278
|

Οι τεχνοκράτες δεν μπορούν να κυβερνήσουν

Avatar Νίκος Κακαρίκας 16 Απριλίου 2013, 07:12

Οι τεχνοκράτες δεν μπορούν να κυβερνήσουν

Avatar Νίκος Κακαρίκας 16 Απριλίου 2013, 07:12

Υπάρχει μέλλον για τους νέους του Νότου; Ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας, Χριστόφορος Πισσαρίδης, βρέθηκε χτες το μεσημέρι στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν από νέα και μορφωμένα παιδιά, τα οποία που δεν έδειξαν να κομπλάρουν μπροστά σε έναν νομπελίστα. Πολλές ερωτήσεις μάλιστα τον ανάγκασαν να κρατά σημειώσεις.
Παιδεία, οικονομία, ανταγωνιστικότητα, Ευρωπαϊκή Ένωση, kυπριακό κραχ, μνημόνια και οίκοι αξιολόγησης, ήταν μόνο μερικά από τα ερωτήματα που μπήκαν στο τραπέζι με τοn Νομπελίστα Οικονομολόγο να προσπαθεί να δώσει, στον ελάχιστο χρόνο που είχε, ουσιαστικές απαντήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, τα dημόσια αλλά και τα iδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα θα πρέπει να λειτουργούν με βασικό τους στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου μόρφωσης αλλά και την ανταγωνιστικότητα. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο τόνισε με νόημα πως η χώρα του μπορεί να συνεχίσει ακάθεκτη να προσφέρει υπηρεσίες προς εταιρίες και επιχειρήσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά: "Δεν καταστράφηκε η Κύπρος, δυο τράπεζες χρεοκόπησαν".

Δήλωσε επίσης υποστηρικτής της ιδέας για μια Συμμαχία των χωρών του Νότου και εκφράστηκε θετικά για το Ευρωομόλογο, την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση και υπέρ της σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Οίκου αξιολόγησης. Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει πως οι διαρθρωτικές αλλαγές των Μνημονίων και η μείωση των ελλειμμάτων θα πρέπει να προχωρήσουν κανονικά. Στο τέλος της συζήτησης ο κ. Πισσαρίδης έκανε ειδική αναφορά στους τεχνοκράτες, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Οι τεχνοκράτες δεν μπορούν να κυβερνήσουν γιατί οι εκλογές πρέπει να κερδίζονται, αλλά οι πολιτικοί πρέπει να τους ακούν λίγο παραπάνω".

Την εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε μεταξύ άλλων και η Άννα Διαμαντοπούλου, διοργάνωσε το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Δείτε το βίντεο με τις θέσεις και τις απαντήσεις που έδωσε ο Νομπελίστας Οικονομολόγος στο κοινό της Αθήνας. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News