886
|

Ο «αξιοπρεπής μισθός» της Μichelin, μια μικρή επανάσταση

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2024, 19:55

Ο «αξιοπρεπής μισθός» της Μichelin, μια μικρή επανάσταση

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2024, 19:55

Μια μικρή επανάσταση όσον αφορά τις βιομηχανικές πολιτικές λαμβάνει χώρα στη Γαλλία και ενδέχεται να εξαπλωθεί και σε άλλα κράτη. Το ότι εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από τις περικοπές των εταιρικών δαπανών είναι γνωστό εδώ και καιρό, καταλήγοντας να ζουν επισφαλώς, με μισθούς που συχνά δεν επαρκούν για την κάλυψη ούτε των βασικών τους αναγκών, των εξόδων διατροφής και στέγασης των ίδιων και των οικογενειών τους.

Συμβαίνει παντού, ακόμα και στη Γαλλία, παρά την αξιόλογη παράδοση που έχει στην κοινωνική πρόνοια, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος της να έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη (σχεδόν 3 τρισ. ευρώ, αντιστοιχώντας, πλέον, στο 112% του ΑΕΠ της χώρας, γεγονός που προμηνύει περικοπές αλλά και αύξηση της φορολογίας).

Πρόσφατα, όμως, μια εμβληματική γαλλική εταιρεία αποφάσισε να προβεί σε μια επαναστατική πρωτοβουλία, θεσπίζοντας τον αποκαλούμενο «αξιοπρεπή μισθό», υψηλότερο από τον κατώτατο μισθό, με στόχο την αρωγή των εργαζομένων της που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Και δεδομένου, ότι πρόκειται για μια πολυεθνική εταιρεία, η απόφαση για τη θέσπιση ενός «αξιοπρεπούς μισθού» ισχύει και για τα παραρτήματά της στο εξωτερικό.

Για την κραταιή Michelin ο λόγος, τον κολοσσό των ελαστικών του Κλερμόν-Φεράν, ο οποίος είναι γνωστός σε όλον τον κόσμο και για τις πρωτοβουλίες του στο πεδίο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, και αποφάσισε να θεσπίσει έναν «αξιοπρεπή μισθό» και γενναιόδωρη κοινωνική προστασία για όλους τους εργαζομένους της παντού στον κόσμο.

Οπως γράφει σε κείμενό του ο Μάσιμο Νάβα της Corriere della Sera, οι αδελφοί Μισελέν, Αντρέ και Εντουάρ, τα πρώτα μέτρα για την κοινωνική προστασία των υπαλλήλων της εταιρείας τους τα θέσπισαν πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, κατασκευάζοντας συγκροτήματα κατοικιών πέριξ των ιστορικών εγκαταστάσεων του ομίλου στο Κλερμόν-Φεράν, καθώς επίσης σχολεία, συνεταιρισμούς, ιατρεία με στόχο την κάλυψη όλων των βασικών αναγκών των εργαζομένων τους αλλά και την μακροχρόνια απασχόλησή τους, ιδανικά δια βίου, με τα παιδιά να διαδέχονται τους γονείς τους.

Σήμερα η Michelin θέλει να προσφέρει περισσότερα στους 132.000 εργαζομένους της, συγκεκριμένα απολαβές που θα τους επιτρέπουν όχι μόνον να διαβιώνουν αξιοπρεπώς αλλά και να αποταμιεύουν ακόμα, με τη διοίκηση της εταιρείας να επιδιώκει να επαναφέρει στο προσκήνιο συγκεκριμένες αρχές των ιδρυτών της.

Αυτός ο μισθός αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους εργαζομένους της εταιρείας, ο οποίος διαφέρει από χώρα σε χώρα, ακόμη και από περιοχή σε περιοχή, δεν έχει καμία σχέση με τον κατώτατο μισθό. Οπως αναφέρει ο ιταλός δημοσιογράφος, στη Γαλλία οι ετήσιες «αξιοπρεπείς» απολαβές για έναν εργαζόμενο της Michelin στο Παρίσι είναι, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, 39.638 ευρώ και στο Κλερμόν Φεράν 25.356 ευρώ ενώ οι ετήσιες απολαβές κάποιου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό είναι 21.203 ευρώ. «Ο κατώτατος μισθός στη Γαλλία δεν αντιστοιχεί σε αυτό που θεωρούμε αξιοπρεπή μισθό», ανέφερε σχετικά ο επιχειρησιακός διευθυντής του ομίλου Φλοράν Μενεγκό.

