264
|

Στην παρέλαση

Avatar Νίκος Κακαρίκας 25 Μαρτίου 2013, 13:17

Στην παρέλαση

Avatar Νίκος Κακαρίκας 25 Μαρτίου 2013, 13:17

Λιγότερος κόσμος, σε σχέση με πέρυσι, παρακολούθησε τη στρατιωτική παρέλαση για την 25η Μαρτίου. Η εικόνα με τους χιλιάδες αστυνομικούς στους γύρω δρόμους επαναλήφθηκε και αυτή τη χρονιά. Αγχωμένοι αξιωματικοί, με τους ασύρματους στα χέρια, να ακούν τις οδηγίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. Δυνάμεις των ΥΜΕΤ και των ΜΑΤ σε «στρατηγικά» σημεία της Πανεπιστημίου και στους γύρω δρόμους. Ένστολοι και μη, να κοιτάζουν προς όλες τις κατευθύνσεις για τυχόν ύποπτες κινήσεις. Το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ να πετάει συνέχεια πάνω από το κέντρο της Αθήνας.

Από την άλλη πλευρά, ο κόσμος και οι δεκάδες μικροπωλητές με τα σημαιάκια προς πώληση. Λίγο πριν ξεκινήσει παρέλαση άρχισαν και οι προσφορές: 1 ευρώ τα 2 σημαιάκια. Ο κόσμος συζητούσε για τις εξελίξεις στην Κύπρο και πώς αυτές, ενδεχομένως, να επηρεάσουν την Ελλάδα. Κάποιοι ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί για τους χειρισμούς της Ε.Ε. Τα μόνα πλατιά, μεγάλα και αβίαστα χαμόγελα που έβλεπες, ήταν στα πρόσωπα των μικρών παιδιών που είχαν κατέβει με τους γονείς και τους παππούδες τους για την παρέλαση. Όταν οι ένστολοι άρχισαν να κατεβαίνουν την Πανεπιστημίου, το συγκεντρωμένο πλήθος τους υποδέχτηκε με ένα παρατεταμένο και ενθουσιώδες χειροκρότημα. Η παρέλαση τελείωσε και ο κόσμος άρχισε να αποχωρεί.

Από τις πιο όμορφες και ελπιδοφόρες εικόνες σήμερα ήταν οι ξένοι τουρίστες που είχαν γεμίσει το κέντρο της πόλης μαζί με τα δικά τους παιδάκια. Όλοι τους με σημαιάκια στα χέρια, τραβώντας συνέχεια video και φωτογραφίες. Όταν ζήτησα να φωτογραφήσω τον Ασιάτη μπόμπιρα, η μητέρα του μου απάντησε στ΄ αγγλικά: «κανένα πρόβλημα, σου ευχόμαστε επίσης ό,τι καλύτερο για τη χώρα σου». Άντε και του χρόνου. Χρόνια πολλά και καλά να έχουμε. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News