368
|

Κουρεύουν και στην Αίγυπτο;

Avatar Νίκος Κακαρίκας 4 Απριλίου 2013, 01:35

Κουρεύουν και στην Αίγυπτο;

Avatar Νίκος Κακαρίκας 4 Απριλίου 2013, 01:35

Τις αποφάσεις της τρόικας, με το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων, φαίνεται πως «ζήλεψε» η Επιτροπή Νομικών της αιγυπτιακής Άνω Βουλής – Σούρα (Shura Council). Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Αlarabiya.net η Επιτροπή σχεδιάζει να προτείνει νέους φόρους στα τραπεζικά δάνεια. Αυτό όμως είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η Επιτροπή Νομικών συζητά επίσης τη φορολόγηση όλων των χρηματιστηριακών συναλλαγών, τη φορολόγηση των εταιρικών μερισμάτων και κερδών, ακόμη και την επιβολή φόρου και στα διαφημιστικά έσοδα. Αν οι αυτές οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της Αιγύπτου γίνουν αποδεκτές, οι αρχές στην Αίγυπτο θεωρούν πως θα έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα για να αυξηθούν τα έσοδα και να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού που έχει φτάσει στο 8,2% του ΑΕΠ. Όλες οι προτεινόμενες αλλαγές, αλλά και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η αιγυπτιακή κυβέρνηση, θα συζητηθούν σήμερα με κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο επισκέπτεται το Κάιρο. Μεταξύ άλλων θα εξεταστεί και το ζήτημα χορήγησης δανείου ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ προς τη χειμαζόμενη οικονομία της Αίγυπτου.

Πιο συγκεκριμένα, για τα τραπεζικά δάνεια προτείνεται ανά 1.000 αιγυπτιακές λίρες να φορολογείται υπέρ του κράτους η μία. Το κόστος θα το μοιράζονται ισόποσα ο δανειστής και ο δανειζόμενος. Άλλη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να επιβληθεί φόρος 1 αιγυπτιακής λίρας ανά 1.000 σε όλες τις οικονομικές συναλλαγές στο χρηματιστήριο, τόσο για αιγυπτιακούς, όσο και για τους ξένους τίτλους. Παράγοντες της αιγυπτιακής χρηματαγοράς έχουν ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο υποστηρίζοντας πως θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας. Αντίστοιχη πρόταση είχε γίνει και τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως προτίθεται να φορολογήσει με 10% όλες τις μεγάλες συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της χώρας. Ακόμη, προτείνεται η φορολόγηση 10% επί των εταιρικών κερδών και μερισμάτων που χορηγούνται στους μετόχους.

Τέλος, σύμφωνα με το Αlarabiya, εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθεί μόνιμη φορολόγηση 20% σε όλα τα διαφημιστικά έσοδα από τις διαφημίσεις που προβάλλονται σε κινηματογράφους, τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιόφωνα και Internet. Αξίζει να σημειωθεί πως η Επιτροπή Νομικών της Άνω Βουλής στην Αίγυπτο είναι αυτή που έχει στα χέρια της τη νομοθετική εξουσία αφού -από το 2012- δεν υπάρχει Βουλή, μετά και τη διάλυσή της από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας τον Ιούνιο του 2012.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News