378
|

Η κοινωνία σε αφίσα

Η κοινωνία σε αφίσα

Κύριε Φετάνη, πώς σας προέκυψε η ιδέα για την εκδήλωση; Πέρα από την συμβολική οικονομική ενίσχυση της "Αλκυόνης", σε τι άλλο στοχεύετε; 

Το βασικό είναι αυτό. Από κει κ πέρα θα ήθελα να προσπαθήσω να "ξυπνήσω" την πολιτεία που κοιμάται και να καταλάβει την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού σχεδιασμού στην επικοινωνία για θέματα σαν αυτά που σχεδιάζω. Σε χώρες με αυξημένη την αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης, το ντιζάιν είναι το εργαλείο και το όχημα επικοινωνίας. 

Τι σημαίνει ο όρος "κοινωνική αφίσα" και ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της; Γιατί για παράδειγμα, στην αφίσα με την Αφροδίτη, το "κοινωνικό" ταυτίζεται με το "εθνικό".

Είναι μια αφίσα η όποια επικοινωνεί κοινωνικά θέματα. Οι προϋποθέσεις καλής λειτουργίας παραμένουν οι ίδιες με αυτές της αφίσας. Τίποτα περιττό, ευκολία στην ανάγνωση, ξεκάθαρο μήνυμα, έκπληξη. Τώρα για την Αφροδίτη, ναι μπορεί κάποιες φορές να ταυτιστεί.

Οι αφίσες που επιλέξατε για την έκθεση, ποια περίοδο τις έχετε εμπνευστεί; Γιατί από ό,τι βλέπω δεν έχουν μόνο ελληνικές αναφορές…Με άλλα λόγια, τι είναι αυτό που συνδέει την εξέγερση εναντίον του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο με τα ελληνικά Μ.Α.Τ;

Οι αφίσες και η έμπνευση έρχονται από την καθημερινότητα μου. Πχ Η αραβική άνοιξη δεν μπορεί να αφήνει κανέναν αδιάφορο, όπως επίσης και η καταστολή της αστυνομίας στο Σύνταγμα. Είναι πράγματα που με τσαντίζουν, που στενοχωριέμαι που θα ήμουν χαρούμενος αν αύριο το πρωί δεν υπήρχαν και θα σχεδίαζα γι αυτά.

Ποια είναι η αγαπημένη σας αφίσα από την έκθεση και γιατί;

Όλες είναι το ίδιο για μένα. Τώρα, μια που την κοιτάζω και μου αρέσει πολύ είναι αυτή για το ROCK του Μουμπάρακ. Μάλλον επειδή είναι αποτέλεσμα συνεργασίας. Την φωτογραφία την τράβηξε ένας φίλος μου και μου άρεσε από την αρχή και από την μέρα που την είδα έψαχνα να την χρησιμοποιήσω σε κάποια αφίσα μου. Επίσης έχει φιλοξενηθεί και στην ιστοσελίδα της icograda.

Και μία τελευταία ερώτηση κύριε Φετάνη, η οποία προκύπτει από τον καυστικό τρόπο που απεικονίζετε κάποιες καταστάσεις. Θεωρείτε ότι η αναπηρία είναι επικίνδυνη, όταν δεν είναι δηλωμένη; Π.χ, άνθρωποι με "αναπηρία" δεν μας έφτασαν στη σημερινή κατάσταση;

Θεωρώ τον "εαυτό μου" νοητικά ανάπηρο και βλάκα που τους ψηφίζει. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα παιδιά στην Ένωση Γραφιστών που στηρίζουν την έκθεση και γενικά κάνουν εξαιρετική δουλειά κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες για το χώρο και τον "δάσκαλο" μου Δημήτρη Αρβανίτη που βοηθού και "σπρώχνει" μπροστά την νέα γενιά γραφιστών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News