428
|

Ο επαναπατρισμός του Καρουάν

Avatar Νίκος Κακαρίκας 27 Ιανουαρίου 2012, 06:49

Ο επαναπατρισμός του Καρουάν

Avatar Νίκος Κακαρίκας 27 Ιανουαρίου 2012, 06:49

Ο Καρουάν ήλθε στην Ελλάδα πριν από πέντε χρόνια. Περπάτησε περισσότερα από 4.000 χιλιόμετρα μέχρι να φτάσει στην Αθήνα. Όλα αυτά τα χρόνια εργαζόταν σε επιχείρηση καθαρισμού χαλιών. Χωρίς χαρτιά, χωρίς νομιμοποίηση και φυσικά χωρίς δικαιώματα. Η κρίση, όπως χιλιάδες άλλους οικονομικούς μετανάστες, τον άφησε άνεργο και άστεγο.

Την ερχόμενη Δευτέρα, ο Καρουάν επιστρέφει στην πόλη του, στο Ερμπίλ στο Βόρειο Ιράκ. Με τον πιο γρήγορο, πρωτόγνωρο και εντυπωσιακότατο γι' αυτόν τρόπο. Αυτή τη φορά θα κρατάει επίσημα ταξιδιωτικά έγγραφα και εισιτήριο επιβίβασης σε αεροπλάνο. Θα περάσει από τον έλεγχο ως ένας πολίτης. Με όνομα, ταυτότητα και δικαιώματα. Όχι στιβαγμένος σε ένα καϊκι ή στην καρότσα ενός φορτηγού. Όσο επικίνδυνο, κουραστικό και απάνθρωπο ήταν το ταξίδι του ερχομού, το ταξίδι της επιστροφής γίνεται κυρίως με αξιοπρέπεια.

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι κάτι παραπάνω από εμφανής αλλά τον Καρουάν δεν τον νοιάζει. “Είναι παράξενο πολύ. Ήλθα παράνομα με τα πόδια και χωρίς χαρτιά. Γυρίζω με το αεροπλάνο και νόμιμα. Είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στην οικογένεια μου. Αγαπώ πολύ την Ελλάδα αλλά είναι πολύ δύσκολα τώρα εδώ” εξομολογείται ο χαμογέλαστός Ιρακινός. Ο Καρουάν έχει ήδη φτιάξει την βαλίτσα του. Μαζί του την ερχόμενη Δευτέρα θα πετάξουν άλλοι 15 Ιρακινοί. Όλα αυτά, χάρη στο πρόγραμμα του ελληνικού παραρτήματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM).

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος Δανιήλ Εσδράς, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., από την Άνοιξη του 2010 μέχρι και το τέλος του 2011, ο IOM επαναπάτρισε 1200 μετανάστες. Εννιά στους δέκα ήταν χωρίς κανένα επίσημο ταξιδιωτικό ή άλλο έγγραφο. Η πλειοψηφία τους, άνδρες ηλικίας 20 με 50 χρόνια. Οι περισσότεροι από το Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Μπαγκλαντές, Σουδάν και Μαρόκο. Οι αριθμός των επαναπατρισθέντων θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερος κατά τον κ. Εσδράς. Η γραφειοκρατία όμως των συναρμόδιων υπηρεσίων (Υπ. Προστασίας του Πολίτη και Υπ. Οικονομικών) καθυστερεί την γρήγορη εξέλιξη της διαδικασίας.

Στόχος του ΙΟΜ μέχρι και το τέλος Ιουνίου του 2012 που διαρκεί το πρόγραμμα είναι να επαναπατριστούν 2.500. Ήδη οι 200 από αυτούς έχουν επιστρέψει στις χώρες τους. Ο κ. Εσδράς ευελπιστεί πως ίσως ξεπεράσουν του 2.500. Αν δεν χαθεί όπως υποστηρίζει και πάλι πολύτιμος χρόνος εξαιτίας της γραφειοκρατίας.

Ο Καρουάν και οι φίλοι του άκουσαν με προσοχή σήμερα τις οδηγίες των ανθρώπων του ΙΟΜ για την πτήση και όλα τα πρωτόγνωρα γι' αυτούς διαδικαστικά της Δευτέρας. Στο τέλος, όταν άκουσαν από την ελληνίδα εργαζόμενη του ΙΟΜ να τους λέει “όλα θα πάνε καλά θα μπείτε στο αεροπλάνο και σε μερικές ώρες θα είστε σπίτια σας – αγκαλιές και φιλιά με την μαμά” όλοι χαμογέλασαν και είπαν “μαμά ναι, ναι”.  Χωρίς να χρειαστεί να μιλήσει ο μεταφραστής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News