352
|

Βενιζέλος: φτερό στον άνεμο

Σωτήρης Ξενάκης Σωτήρης Ξενάκης 12 Μαρτίου 2012, 06:20

Βενιζέλος: φτερό στον άνεμο

Σωτήρης Ξενάκης Σωτήρης Ξενάκης 12 Μαρτίου 2012, 06:20

Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ να σεβαστεί το Καταστατικό και να μην επιτρέψει άλλες υποψηφιότητες για την ηγεσία πέραν εκείνης του Ευάγγελου Βενιζέλου βάζει το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου σε μια καινούργια πορεία, υπό την ηγεσία του σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών.

Απομένει και τυπικά πλέον η επικύρωση της ανάληψης της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ από τον κ. Βενιζέλο την επόμενη Κυριακή για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, με την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία κι εγκαταλείπει και την καρέκλα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Κάποιοι θεωρούν ότι από χθες το απόγευμα το ΠΑΣΟΚ άλλαξε εποχή. Οι κραυγές των οπαδών του Χρήστου Παπουτσή ότι «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» προφανώς δεν συγκίνησαν την πλειοψηφία όσων αποφάσισαν. Η γραφική συνθηματολογία της επιστροφής στο ΄80 δεν έπεισε. Αυτό είναι το, κατά την άποψή μου, παρήγορο.

Από την άλλη πλευρά άκουσα και τον κ. Βενιζέλο να λέει ότι διεκδικεί την πρωτιά στις επόμενες εκλογές. Για να είμαι ειλικρινής τον κατανοώ. Απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο που έχει συνηθίσει την εξουσία και δυσκολεύεται στην ιδέα να την εγκαταλείψει και μάλιστα με ταπεινωτικό τρόπο, κάτι πρέπει να πει κι αυτός. Αναρωτιέμαι μόνο αν πιστεύει ότι έστω κι ένας από όσους βρίσκονταν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, θεώρησε ακούγοντας τον ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές που έρχονται.

Η αλήθεια είναι, κατά την άποψη μου, πώς το ΠΑΣΟΚ απλώς επέλεξε χθες το απόγευμα με ποιόν θα χάσει λίγο πιο αξιοπρεπώς στις εκλογές που έρχονται. Ο κ. Βενιζέλος πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα ότι θα ξεκινήσει την πορεία του ως νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ με μια εκλογική ήττα. Όσο κι αν η αλήθεια αυτή μπορεί να μην αρέσει σ’ αυτόν και στους εναπομείναντες οπαδούς του ΠΑΣΟΚ.

Αν αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα με σοβαρότητα, ρεαλισμό και σχέδιο για το μέλλον μπορεί κάποια στιγμή να ξανακάνουν το ΠΑΣΟΚ μεγάλο κόμμα εξουσίας. Τα υπόλοιπα που λέει τώρα ο κ. Βενιζέλος μπορεί να ακούγονται ωραία στους φανατικούς φίλους του αλλά ξέρει κι ίδιος πολύ καλά ότι αποτελούν φτερό στο άνεμο.
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News