521
|

Η τέχνη της αποσυμπίεσης

Λίνα Παπαδάκη Λίνα Παπαδάκη 15 Ιανουαρίου 2013, 06:38

Η τέχνη της αποσυμπίεσης

Λίνα Παπαδάκη Λίνα Παπαδάκη 15 Ιανουαρίου 2013, 06:38

«Γεννήθηκε στην Αθήνα, μας λένε τα δημοσιεύματα του Τύπου, με καταγωγή από τη Δεσφίνα Φωκίδας. Είναι αλήθεια ότι ο πατέρας του ήταν από τη Δεσφίνα αλλά ελάχιστοι ανέφεραν ότι η μητέρα του ήταν από την Κάλυμνο. Και εγώ ως Δωδεκανήσιος πρέπει να αποκαταστήσω την αλήθεια».

Ο Βασίλης Ράπανος μίλησε για τον Λουκά Παπαδήμο στην βράβευση του πρώην πρωθυπουργού από το ΙΟΒΕ. Ξεκίνησε από την καταγωγή του και πώς ένας τόπος σε ακολουθεί στις αποφάσεις που καλείσαι να πάρεις στη ζωή. Το μέρος των γονιών σου είναι μέσα σου και σε διευκολύνει βουβά δείχνοντας τον δρόμο στα μεγάλα διλήμματα.

Η μητέρα του, το πιο κρίσιμο πρόσωπο στην ζωή ενός άνδρα, ήταν από την Κάλυμνο. Αυτό ήταν σημαδιακό για την ζωή του Λουκά Παπαδήμου και τη ζωή της χώρας. Ο Λουκάς ως γνήσιο θρέμμα του νησιού ρουφούσε την γνώση σαν σφουγγάρι.

«Το 1966 φεύγει για σπουδές στις ΗΠΑ. Εκεί επιτυγχάνει κάτι το ασυνήθιστο. Όπως είπε ο Stanley Fischer, καθηγητής του και μετά συνάδελφος του ως καθηγητής και ως κεντρικός τραπεζίτης: «Πολλοί άνθρωποι είναι περήφανοι που έχουν ένα πτυχίο από το ΜΙΤ. Ε, λοιπόν ο Λουκάς έχει τρία: Ξεκίνησε με πρώτο πτυχίο στη Φυσική. Μετά πήρε ένα Master στην ηλεκτρική μηχανολογία και μετά πήρε διδακτορικό στα οικονομικά. Είναι μια εντυπωσιακή επίδοση, επειδή κανένα από αυτά τα πτυχία δεν είναι εύκολο».

Το σημαντικότερο για την χώρα είναι ότι έμαθε να την σώζει από την νόσο των δυτών. Τρεις φορές, το 1985, το 1993 και το 2011 ο Λουκάς Παπαδήμος επωμίστηκε μόνος του ή μαζί με άλλους τον σπάνιο ρόλο να επαναφέρει στην επιφάνεια την βυθισμένη χώρα με ρυθμούς που δεν θα παρέλυαν το νευρικό της σύστημα.

«Αν σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα επίπεδο σταθερότητας και ο κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη έχει ελαχιστοποιηθεί, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δουλειά που έγινε από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Η παρουσία του στην πρωθυπουργία εμπνέει εμπιστοσύνη στους ξένους ηγέτες ότι η χώρα μπορεί να σωθεί. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την πρωθυπουργία μας έθεσε το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων και μας είπε την αλήθεια.

Δημιούργησε ένα μοντέλο συναινετικής λειτουργίας, το οποίο ακολουθεί, σε μεγάλο βαθμό, η σημερινή κυβέρνηση. Σε λίγους μόνο μήνες εκπονείται και συμφωνείται το δεύτερο πακέτο διάσωσης της οικονομίας μας, το οποίο υλοποιείται σήμερα. Οι δυσκολίες λήψης αποφάσεων δύσκολες. Το πολιτικό μας σύστημα δεν μπορεί να κατανοήσει ότι η χώρα χρειάζεται μακρόπνοες πολιτικές, σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια στη λήψη αποφάσεων. Δεν θέλει να παραδεχτεί τα σφάλματα του και του αρέσει να αποδίδει τις ευθύνες σε άλλους. Γι’ αυτό και η προτροπή Παπαδήμου είναι ασυνήθιστη στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό».

«Η προσπάθεια οικονομικής προσαρμογής συχνά εμφανίζεται ότι επιβάλλεται από τους ευρωπαίους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς. Αυτό δεν αποδίδει ακριβώς την πραγματικότητα. Η δημοσιονομική εξυγίανση και ανόρθωση της οικονομίας μας αφορά πρωτίστως εμάς, και υποστηρίζεται από την αλληλεγγύη των εταίρων μας. Οφείλουμε εμείς να αναλάβουμε πλήρως την ευθύνη επιλογής των προτεραιοτήτων, την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και την αποτελεσματική εφαρμογή της πολιτικής που θα οδηγήσει στην οικονομική ενδυνάμωση της χώρας. Έχει σημασία να κατανοήσουμε ότι ουσιαστικά δεν βρισκόμαστε υπό την επιτήρηση της τρόικας. Βρισκόμαστε υπό την επιτήρηση της Ιστορίας».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News