-
Foreign Policy
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία στον δρόμο του Αρμαγεδδώνα
Για το όλο και χειρότερο και σχεδόν πολεμικό κλίμα που διαμορφώνεται ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση (το τελευταίο επεισόδιο είναι η αναβολή της επίσκεψης Πούτιν στο Παρίσι, ενώ είχαν προηγηθεί οι προειδοποιήσεις του Βερολίνου για νέες κυρώσεις) μπορείτε να διαβάσετε σχεδόν παντού. Αλλά μόνο το Foreign Policy εστιάζει σε μια λεπτομέρεια που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω. Κι αυτή έχει να κάνει με το εμπλουτισμένο πλουτώνιο. Με άλλα λόγια, με τα πυρηνικά όπλα.
Πρώτα οι συστάσεις: το σχετικό άρθρο στο τελευταίο τεύχος της αμερικανικής επιθεώρησης υπογράφει ο άνθρωπος που θεωρείται ο πλέον καταρτισμένος ειδικός στις Ηνωμένες Πολιτείες στο θέμα των πυρηνικών. Λέγεται Τζέφρι Λιούις και δεν είναι τυχαίο ότι το μπλογκ του -Arms Control Wonk- συγκεντρώνει αναγνώστες από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, που μόνο στο Facebook κοινοποίησαν 10.000 χρήστες, ο Λιούις υπενθυμίζει ότι πριν από μερικές ημέρες ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέκοψε με διάταγμα το πρόγραμμα καταστροφής του εμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο είχαν συμφωνήσει παλαιότερα η Μόσχα με την Ουάσινγκτον.
«Το θέμα -γράφει ο Λιούις- είναι ότι από το πλουτώνιο φτιάχνονται οι ατομικές βόμβες. Το γεγονός ότι οι Ρώσοι αποφάσισαν να διατηρήσουν το υλικό αυτό για κάποιο καιρό, μάλλον δεν πρέπει να μας είναι και τόσο αδιάφορο». Ωραία, αλλά για πόσο πλουτώνιο μιλάμε; Μήπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία δεν έχουν μειώσει το ατομικό τους οπλοστάσιο -που στο πικ του Ψυχρού Πολέμου είχε φτάσει τις 30.000 κεφαλές- σε ελάχιστες χιλιάδες; «Η ποσότητα φτάνει και περισσεύει για να γίνει σκόνη μια φορά ο πλανήτης και άλλο λίγο ακόμη» απαντά ο αμερικανός ειδικός.
Σε αριθμούς, η Ρωσία διαθέτει ακόμη 128 τόνους εμπλουτισμένο πλουτώνιο και οι ΗΠΑ 88. Για την κατασκευή μιας βόμβας απαιτούνται περίπου τέσσερα κιλά, οπότε η Ρωσία θα μπορούσε θεωρητικά να κατασκευάσει 32.000 ατομικές βόμβες». Και τι να τις κάνει; «Το θέμα δεν είναι μόνο τεχνικό αλλά και πολιτικό» είναι η άποψη που καταθέτει ο Τζέφρι Λιούις. «Ο Πούτιν λέει ότι δεν θέλει να χρησιμοποιήσει το πλουτώνιο για να φτιάξει βόμβες. Αλλά τίποτε δεν τον εμποδίζει να αλλάξει γνώμη. Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου οι πιο φωτισμένοι επιστήμονες και των δυο πλευρών έλεγαν ότι οι δύο χώρες είναι καταδικασμένες να συνεργαστούν. Αντίθετα, σήμερα, αφήνουν ανοιχτή την πόρτα στον Αρμαγεδδώνα».
-
Libération
Η μόνη του παραχώρηση ήταν να μην φορέσει γραβάτα
Εχουν τουλάχιστον μισό αιώνα διαφορά. Αλλά ο 71χρονος Αλέν Ζυπέ, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα της γαλλικής Κεντροδεξιάς, ποντάρει στους 20αρηδες για να επικρατήσει του Νικολά Σαρκοζί στις προκριματικές εκλογές του κόμματος. Ως την ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες υπολείπεται κάτι περισσότερο από ένας μήνας. Ο ηλικιωμένος Ζυπέ, όμως, έχει ήδη αρχίσει τις επαφές του με τους νέους. Μα ποιοι είναι αυτοί; Η αριστερή Libé μας καλεί να ξεχάσουμε το κλισέ του νεαρού δεξιού που κυκλοφορεί με σακάκι και γραβάτα. «Σε μια τέτοια συνάντηση υπήρχαν περισσότεροι νέοι με τζιν και αθλητικά παπούτσια παρά με μπλέιζερ» λέει το ρεπορτάζ της εφημερίδας. Ηταν περίπου χίλια άτομα, η μουσική υπόκρουση ήταν τέκνο και ο ενθουσιασμός περίσσευε. Ο Ζυπέ πάντως απέφυγε να «νεάσει»: διατήρησε το ήρεμο, σοβαρό και μετριοπαθές του στυλ. Η μόνη παραχώρηση που έκανε ήταν μην φορέσει γραβάτα. Φανταστείτε μόνο τι ήταν ικανός να κάνει στη θέση του ο 61χρονος Σαρκοζί. Για να αποδείξει στους νέους ότι είναι νέος θα μπορούσε να κάνει ακόμη και κατακόρυφο μαζί με μερικές τούμπες στον αέρα.
