487
|

Ναρκωτικά: μερικά σωστά βήματα

Βασίλης Βενιζέλος Βασίλης Βενιζέλος 7 Φεβρουαρίου 2013, 01:16

Ναρκωτικά: μερικά σωστά βήματα

Βασίλης Βενιζέλος Βασίλης Βενιζέλος 7 Φεβρουαρίου 2013, 01:16

Γνωρίζετε ότι το 40% του συνόλου των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές έχουν καταδικασθεί για αδικήματα σχετικά με τον νόμο περί ναρκωτικών;

Γνωρίζετε ότι το 60% – 70% του συνόλου των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές είναι εξαρτημένοι χρήστες ναρκωτικών;

Κι όμως. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία δίνει ο επιφανής καθηγητής Ποινικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος χαρακτηρίζει αυτά τα στοιχεία ως αποτέλεσμα του "υπερβολικά κατασταλτικού και εξαιρετικά προβληματικού" υφισταμένου θεσμικού πλαισίου για την μεταχείριση των χρηστών ναρκωτικών στη χώρα μας.

Ένα σημαντικό βήμα προσέγγισης στον στόχο της ανθρωπιστικής μεταχείρισης των χρηστών ναρκωτικών αποτελεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Κώδικα Ναρκωτικών, το οποίο εισάγεται την ερχόμενη εβδομάδα προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ένα σημαντικό βήμα και όχι η ίδια η κατάληψη του στόχου της ανθρωπιστικής μεταχείρισης των χρηστών ναρκωτικών, καθώς το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Κώδικα Ναρκωτικών περιλαμβάνει σειρά νέων, σοβαρών και μεταρρυθμιστικών διατάξεων, αλλά και σειρά προβλημάτων, ίσως εξίσου σοβαρών.

Τα προβλήματα:
– Τέτοια αοριστία στην επιβολή ποινής για το αδίκημα της διακίνησης ναρκωτικών που οδηγεί στην ελευθερία του δικαστή να επιβάλλει ακόμη και… ισόβια για απλή διακίνηση μικροποσοτήτων ναρκωτικών.
– Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει και δεν αναφέρει πουθενά στις διατάξεις του τον όρο "συντήρηση", αλλά μόνον τον όρο "απεξάρτηση", με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων κρατούμενοι θεραπευόμενοι του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) να μην απολαμβάνουν των ευεργετικών για την απόλυση κρατουμένων χρηστών ναρκωτικών, ευεργετικές διατάξεις τις οποίες απολαμβάνουν μόνον εκείνοι οι κρατούμενοι χρήστες ναρκωτικών οι οποίοι παρακολουθούν "στεγνό" πρόγραμμα.
– Το νομοσχέδιο δεν καθιστά σαφές εάν θεωρεί ως "απεξάρτηση" τη θεραπεία με χορήγηση υποκαταστάτων, συνοδευόμενη από ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
– Ενώ προβλέπεται η λειτουργία προγραμμάτων υποκατάστασης στις φυλακές, εκείνος ο οποίος αποφασίζει για το είδος του προγράμματος θεραπείας το οποίο θα αναπτυχθεί σε μία συγκεκριμένη φυλακή της χώρας είναι ο… υπουργός Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα να καθίσταται λίαν αμφιλεγόμενη η αναγνώριση της θεραπείας με χορήγηση υποκατάστατων μέσα στις φυλακές.
– Παντελής απουσία του πολύτιμου Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) από τις διατάξεις του νομοσχεδίου.
– Παραμένει η ποινικοποίηση της απλής χρήσης, της απλής κατοχής και της απλής διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, έστω και με πιο επιεικείς προβλέψεις.

Οι νέες, θετικές προβλέψεις:
– Αποκατάσταση της αναλογικότητας της ποινής.
– Μεγαλύτερη ελαστικότητα της ποινής.
– Προβλέπεται τώρα ρητά η δυνατότητα του δικαστή να οδηγεί τον κατηγορούμενο χρήστη ναρκωτικών σε θεραπεία, εναλλακτικά της ποινής.
– Πιο σύνθετη και αξιόπιστη διαδικασία διάγνωσης της εξάρτησης των κατηγορουμένων από τα ναρκωτικά.
– Ρητή δυνατότητα να αναγνωρισθεί η εξάρτηση από τα ναρκωτικά μέσα στη φυλακή, εξ αρχής, δηλαδή ακόμη και εάν ο κρατούμενος δεν ήταν εξαρτημένος χρήστης ναρκωτικών όταν οδηγήθηκε στη φυλακή.
– Θεσμοθέτηση του εθνικού συντονιστή για την πολιτική για τα ναρκωτικά.

Το πολύπαθο νομοσχέδιο έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και η συζήτησή του αναμένεται να είναι άκρως ενδιαφέρουσα!
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News