Οι Times για ένα ερωτικό έθιμο που ξορκίζει τον θάνατο / Η Repubblica για κάτι που καίει πάντα / Η Corriere della Sera για τις καλλιέργειες στον Κόκκινο Πλανήτη / Και το Business Insider…
  • The Times

    Ηθη/ Υπό διωγμόν το στριπτίζ στις κηδείες

    «Αν είσαι στη Ρώμη, φέρσου σαν Ρωμαίος». Αλλά αν οι παραδοσιακές τελετές «εκσυγχρονίζονται» με αμφίβολο τρόπο, τότε κάποιος πρέπει να παρέμβει. Ή τουλάχιστον αυτό πιστεύει το καθεστώς του Πεκίνου που ζήτησε από τις τοπικές αρχές να πάρουν μέτρα για να σταματήσει το στριπτίζ στις κηδείες.

    Οπως γράφουν οι Times, η συνήθεια της μίσθωσης κόσμιων «στρίπερ» στις εκδηλώσεις για να τιμήσουν τον νεκρό, έχει εξαπλωθεί από την δεκαετία του ’90 στις επαρχίες Χενάν, Ανούι, Γιάνγκσου και Χεμπέι. Το Υπουργείο Πολιτισμού της Κίνας έχει δημιουργήσει τηλεφωνικές γραμμές στις οποίες οι καλεσμένοι στις κηδείες θα μπορούν να καταγγέλλουν αυτές τις «προσβολές της δημοσίας αιδούς». Προσφέρει μάλιστα αμοιβή σε εκείνους που υποβάλλουν καταγγελία.

    Επί σειρά ετών, οι τοπικές αρχές προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν ένα έθιμο που «διαφθείρει την κοινωνία». Το 2006, πέντε άτομα συνελήφθησαν για την οργάνωση στριπτίζ «κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός αγρότη που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση». Αλλά η επίθεση του Πεκίνου ήρθε με καθυστέρηση δύο ετών από τα γεγονότα της Χεμπέι και της Γιάνγκσου, όπου «οι στρίπερ κάλεσαν τους πενθούντες να ανέβουν στη σκηνή και να βγάλουν κι εκείνοι τα ρούχα τους».

    Κάποιοι ειδικοί λένε ότι το στριπτίζ στην κηδεία είναι ένας τρόπος για να αποτίσουμε φόρο τιμής στη γονιμότητα: «Η ερωτική παράσταση στην κηδεία είναι μια πολιτιστική έκφραση», λέει ο ανθρωπολόγος Κουάνγκ Χαϊγιάν. Κι απ’ όλες τις απόψεις, ένας έξοχος τρόπος να νικήσεις τον φόβο του θανάτου.

    Φωτό: Αυτό είναι που λένε «ανασταίνει και νεκρό»;  Πηγή: Shutterstock
  • La Repubblica (έντυπη έκδοση)

    Αλήθειες/ «Ο έρωτας στα 80 είναι όπως στα 16…»

    «Η Αλεξάντρα με ξέρει καλύτερα από ό,τι εγώ τον εαυτό μου». Έτσι είχε πει ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν για την γυναίκα που τον συντρόφευσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Για μια συναισθηματική ιστορία που έχει το άρωμα μυθιστορήματος: η πρώτη συνάντηση στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας πριν από εξήντα χρόνια. Μία μακρά πνευματική και πολιτική συμπόρευση που διαλύθηκε το 1968 με την απέλαση του Ζίγκμουντ από την Πολωνία για πολιτικούς λόγους. Το σκοτάδι του χωρισμού, στη συνέχεια οι αγαπημένοι τους σύζυγοι. Επειτα η χηρεία, ο κοινός πόνος της απώλειας. Και το 2010 «το θαύμα της αγάπης»: εκείνη 78 ετών, εκείνος 85.

