469
| Cancan Chu/Getty Images/Ideal Images

Τι είδε ο Κινέζος κροίσος όταν προσγειώθηκε στην Αυστραλία;

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2015, 16:19

Τι είδε ο Κινέζος κροίσος όταν προσγειώθηκε στην Αυστραλία;

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2015, 16:19

Διαστάσεις μαζικής φυγής κεφαλαίων έχει πάρει τον τελευταίο καιρό η μετακίνηση κινέζων εκατομμυριούχων με τις οικογένειες και το… κομπόδεμά τους σε χώρες της Δύσης, όπου αναζητούν μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες αλλά και καλύτερες συνθήκες ζωής. Οι ευκατάστατοι κινέζοι γονείς ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών τους από τη φοβερή ατμοσφαιρική ρύπανση και την έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού που μαστίζει τις κινεζικές μεγαλουπόλεις. Ομως, ο σοβαρότερος λόγος είναι, πως η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας και ο φόβος για ένα πιθανό σκάσιμο της φούσκας στέλνει όλο και περισσότερους κροίσους σε πιο ασφαλείς «παραδείσους», όπου θα μπορέσουν να διατηρήσουν και να αυγατίσουν τα κεφάλαιά τους. Για να μην αναφέρουμε, βέβαια, το γεγονός, πως πολλοί φοβούνται τις επιπτώσεις της εκστρατείας κατά της διαφθοράς που έχουν εξαπολύσει οι κινεζικές αρχές, με βαριές ποινές για όσους δεν μπορούν να αιτιολογήσουν την προέλευση των κεφαλαίων τους.

Οπως σημειώνει στο ozy.com o Μπεν Χάλντερ, οι προσφορές για τις επιχειρηματικές βίζες, με βάση τις οποίες οι κινέζοι εκατομμυριούχοι επιλέγουν άλλες χώρες ως τόπους μόνιμης κατοικίας, αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς. Αγοράζοντας ένα σπίτι ή ένα μαγαζί αξίας 500.000 ευρώ στην Ισπανία, κάποιος έχει το δικαίωμα να παραμείνει στη χώρα για όσο διάστημα κρατά τους τίτλους ιδιοκτησίας στα χέρια του. Επενδύοντας ένα εκατομμύριο στερλίνες στη Μεγάλη Βρετανία, μπορείς να εξασφαλίσεις μέχρι και 5 χρόνια άδεια παραμονής. Βέβαια, οι προσφορές δεν αφορούν μόνο Κινέζους, αλλά και κεφαλαιούχους από άλλα κράτη. Ωστόσο είναι κοινό μυστικό, πως μόνο η Κίνα διαθέτει τέτοιον αριθμό νεόπλουτων -ο οποίος μάλιστα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο-, ώστε προκειμένου να τους δελεάσουν και να προσελκύσουν τα κεφάλαιά τους πολλές χώρες θα παρείχαν οποιαδήποτε διευκόλυνση. Ειδικά σήμερα, στους δύσκολους καιρούς που περνάει η παγκόσμια οικονομία.

China Photos/Getty Images/Ideal Images

Για την παραχώρηση πράσινης κάρτας οι ΗΠΑ απαιτούν την επένδυση στην εγχώρια οικονομία ενός εκατομμυρίου δολαρίων και τη δημιουργία μιας επιχείρησης που θα απασχολεί για δύο τουλάχιστον χρόνια 10 εργαζομένους. Και οι όροι γίνονται ευνοϊκότεροι αν η επένδυση πραγματοποιηθεί σε αγροτική περιοχή, ή σε έναν τομέα της βιομηχανίας που πλήττεται από υψηλή ανεργία. Πάντως, την πρώτη θέση σ΄ αυτόν τον ιδιότυπο πλειστηριασμό για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων κερδίζει αδιαφιλονίκητα η Αυστραλία, η οποία προσφέρει πλήθος προνομίων και συνοπτικές διαδικασίες πολιτογράφησης για τους επίδοξους αλλοδαπούς επενδυτές. Υπάρχουν βέβαια, υπάρχουν και χώρες που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο Καναδάς, για παράδειγμα, κατήργησε πριν από λίγους μήνες το πρόγραμμα για επιχειρηματικές βίζες, καθώς είχε κατακλειστεί από χιλιάδες αιτήσεις Κινέζων νεόπλουτων που φιλοδοξούσαν να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στη χώρα. Ως αιτία, οι καναδικές αρχές επικαλέστηκαν τη σημαντική υποτίμηση του real estate ως αποτέλεσμα του κύματος κινέζων αγοραστών και τη δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας, ειδικά στο Βανκούβερ, καθώς πολλά σπίτια περιήλθαν σε χέρια επενδυτών από την Κίνα και μεταβλήθηκε, όπως υποστηρίζουν, δραματικά η σύνθεση του πληθυσμού.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...