνο χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά απολύτως απορριπτέα από τη Δυτική επιστήμη.

Έχουν λοιπόν οι αστρολόγοι και μελλοντολόγοι την ίδια τύχη με τους τσαρλατάνους των μαντζουνιών και των βραχιολιών; Όχι βέβαια, αντιθέτως έχουν κατακλύσει την ελληνική τηλεόραση με ενότητες σε κάθε εκπομπή (και πολλές δικές τους), με στήλες σε κάθε έντυπο (και πολλά δικά τους περιοδικά), με νόμιμες δικές τους εταιρίες και τηλεφωνικές γραμμές (έχουν κωδικό «μελλοντολόγου» στην εφορία παρακαλώ) και γενικότερα όπου και να κοιτάξεις υπάρχει ένας αστρολόγος ή κάποιος/α που «ρίχνει» τα χαρτιά. Πρόσφατα μπήκα να δω μια νέα ιστοσελίδα που έχει ως σλόγκαν «το site του κλασικού άντρα» και το πρώτο πράγμα που αντίκρισα ήταν η στήλη των ζωδίων. Στο σχόλιό μου πως δεν ήξερα ότι τα ζώδια είναι στα ενδιαφέροντα του κλασικού άντρα, πήρα την απάντηση «εσύ αυτό είδες μόνο;». Φοβερή απάντηση. Φαντάσου να μου απαντούσε έτσι αθλητικό site που θα είχε μέσα διαφήμιση τσιγάρων.

Εκεί βέβαια που κατάλαβα ότι θα είναι μαζί μας για πολλά χρόνια ακόμα οι τύποι και οι τύπισσες που θα μας λένε πώς ελάχιστες αλλαγές στη διάταξη του 0.14% της μάζας του ηλιακού συστήματος (το 99.86% είναι ο ήλιος) επηρεάζει τα τεκταινόμενα στις ζωές όλων μας και μάλιστα διαφορετικά ανάλογα με το πότε γεννηθήκαμε, ήταν όταν έλαβα την απάντηση του ΕΣΡ σε ηλεκτρονική επιστολή που τους είχα στείλει θίγοντας το θέμα. «Σε ποια ακριβώς εκπομπή αναφέρεστε;» μου απάντησαν. Στη Γαλλία που έζησα πρόσφατα για δύο χρόνια έπιανα καμιά τριανταριά κανάλια και δεν πέτυχα ποτέ ζώδια και χαρτομαντείες. Εδώ όμως μπορείς να ανοίξεις ένα τυχαίο κανάλι και μέσα σε μια ώρα το αργότερο θα πετύχεις αστρολόγο ή χαρτορίχτρα και αυτοί με ρώτησαν σε ποια (μία ας πούμε) αναφερόμουν. Θα μου πεις εδώ το αυθαίρετο και η μπούρδα ορίζουν τον πολιτικό διάλογο και το μέλλον μιας χώρας . Εδώ παριστάνουν τους εναλλακτικούς θεραπευτές χιλιάδες τσαρλατάνοι. Εδώ τα παραμύθια ορίζουν ζωές, ηθικές και παίρνουν κρατικό μισθό. Όλα όμως έχουν τη σημασία τους διότι όσο ο κόσμος μένει βουτηγμένος στο αυθαίρετο και στην μπούρδα καθημερινά τόσο θα του ξενίζει η φωνή της λογικής και θα ακολουθεί πιο εύκολα τον παραμυθά οποιουδήποτε χώρου. Αχ, αυτά τα αυθαίρετα και η νομιμοποίησή τους σε τούτο τον τόπο.

Πριν από λίγο διάβαζα ότι στη νότια Φλόριντα μια εννεαμελής οικογένεια που πούλαγε υπηρεσίες «μέντιουμ» στο Φορτ Λότερντεϊλ και στη Νέα Υόρκη συλλήφθηκε και πρέπει να επιστρέψει σε θύματα γύρω στα δύο εκατομμύρια δολάρια. Μακάρι και εμείς να μη σταματήσουμε στα βραχιολάκια αλλά εδώ ακόμα η αυθαίρετη σκέψη βασιλεύει και ο ορθολογισμός σπρώχνεται στην άκρη ως ενοχλητικός. Και τελικά, περήφανε Έλληνα, σε ρωτάω, γίνεται σοφός και έξυπνος λαός γεμάτος μπούρδες;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News