634
|

Κράτος χάκερ: Η Κίνα και οι άλλοι

Avatar Θανάσης Τρομπούκης 16 Αυγούστου 2013, 01:30

Κράτος χάκερ: Η Κίνα και οι άλλοι

Avatar Θανάσης Τρομπούκης 16 Αυγούστου 2013, 01:30

Ποιος είπε ότι χάκερς είναι μόνο οι αντικαθεστωτικοί πιτσιρικάδες που γουστάρουν να λεηλατήσουν και να σπάσουν πλάκα; Κάποιες φορές πίσω από την οθόνη του υπολογιστή που «χακάρει» δεν κάθεται ένας άνθρωπος αλλά ένα κράτος!

Στις 25 Οκτωβρίου 2012 οι New York Times δημοσίευσαν ένα αποκαλυπτικό άρθρο για την προσωπική περιουσία των συγγενών του πρωθυπουργού της Κίνας Γουέν Ζιαμπάο, η οποία εκτιμάται σε δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια μέρα, το ηλεκτρονικό σύστημα των NYT δέχτηκε επίθεση από χάκερς. Οι εισβολείς υπέκλεψαν κωδικούς συνεργατών της εφημερίδας και συγκεκριμένα του Ντέιβιντ Μπαρμπόζα (David Barboza), επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στη Σαγκάη, ο οποίος είχε κάνει την έρευνα για τους συγγενείς του πρωθυπουργού και του Τζιμ Γιάρντλεϊ (Jim Yardley) πρώην επικεφαλής της εφημερίδας στο Πεκίνο. Οι χάκερς χρησιμοποίησαν για την επίθεση το δίκτυο ενός αμερικανικού πανεπιστημίου και από εκεί εισέβαλαν στο σύστημα της εφημερίδας. Οι NYT ανέθεσαν στη Mandiant, εταιρεία παροχής ηλεκτρονικής ασφάλειας, να εντοπίσει και να παρακολουθήσει τους εισβολείς ώστε να καταλάβουν πώς δρουν και κυρίως τι αναζητούν. Στη Mandiant, το μοτίβο των εισβολέων κάτι τους θύμιζε.

Ακολούθησαν τα ίχνη των εισβολέων και έφτασαν στην Κίνα, και συγκεκριμένα σε στρατιωτικές υπηρεσίες της Κίνας, οι οποίες και στο παρελθόν είχαν προσπαθήσει να παραβιάσουν προμηθευτές αμυντικού εξοπλισμού του Αμερικανικού Στρατού. Μάλιστα σε έκθεσή της αναφέρει ότι πίσω από πολλές κυβερνοεπιθέσεις βρίσκεται η στρατιωτική μονάδα 61398, που αποτελεί μέρος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας. Από το 2006, έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με την εταιρεία, επιθέσεις σε 141 εταιρείες ανά τον κόσμο. Το πόρισμα της έκθεσης επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος.
Ωστόσο η Κίνα διαψεύδει την εμπλοκή της μιλώντας για αβάσιμες κατηγορίες και μάλιστα δηλώνει διά στόματος του Υπουργού Εξωτερικών και Άμυνας ότι «ο κινεζικός στρατός δεν έχει υποστηρίξει ποτέ τη δράση των χάκερς», και ότι η Κίνα είναι «ένα από τα κύρια θύματα κυβερνοεπιθέσεων».

Η ηλεκτρονική κατασκοπεία μεταξύ κρατών δεν είναι νέο φαινόμενο και σίγουρα δεν προκαλεί έκπληξη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2008 ήταν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ που κατηγορήθηκαν ότι δημιούργησαν έναν ιό τύπου worm, ο οποίος επιτέθηκε και προκάλεσε βλάβες σε πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν. Το Ιράν από την πλευρά του φέρεται να ξεκίνησε ηλεκτρονικές επιθέσεις σε αμερικανικές τράπεζες και ξένες εταιρείες πετρελαίου. Αντίστοιχες πρακτικές φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει και η Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Γεωργία το 2008. Ο σιωπηρός πόλεμος δεν κηρύχθηκε, δεν ακούστηκε ούτε είχε θύματα. Ήταν κυβερνοπόλεμος. Στόχος αυτού του τύπου των επιθέσεων είναι είτε το κράτος να αποσπάσει ευαίσθητες πληροφορίες για την αμυντική στρατηγική ή τον εξοπλισμό ενός κράτους, ή την καταστροφή ηλεκτρονικών συστημάτων του αντιπάλου.

Στην περίπτωση των NYT ο στόχος των χάκερ, ήταν να βρουν ποιος διοχέτευσε τις πληροφορίες στους ερευνητές δημοσιογράφους για την περιουσία των συγγενών του Γουέν Ζιαμπάο. «Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφαλείας υπολογιστών δεν βρήκαν αποδείξεις ότι οι επιτιθέμενοι απέκτησαν πρόσβαση, κατέβασαν ή αντέγραψαν e-mail ή άλλα αρχεία που σχετίζονται με τα άρθρα για την οικογένεια του Γουέν» δήλωσε ο Τζιλ Άμπραμσον, Executive Editor των NYT.

Σε άλλες περιπτώσεις οι χάκερς είναι βιομηχανικοί κατάσκοποι. Στις αρχές του χρόνου, έγινε ηλεκτρονική επίθεση στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Ομίλου Αεράμυνας και Διαστημικής Υπηρεσίας-ΕΟΑΔΥ στο Μόναχο. Η Γερμανία θορυβήθηκε καθώς στα αρχεία του γερμανικού γραφείου υπήρχαν ευαίσθητα δεδομένα για την εταιρεία, η οποία κατασκευάζει μαχητικά αεροπλάνα, κατασκοπευτικούς δορυφόρους, ακόμα και τους πυραύλους για τα γαλλικά πυρηνικά όπλα. Σύμφωνα με το Spiegel η αντίδραση του γερμανικού κράτους ήταν άμεση αλλά ανεπίσημη. Η Γερμανία φέρεται να έστειλε εκπρόσωπο της κυβέρνησης στο Πεκίνο για να ενημερώσει Κινέζους αξιωματούχους ότι η Γερμανία καταδικάζει την κυβερνοκατασκοπεία. Το 2012 η γερμανική κυβέρνηση και φορείς της δέχτηκαν 1.100 επιθέσεις από χάκερς. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και μεγάλες εταιρίες, όπως η κατασκευάστρια μετάλλων Thyssenkrupp, ο φαρμακευτικός κολοσσός Bayer και η εταιρία πληροφορικών συστημάτων IBM αποδεικνύοντας ότι οι κυβερνοεπιθέσεις δεν αποσκοπούν μόνο σε κρατικά μυστικά. Αποτελούν μία σύγχρονη μορφή βιομηχανικής κατασκοπείας.

Κάποιες φορές όμως, τα βέλη των κυβερνο-χάκερ στρέφονται και κατά των πολιτών… (Συνεχίζεται)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News