    Η Αλεξάντρα Κάνια, κοινωνιολόγος, θυμάται για τη Repubblica τη ζωή της με τον Μπάουμαν. Συναντήθηκαν στη Βαρσοβία το 1954, και οι δύο φοιτητές φιλοσοφίας. Τι την εντυπωσίασε στο μελλοντικό σύζυγό της; «Το βλέμμα. Είχε μαύρα μάτια γεμάτα με μια φλόγα, ικανή να συλλαμβάνει τα πάντα με εξαιρετική ταχύτητα». Και όταν βρέθηκαν 56 χρόνια αργότερα; «Με ρωτάτε τι σημαίνει να ερωτευτεί κανείς στα ογδόντα; Τίποτα διαφορετικό από το να είσαι ερωτευμένος στα δεκαέξι. Δεν είναι καθόλου αλήθεια ότι οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν πλέον να βιώσουν σεξουαλική επιθυμία, οικειότητα, δυνατά συναισθήματα, αφοσίωση στον άλλον. Όλα αυτά παραμένουν άθικτα. Και σε συνδυασμό με την εμπειρία του παρελθόντος μπορεί να τα νιώσεις και πιο βαριά».

    Με ποια έννοια; «Στα ογδόντα, ο φόβος της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου, ένας φόβος τυπικός για τους νέους, είναι ακόμη πιο έντονος. Όταν κάποιος είναι μεγαλύτερης ηλικίας, ο κίνδυνος αυξάνει, διότι είναι λίγος ο χρόνος που μας έχει απομείνει. Αλλά παρά το γεγονός αυτό, θέλει να ζήσει την εμπειρία στο έπακρο. Ο Ζίγκμουντ έγραψε ότι η αγάπη δεν είναι απλώς η υπόσχεση της εύκολης ευτυχίας, αλλά η συνεχής προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανή αυτή η αίσθηση μέσω της φροντίδας του άλλου. Και χωρίς να θέλει να του επιβάλει μια άλλη ευτυχία ενάντια στη θέλησή του».

    Ο Μπάουμαν αισθάνθηκε ότι πλησιάζει το τέλος; «Ναι, είχε αυτό το προαίσθημα. Μία μέρα μου ζήτησε να καλέσω τις τρεις κόρες του, σαν να είχε στο μυαλό του κάποια αποχαιρετιστήρια τελετή. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η τελευταία μας μαζί, του ζήτησα να χορέψουμε βαλς, όπως κάναμε στο Μπελάτζο. Σηκώθηκε με δυσκολία. Στη συνέχεια ύψωσε το ποτήρι της σαμπάνιας και είπε: “Νομίζω ότι η φετινή χρονιά θα είναι πολύ μικρή”. Πέθανε εννέα ημέρες αργότερα …».

    Φωτό: Αιώνια ερωτευμένοι. Πηγή: La Repubblica
  • Corriere della Sera

    Διάστημα/ Πώς θα είναι οι λαχανόκηποι στον Αρη;

    Μια μέρα, όχι και πολύ μακριά στο μέλλον, κάπου το 2035 ας πούμε, οι ταξιδιώτες του Άρη θα χαίρουν άκρας υγείας χάρις στη σωστή διατροφή. Και θα το χρωστούν στους ερευνητές που έστησαν σε μια γωνιά της ερήμου Ντοφάρ, στο Ομάν, στην Αραβική Χερσόνησο, έναν υπερ-τεχνολογικό λαχανοκήπο όπου καλλιεργούνται τέσσερις τύποι κόκκινων φυτών: αμάραντος, λάχανο, σινάπι και ραπανάκι. Το πείραμα που μόλις ξεκίνησε θα λήξει στις 28 Φεβρουαρίου και στο τέλος πέντε «αστροναύτες» θα φάνε τους καρπούς της καλλιέργειας.

    Για τον αρειανό λαχανόκηπο στην έρημο συνεργάζονται ειδικοί από διάφορα ερευνητικά κέντρα, διαστημικούς οργανισμούς και πολυάριθμα πανεπιστήμια. Η αποστολή λέγεται Amadee-18. Και τα μέλη της μοιράζονται κάτω από τους λευκούς θόλους μια περίοδο ζωής και δουλειάς σαν να ήταν στο κόκκινο πλανήτη. Οταν βγαίνουν για κάποια γεωλογική μελέτη, στο τοπίο με τον απέραντο ορίζοντα, παρόμοιο με αυτό του Άρη, φορούν κοστούμια επιβίωσης και σακίδια σαν μελλοντικοί πραγματικοί αστροναύτες. Φυσικά, οι επικοινωνίες γίνονται με καθυστέρηση είκοσι λεπτών, όπως και σε μια διαπλανητική σύνδεση.