Σύμφωνα με τη Michelin ως αξιοπρεπής χαρακτηρίζεται ο μισθός που επιτρέπει την κάλυψη των βασικών αναγκών μιας τετραμελούς οικογένειας με δύο παιδιά και δύο γονείς. Στο Πεκίνο, για παράδειγμα, η Michelin διατίθεται να προσφέρει στους υπαλλήλους της 69.312 γιουάν, δηλαδή δυόμισι φορές τον μέσο μισθό στην πρωτεύουσας της Κίνας. Και στο Γκρίνβιλ των ΗΠΑ οι ετήσιες απολαβές ενός εργάτη, 42.235 δολάρια, είναι σχεδόν τριπλάσιες από τις απολαβές κάποιου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό (14.790 δολάρια).

«Ημασταν πεπεισμένοι ότι όλοι οι εργαζόμενοί μας θα επωφελούνταν από αξιοπρεπείς μισθούς σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται από το Οικουμενικό Σύμφωνο (Global Compact) το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών που στοχεύει στη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης κοινωνίας και του οποίου είμαι ο εκπρόσωπος στη Γαλλία για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης», πρόσθεσε το νούμερο δύο της Michelin. «Απευθυνθήκαμε σε μια ΜΚΟ, τη Fairwage, η οποία διεξήγαγε έρευνα. Συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό ίσχυε στην πραγματικότητα για το 95% των εργαζομένων. Αλλά αυτό σήμαινε ότι το 5% μόλις που επιβίωνε. Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να πειστεί η ίδια η Michelin ότι οι μισθοί έπρεπε να αυξηθούν», πρόσθεσε.

Πλέον η Fairwage δημοσιεύει μια ετήσια έκθεση όσον αφορά τον «αξιοπρεπή μισθό» σε κάθε χώρα που δραστηριοποιείται η Michelin ενώ πιο πρόσφατα η εταιρεία αποφάσισε να κάνει ακόμη ένα βήμα προς όφελος των εργαζομένων της, θεσπίζοντας «καθολική κοινωνική προστασία» για τους υπαλλήλους της σε όλο τον κόσμο, προσφέροντάς τους υγειονομική περίθαλψη, άδεια μητρότητας/υιοθεσίας 14 εβδομάδων, την καταβολή ποσού ίσου με τις απολαβές τουλάχιστον ενός έτους στην οικογένεια σε περίπτωση θανάτου εργαζομένου και την καταβολή εκπαιδευτικού επιδόματος στα παιδιά έως ότου να τελειώνουν το λύκειο.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid, είχαμε 50 θανάτους εντός του ομίλου. Τότε αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το πρόγραμμα Michelin One Care», εξήγησε ο Φλοράν Μενεγκό. «Συνάδει με τις αξίες μας. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους υπαλλήλους μας να συμμετέχουν σε ένα συλλογικό έργο εάν βρίσκονται σε λειτουργία επιβίωσης. Χρειάζονται έναν βασικό μισθό για να μπορούν να προγραμματίζουν το μέλλον». Μέσω όλων αυτών των πρωτοβουλιών υπέρ των εργαζομένων της η Michelin επιδιώκει επίσης να τους κρατήσει στις τάξεις της, καθώς ενώ τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό αποχώρησης κυμαινόταν μεταξύ 7- 8%, την περίοδο 2021-2022 αυξήθηκε στο 12-13%, όπως ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Πατς, διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού της Michelin.

Ο γαλλικός κολοσσός των ελαστικών υπέγραψε επίσης πρόσφατα μια νέα συμφωνία με τα εσωτερικά σωματεία των εργαζομένων του για την ενίσχυση των πολιτικών υπέρ ατόμων με αναπηρία που άρχισαν να εφαρμόζονται το 2021. Στόχος είναι η πρόσληψη ατόμων με αναπηρία και η διευκόλυνση της ενσωμάτωσής τους στην εταιρεία. «Ο σεβασμός στους ανθρώπους είναι μια μακροχρόνια αξία του ομίλου Michelin, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε όλους τους υπαλλήλους του, ώστε να μπορούν να εξελιχθούν ουσιαστικά μέσα στην εταιρεία και να προσφέρουν τον καλύτερο τους εαυτό», είπε ο Ζαν-Κλοντ Πατς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...