Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, σε ένα από τα βιβλία του, έχει συμπεριλάβει (ή επινοήσει;) ένα ξεκαρδιστικό απόσπασμα. Σε αυτό, ο Ιωάννης Πετράκης, υπαστυνόμος στο Κιλκίς, στις 7 Aπριλίου 1923, αναφέρει εγγράφως στο τοπικό τμήμα της χωροφυλακής: «Λαμπυριζούσης και σελαγιζούσης της σελήνης, παρά λίμνην της Δοϊράνης, εωράκαμεν τους ληστάς. Κράζων δε "σταθήτε, ρε πούστηδες, γαμώ το σταυρό σας" και απαντησάντων "κλάστε μας τα αρχίδια", απέδρασαν».
Θυμήθηκα τον «ήρωα» του Σκαμπαρδώνη, παρακολουθώντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Επί μέρες, περί «λουφαδόρων, κοπανατζήδων και επίορκων», μιλούσαν κομματικά στελέχη της ΝΔ και μερίδα του Τύπου. Περίπου τα ίδια είπε ο κύριος Σαμαράς. «Το μέτρο (των απολύσεων) αφορά υπαλλήλους που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα ή πειθαρχικά παραπτώματα, ή θα φύγουν οικειοθελώς, ή των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι στη θέση τους θα προσληφθεί ίσος αριθμός -ένας προς ένα- νέων παιδιών με κριτήρια αξιοκρατικά. Για καθέναν απ' αυτούς που αποχωρούν θα προσλαμβάνεται ένας νέος, με απόλυτα αξιοκρατικό τρόπο. Δεν είναι αυτό "ανθρωποθυσία", όπως λένε κάποιοι, δηλαδή να διώχνεις "επίορκους" και να προσλαμβάνεις νέους και άξιους. Είναι ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου. Και είναι και απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας».
Ακούγοντάς τον, οι συνειρμοί υπήρξαν αναπόφευκτοι. Και τα ερωτήματα. Λόγου χάρη, ένα τέτοιο είναι, αν επί των ημερών του κυρίου πρωθυπουργού ως υπουργός, προσελήφθη κάποιος που πλέον ονομάζεται «λουφαδόρος, κοπανατζής και επίορκος». Η υπόσχεση ότι θα φύγουν «λουφαδόροι, κοπανατζήδες, επίορκοι», σημαίνει ότι ξέρουν ποιοι και πόσοι είναι; Και γιατί παραμένουν στις θέσεις τους, σχεδόν έναν χρόνο από τότε που υπάρχει αυτή η κυβέρνηση; Ποιος πλήρωνε, ως πρόσφατα, μέρος του μισθού στον ισοβίτη για τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου, Κορκονέα, του συνεργού του και τόσων άλλον επίορκων δημοσίων υπαλλήλων; Τι περισσότερο από τον «θρυλικό» υπαστυνόμο Πετράκη, κάνει τελικά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός; Πάνω-κάτω, «εωράκαμεν τους επίορκους», μας λένε. Το μεγαλύτερο ερώτημα, πάντως, προκύπτει από την υπόσχεση ότι θα προσληφθούν στις θέσεις τους, «ίσος αριθμός -ένας προς ένα- νέων παιδιών». Και η υπόσχεση για μικρότερο Δημόσιο; Σύμφωνα με τον κύριο Σαμαρά, θα προσληφθούν νέοι δημόσιοι υπάλληλοι, «με αξιοκρατικά κριτήρια» αυτή τη φορά, και στη θέση εκείνων που οι θέσεις τους θα καταργηθούν! Ράβε-ξήλωνε, σε δουλειά να βρισκόμαστε.
Είπε και άλλα ο πρωθυπουργός. Όπως το «να βγούμε από τα "Μνημόνια", αλλά να παραμείνουμε στο ευρώ». Ο,τι ακριβώς λέει από πέρσι ο Τσίπρας και αντιμετωπίζεται με χλευασμό από την «ομάδα αλήθειας» της Συγγρού. Αυτό, όμως, μπροστά στα προηγούμενα, που θυμίζουν έντονα τον «ήρωα» του Σκαμπαρδώνη, είναι «πταίσμα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News