    Τα τέσσερα είδη λαχανικών, στην πραγματικότητα, έχουν επιλεγεί επειδή συσσωρεύουν μεγάλες ποσότητες μεταλλικών ουσιών και φυτοθρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, καροτενοειδή και φλαβονοειδή. Μεταξύ αυτών είναι οι ανθοκυανίνες, δηλαδή τα μόρια με υψηλή αντιοξειδωτική δύναμη, πολύτιμα για να βοηθήσουν τις καλές συνθήκες υγείας, ενώ λειτουργούν και ως ασπίδα στο στρες.

    Όλα τα δεδομένα καταλήγουν στα εργαστήρια της Εθνικής Υπηρεσίας για τις Νέες Τεχνολογίες, την Ενέργεια και την Αειφόρο Οικονομική Ανάπτυξη, στην Καζάτσα και στο Ίνσμπρουκ, όπου λειτουργεί το κέντρο ελέγχου αποστολής. Εν τω μεταξύ, γράφει η Corriere della Sera, οι «αστροναύτες της ερήμου» περιμένουν να απολαύσουν τα φυτά τους. Που ίσως θα γευτούν και οι συνάδελφοί τους κάποια χρόνια αργότερα στο κόκκινο πλανήτη.

    Φωτό: Κι εμείς θα εισάγουμε «λαχανάκια Αρειανών»;  Πηγή: Corrriere della Sera
  • Business Insider

    Ρολόγια/ Η Apple ξεπέρασε σε πωλήσεις την Ελβετία!

    Τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους η Apple αποφάσισε να κλείσει όλα τα pop-up stores του Apple Watch στην Ευρώπη. Αλλά φέτος διέψευσε τους πάντες: σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Business Insider, το πρώτο προϊόν που λάνσαρε η εταιρεία μετά το θάνατο του Στηβ Τζομπς, βρήκε τελικά το δρόμο για την επιτυχία, καθώς κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2017, είχαν πωληθεί 8 εκατομμύρια ρολόγια. «Για πρώτη φορά, είναι περισσότερα απ’όλα τα ρολόγια που πωλήθηκαν από τη Rolex, τη Swatch και την υπόλοιπη ελβετική βιομηχανία την ίδια στιγμή», δήλωσε ο Κιφ Λέσγουινγκ. Και «μην ξεχνάμε ότι η Apple παράγει ρολόγια μόλις τα τελευταία 4 χρόνια, ενώ η Ελβετία εδώ και αιώνες».

    Η Apple δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει, πιστή στην παράδοση που δεν αποκαλύπτει ποτέ δεδομένα σχετικά με το Apple Watch, του οποίου οι πωλήσεις ομαδοποιούνται στους επίσημους προϋπολογισμούς της, στην κατηγορία «άλλα προϊόντα». Αλλά σήμερα θα μπορούσε εύκολα να διαψεύσει όλους εκείνους που περίμεναν ότι θα αποτύχει. Το 2016 φαινόταν ότι η προοδευτική αύξηση των πωλήσεων ρολογιών που συνδέονται με το iPhone είχε υποστεί κάμψη. Τώρα όλα αλλάζουν. Οι ειδικοί πάντως το έλεγαν: «Το Apple Watch είναι σήμερα απλώς ένα “iPhone αξεσουάρ”. Αύριο θα μπορούσε να γίνει μία από τις πιο σημαντικές συσκευές για την Apple».

    Φωτό: Και μην ρωτήσει κανείς  τι ώρα είναι. Πηγή: Shutterstock



text
  • Λέτε να βγει ο Σαμαράς στα πρωινάδικα;


    18 Νοεμβρίου 2024, 06:36