-
The Times
Μια ανήλικη νύφη κάθε δύο δευτερόλεπτα
Κάπου 700 εκατομμύρια: τόσες είναι οι ανήλικες νύφες σε ολόκληρο τον κόσμο – οι βρετανικοί Times υπολόγισαν ότι κάθε δυο δευτερόλεπτα παντρεύεται ένα κορίτσι κάτω των 18 ετών, κάθε επτά παντρεύεται ένα κάτω των 15. Τα στοιχεία βασίζονται στην έκθεση της οργάνωσης Save The Children. Και λένε ακόμη ότι εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, οι ανήλικες νύφες θα έχουν φτάσει τα 950 εκατομμύρια ως το 2030 και το 1,2 δισεκατομμύρια έως το 2050. Επτά χώρες, λέει επίσης η έκθεση, δεν έχουν θεσμοθετήσει ελάχιστο όριο ηλικίας γάμου, ενώ σε 30 χώρες επιτρέπεται να παντρευτούν τα 14χρονα εφόσον έχουν τη συγκατάθεση των γονιών τους.
Και ποιες είναι οι περιοχές του πλανήτη όπου τα κορίτσια ντύνονται νύφες σε τόσο μικρές ηλικίες; Η νότια Ασία, η υποσαχάρια Αφρική και η Κεντρική Αμερική. Εκεί, δεκάδες χιλιάδες κορίτσια έχουν καταδικαστεί στη σεξουαλική σκλαβιά. Στην Ινδία καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό των παντρεμένων παιδιών με το 47% των κοριτσιών του συνόλου – περίπου 24,6 εκατομμύρια – να έχουν παντρευτεί πριν συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Όλα αυτά σημαίνουν φυσικά ότι εκατοντάδες χιλιάδες κορίτσια χάνουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Η 13χρονη Σαχάρ που υποχρεώθηκε να παντρευτεί έναν 20χρονο, δεν θα μπορούσε να το πει καλύτερα: «Φανταζόμουν ότι η ημέρα του γάμου μου θα ήταν υπέροχη. Αλλά δεν ήταν. Αντίθετα, ήταν γεμάτη θλίψη…».
[Φωτογραφία: Η νύφη λέγεται Νοζουάν Ακτέρ, κατάγεται από το Μπαγκλαντές. Και είναι μόλις 15 χρονών]
-
The Guardian
Οταν η φόρτιση του (ηλεκτρικού) αυτοκινήτου θα γίνεται στο σπίτι
Από το 2019 κάθε κατοικία στην Ευρώπη, νέα ή ανακαινισμένη, θα πρέπει να διαθέτει τον δικό της φορτιστή για ηλεκτρικά αυτοκίνητα: πρόκειται, σχολιάζει ο Guardian, για μια μικρή επανάσταση, η οποία προβλέπεται στο προσχέδιο σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Ο στόχος; Να γεμίσουν οι δρόμοι από ηλεκτρικά αυτοκίνητα χωρίς να φοβούνται οι οδηγοί τους ότι θα μείνουν στη μέση τους από καύσιμα. Η οδηγία ευθυγραμμίζεται με την ανάγκη, όπως αυτή εκφράστηκε και στη συνδιάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι, να μειωθούν τα αέρια του θερμοκηπίου, που αποτελούν την πρώτη αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Εδώ ωστόσο υπάρχει ένα μικρό θέμα. Γιατί εάν είναι αλήθεια ότι με τη χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μειωθεί το διοξείδιο του άνθρακα ή τα οξείδια του αζώτου και τα αιωρούμενα σωματίδια, είναι εξίσου αλήθεια ότι θα αυξηθούν οι εκπομπές σε διοξείδιο του θείου που θα παράγεται από τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Δεδομένου ότι το 2050 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αποτελούν το 80% του συνόλου του στόλου, οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια θα αυξάνονται όλο και περισσότερο. Ας ελπίσουμε ότι τη λύση θα δώσει η πράσινη ενέργεια.
[Φωτογραφία: Εικόνα από το παρόν της Νορβηγίας. Στην υπόλοιπη Ευρώπη η φόρτιση στο μέλλον θα γίνεται στο σπίτι (http://assets.inhabitat.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2013/09/EV-Charging-Stations.jpg)]
Το Foreign Policy για τα πρώτα σημάδια επιστροφής στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου / Η Libération για έναν ηλικιωμένο υποψήφιο που φλερτάρει με σοβαρότητα τους νέους / Οι Times για τα (πολλά) κορίτσια όλου του κόσμου που υποχρεώνονται να παντρευτούν / Και ο Guardian…