336
|

Το τέλος των «αιωνίων» και το αδιέξοδο

Το τέλος των «αιωνίων» και το αδιέξοδο

Το ότι το πολιτικό σκηνικό –όπως το ξέραμε-κατέρρευσε είναι η εύκολη παρατήρηση. Για άλλους βέβαια, απλώς ανασυστάθηκε. Αν λειτουργήσει ίσως έχουν δίκιο. Η οικονομική κρίση έβαλε στην άκρη τους «αιώνιους». Φαίνεται πως όσο πιο ξεκάθαρα κάνει η οικονομική κρίση τα προβλήματα της ζωής σε πραγματικό χρόνο -και όχι θεωρητικά-, τόσο πιο στοχευμένα ψηφίζει ο κόσμος. Αν η κρίση για παράδειγμα αναδεικνύει ένα παραπάνω τη διαφθορά, ο ψηφοφόρος τιμωρεί πια τα κόμματα που έχουν περισσότερο συνδεθεί μ’ αυτήν. Αν η κρίση φέρνει ένα παραπάνω στην επιφάνεια το άλυτο μεταναστευτικό, δεν αποκλείεται –τελικά ναι δεν αποκλείεται…- ο ψηφοφόρος να συνδέσει τη λύση του προβλήματος με ένα πολύ συγκεκριμένο κόμμα άσχετα με το ποιες «πρακτικές» αυτό χρησιμοποιεί.

Παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα μοιάζει να οδηγεί σε αδιέξοδο, τις μέρες που προηγήθηκαν της αναμέτρησης, περισσότερο από ποτέ άνθρωποι ασχολήθηκαν με τα προγράμματα των κομμάτων, αναζητώντας το διαφορετικό, κι αυτό ακόμη και για την μετά τις εκλογές εποχή μόνο γόνιμο μπορεί να είναι. Δείχνει πως υπάρχουν φωνές με προτάσεις που μπορεί να μην είναι οι «σωτήριες» αλλά έχουν κινητοποιήσει κάποιους. Έχουν κάτσει κάποιοι και έχουν ασχοληθεί, έχουν βάλει κάτω αριθμούς, έχουν σβήσει, έχουν γράψει, έχουν μ’ ένα τρόπο προσπαθήσει να παρουσιάσουν κάτι. Μία πρόταση. Οι προτάσεις και τα προγράμματα στις εκλογές αυτής της κρίσης, βρέθηκαν πάνω από τις ιδεολογίες. Οι ιδεολογίες απομυθοποιήθηκαν, όπως παθαίνουν οι κοσμοθεωρίες καθενός όταν αλλάζουν τα φεγγάρια, όταν προστάζουν οι συγκυρίες. Όταν η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί τόσο με την Αριστερά του ΚΚΕ, αναζητά κανείς την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΚΚΕ για τα προγράμματά τους και όχι για το ότι αποτελούν δυνάμεις της Αριστεράς. Ποιας Αριστεράς απ' όλες;

Οι αναλυτές και οι αρχηγοί των κομμάτων βρίσκουν πως ο ελληνικός λαός έστειλε ένα μήνυμα. Χαίρω πολύ, ο ελληνικός λαός σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ένα μήνυμα στέλνει. Το θέμα είναι το μήνυμα που θα στείλουμε στους εταίρους μας αύριο και περισσότερο εκείνο που θα λάβουμε απ’ αυτούς.

ΥΓ: Τελικά ήταν καλή ιδέα οι εκλογές τώρα και κακή ιδέα το δημοψήφισμα τότε; Είμαστε έτοιμοι για αυτό που ήρθε;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News