Μπορεί να χωρέσει μια ολόκληρη ζωή σε μια συνέντευξη; Ειδικά αν αυτή η ζωή δεν περιορίζεται στην ιδιωτική σφαίρα και δεν έχει να κάνει με έναν κοινό άνθρωπο, αλλά με έναν πρώην πρωθυπουργό που έπαιξε επί πολλά χρόνια καθοριστικό ρόλο στον πολιτικό βίο της χώρας.
Το de profundis του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έρχεται στα 98 του μέσα από μια συνέντευξη-ποταμό που παραχώρησε στο περιοδικό Athens Voice. Το «εκ βαθέων» της συνέντευξης προκύπτει από το γεγονός ότι εστιάζει αρκετά στην προσωπική του ζωή και λιγότερο στα πολιτικά γεγονότα τα οποία έζησε ως πρωταγωνιστής και εκτείνονται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα.
Η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παναγιωτάκη, παραδέχεται στο εισαγωγικό κείμενό της ότι στάθηκε τυχερή που κατάφερε να πάρει αυτή τη συνέντευξη, αλλά κυρίως να πείσει τον κ. Μητσοτάκη να μιλήσει για πράγματα που μέχρι τώρα αποτελούσαν προσωπικό άβατο.
Παρά την ηλικία του, τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει και τον σχετικά πρόσφατο χαμό της γυναίκας του, Μαρίκας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εμφανίζεται στη συνέντευξη πνευματικά ακμαίος. Παραδέχεται ότι πλέον δεν μπορεί να διαβάσει, με αποτέλεσμα να ακούει «πλακέτες», δηλαδή τα αγαπημένα του βιβλία έτσι όπως τα διαβάζουν γνωστοί ηθοποιοί. Επίσης, τα όποια κινητικά προβλήματα αντιμετωπίζει δεν τον συγκρατούν από το να πηγαίνει καθημερινά στο γραφείο του, έστω και για λίγες ώρες, να ενημερώνεται για τις εξελίξεις, ακόμη και να συναντάει κόσμο.
«Κοιτάξτε, έχω ορισμένα προβλήματα υγείας, απόρροια των πολλών ετών μου, διότι μην ξεχνάς ότι διανύω το 98ο έτος. Εχω πρόβλημα με τα μάτια μου και πρόβλημα κινητικό. Το κινητικό το αντιμετωπίζω και υπάρχει περίπτωση και να βελτιωθεί, αλλά η όρασή μου δεν μπορεί – βέβαια, το αναπληρώνω εν μέρει ηχητικά, παίρνοντας πλακέτες», λέει ο κ. Μητσοτάκης, που διαβάζει και εφημερίδα: «Σήμερα παρακολουθώ τον Κασιμάτη, στην “Καθημερινή”, το κομμάτι του στη δεύτερη σελίδα», λέει
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η Μαρίκα σε νεαρή ηλικία
Το μοναδικό που δεν μπορεί να ακολουθήσει, αν και αποδέχεται τη σημαντικότητά τους, είναι οι νέες τεχνολογίες όπως τα i-phone, τη χρήση του Facebook και του e-mail. Ωστόσο, σημειώνει ότι ήταν δεκτικός στο να αποκτήσει σελίδα στο Facebook, ενώ παραδέχεται πως τα social media βοήθησαν αρκετά για να βγει νικητής ο γιος του, Κυριάκος, στις πρόσφατες εκλογές στη Νέα Δημοκρατία.
«Η χειρότερη μνημονιακή κυβέρνηση»
Απόλυτος γνώστης της πολιτικής κατάστασης, ο κ. Μητσοτάκης λέει για τη σημερινή κυβέρνηση: «Θα είναι η χειρότερη μνημονιακή κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος και δεν θα μας βγάλει από κανένα τέλμα. Διά τον απλούστατο λόγο ότι δεν πιστεύει στην πολιτική την οποίαν ασκεί υπό πίεση. Όταν ένα κόμμα, ένας πρωθυπουργός, ένας πολιτικός αρχηγός, βγαίνει και λέει στο λαό ότι αποφασίζω αυτό αλλά είναι λάθος και το κάνω μόνο και μόνο γιατί οι κακοί ξένοι με εκβιάζουν, δεν είναι δυνατόν να εφαρμόσει την πολιτική αυτή. Η πολιτική του μνημονίου ήταν σε μεγάλο της μέρος σωστή, είχε πολλά λάθη αλλά είχε και σωστά, όμως δεν εφαρμόστηκε τίποτα. Την ώρα που ιδιωτικοποιούν το λιμάνι π.χ., υπογράφει ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι υπουργοί διαφωνούν και το λένε δημόσια. Τραγέλαφος και αθλιότητα. Το αποτέλεσμα είναι πως ο κόσμος τρελαίνεται, δεν ξέρει τι να πιστέψει. Ενώ αν αντιθέτως από την αρχή έλεγαν οι ελληνικές κυβερνήσεις την αλήθεια, τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Και η αλήθεια είναι πάρα πολύ απλή, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάς πρέπει να ζει με το εισόδημα που έχει. Δεν υπάρχει κανείς ο οποίος θα μας χαρίσει λεφτά, ούτε μπορούμε να δανειζόμαστε για να ζούμε καλύτερα».
«Φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση»
Για να μπορέσει, λοιπόν, η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα, ο κ. Μητσοτάκης προτείνει: «να σχηματιστεί μία κυβέρνηση ευρωπαϊκή. Οι ευρωπαϊστές σήμερα έχουν πλειοψηφίες και στο λαό και στη Βουλή. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει μία κυβέρνηση που να περιλαμβάνει τους ευρωπαϊστές, τους μεταρρυθμιστές, μία κυβέρνηση που να έχει το θάρρος να πει την αλήθεια –αυτό συμβαίνει με τον Κυριάκο τώρα– να πει στους Έλληνες ότι αυτά κύριοι είναι, αν δεν μεγαλώσει η πίτα δεν πρόκειται να πάρετε περισσότερο. Τι βάζετε κόκκινες γραμμές; Χωρίς λεφτά κόκκινες γραμμές δεν υπάρχουν. Να δει ο κόσμος, να μάθει, γιατί η αλήθεια είναι πως και ο λαός έχει εν μέρει τη δική του ευθύνη που είναι πολύ-πολύ μικρότερη».
«Με εξέπληξε ο Κυριάκος»
Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχεται ότι ενθάρρυνε τον Κυριάκο να βάλει υποψηφιότητα για αρχηγός της ΝΔ, αλλά δεν περίμενε ότι θα έβγαινε νικητής: «Λιγάκι, ναι. Αλλά έκανε αυτό το οποίον έπρεπε να κάνει. Ο Κυριάκος παραμέρισε το παλιό αποφασιστικά, παραμέρισε τις προκαταλήψεις, είπε την αλήθεια και μέχρι τώρα, δόξα τω Θεώ, η πολιτική του πάει καλά. Ενιωσα και νιώθω ικανοποίηση. Λυπούμαι μόνο που δεν πρόλαβε να τον δει και η Μαρίκα».
Το κεφάλαιο Μαρίκα
Και κάπου εδώ μπαίνει στην κουβέντα το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (η πολιτική ήταν πάντα μια μεγάλη αγάπη). Λέει για την επί πολλά χρόνια σύζυγό του, αλλά και για την απώλειά της: «Είναι πολύ δυσάρεστο, είναι πάρα πολύ δυσάρεστο και πάρα πολύ βαρύ. Είναι μεγάλη η απώλεια αυτή, όπως σου είπα και πρωτύτερα με συνοδεύει. Ο σύντροφος, η σύζυγος δηλαδή στην περίπτωσή μου, σου γεμίζει τη ζωή ολόκληρη, είναι δίπλα σου διαρκώς. Όταν είσαι μόνος, όπως είμαι εγώ τώρα, έχω φυσικά παιδιά, εγγόνια, φίλους, ό,τι θέλεις, αλλά ορισμένες ώρες νιώθεις και είσαι μόνος. Νιώθεις την απουσία ενός ανθρώπου που σε καταλαβαίνει, που σε αγαπά, που μοιράζεσαι μαζί του τις στενοχώριες σου και τις χαρές σου. Τη γνώρισα μεγάλος και παντρεύτηκα μεγάλος, αν δεν γνώριζα τη Μαρίκα ίσως δεν θα παντρευόμουν. Αυτό που διέθετε η Μαρίκα και δεν το είχα εγώ ήταν ένστικτο».
Ο πρώην πρωθυπουργός μιλάει για τη δύσκολη περίοδο της χούντας και της περιπετειώδους φυγής στο Παρίσι όπου παρέμεινε εξόριστος, για τα κατοπινά χρόνια της Μεταπολίτευσης, για το αν έσπρωξε τα παιδιά του στην πολιτική (ειδικά την Ντόρα Μπακογιάννη), για τη σκληρή στιγμή της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη, ακόμη και για το ποιες είναι οι διατροφικές του συνήθειες και οι καθημερινές του ενασχολήσεις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News