Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ δεν ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα με το μποζόνιο του Higgs και τις εξελίξεις στο CERN. Γράφει χαρακτηριστικά:
“Αὐτό ἀκόμα τό ἀσυνείδητο σωματίδιο, πού δέν ἔχει γνώση τοῦ ἑαυτοῦ του καί δέν μπορεῖ νά ἀπαντήσει στό ἐρώτημα «τί εἶσαι;» καταστρώνει καί δημιουργεῖ ἐκ τοῦ μηδενός συνειδητά ὄντα ὅπως ὁ ἄνθρωπος, πού ἔχουν τό συνειδέναι, ὑπερβαίνει τό ἀγεφύρωτο χάσμα μεταξύ ἀνοργάνου καί ὀργανικῆς ὕλης, τά ἀγεφύρωτα ὀργανικά χάσματα μεταξύ ὅλων τῶν εἰδῶν τῶν γενῶν τῶν ἐνοργάνων ὄντων, τό ἀγεφύρωτο χάσμα μεταξύ τοῦ φυτικοῦ κόσμου καί τῶν ἐμψύχων ὄντων, τό ἀγεφύρωτο χάσμα μεταξύ τοῦ ἀνθρώπου καί ὅλων τῶν ἄλλων ἐνοργάνων καί ἐμψύχων ὄντων. Ἄν αὐτή ἡ ἀντίληψις δέν ἀποτελεῖ τόν ἀπόλυτο ὁρισμό τοῦ κρετινισμοῦ, τότε τί συνιστᾶ κρετινισμό;
Δυστυχῶς ὅμως δέν εἶναι τόσο ἁπλά τά πράγματα γιατί πίσω ἀπό αὐτές τίς τρομακτικές καί αἴσχιστες γιά τήν ἀνθρώπινη προσωπικότητα, τήν ἀνθρώπινη ἱστορία καί τήν ἀνθρώπινη φιλοσοφία ἀπόψεις κρύβεται τό ἀποκρουστικό πρόσωπο τοῦ διαμονισμοῦ, γιατί μόνο δαιμόνια καί κατεχόμενοι ἀπό αὐτά μποροῦν νά μωρολογοῦν μέ τέτοιες ἀνοησίες”.
Μπορεί, η ανακοίνωση του να μην ήταν τόσο σκληρή αν γνώριζε πως ο όρος “Σωματίδιο Θεός”, όταν ακούστηκε για πρώτη φορά, δεν ήταν αποδεκτός και αρεστός στον Σκωτζέζο Higgs αλλά και στην πλειοψηφία των επιστημόνων. Το “Σωματίδιο Θεός” έγινε ακόμη πιο γνωστό το 1993. Τότε, ο Leon Lederman μαζί με τον Dick Teresi κυκλοφόρησαν το The God Particle. Ο Lederman διαφώνησε με τον τίτλο του βιβλίου αλλά οι εκδότες επέβαλλαν την άποψη τους.
Από την δική τους πλευρά της, τα μέλη της Καθολικής Εκκλησίας μάλλον δεν συμφωνούν με τον Μητροπολίτη Πειραιώς. Ο Καθολικός Αστρονόμος πατέρας Guy Consolmagno, δήλωσε πως πρόκειται για σημαντικότατη ανακάλυψη, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως οι επιστήμονες στο CERN δεν προσδίδουν καμία Θεολογική χροιά στα ευρήματα τους.
Ο πατέρας Gabriele Gionti, Φυσικός στο Αστεροσκοπείο του Βατικανού, έκανε λόγο για μια δραματική ανακάλυψη που καταδεικνύει την αρμονία στη Φύση, χωρίς αυτό να σημαίνει την μη ύπαρξη του Θεού. Ο Gabriele Gionti, επισκέφθηκε μάλιστα τις εγκαταστάσεις του CERN συμμεριζόμενος, όπως δήλωσε, την χαρά και τον ενθουσιασμό των επιστημόνων, (σ.σ. αυτούς τους “δαιμονισμένους” που αναφέρεται ο Μητροπολίτης), για τα αποτελέσματα της έρευνα τους.
Μετριοπαθής, σε γενικές γραμμές και η μουσουλμανική κοινότητα. Ο ιμάμης του Βρετανικού Μουσουλμανικού Κολλέγιου Mohammad Shahid Raza δήλωσε στο Vice χαρούμενος και ενθουσιασμένος. Δεν παρέλειψε όμως, να προσθέσει πως η μουσουλμανική κοινότητα θα εξετάσει περαιτέρω τα ευρήματα για να πάρει μια πιο συγκεκριμένη θέση. Στο τέλος όμως τόνισε και αυτός πως δεν τίθεται ζήτημα για την ύπαρξη του Θεού. Αυτή, είναι και η ουσία του όλου ζητήματος.
Ακόμη και αν οι επιστήμονες μας έλεγαν πως βρήκαν πως δημιουργήθηκε ο κόσμος, με μαθηματικές αποδείξεις και εξισώσεις που δεν σηκώνουν καμία αμφισβήτηση, όσοι πιστεύουν στον Θεό πάλι δεν θα αλλάξουν άποψη. Είναι απολύτως αδύνατον να ξεφυτρώσεις από έναν άνθρωπο την πίστη που έχει για τον Θεό (του). Μόνο με προσωπικά βιώματα απορρίπτει ή δέχεται κανείς την ύπαρξη του Θεού. Γιατί λοιπόν, τόσο μίσος και μένος από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας προς την διεθνή κοινότητα του CERN στην οποία συμμετείχαν και επιστήμονες από το θεοκρατικό Ιράν;
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News