355
Μια χαρακτηριστική σκηνή από το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Κιούμπρικ | Facebook

Βρέθηκε η συνέχεια του βιβλίου «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι»

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2019, 21:17
Μια χαρακτηριστική σκηνή από το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Κιούμπρικ
|Facebook

Βρέθηκε η συνέχεια του βιβλίου «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι»

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2019, 21:17

Στο φως ήρθε για πρώτη φορά ένα σπάνιο χειρόγραφο, που ανήκει στον συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες, και το οποίο αποτελεί τη συνέχεια του κλασικού μυθιστορήματος του «Το κουρδιστό πορτοκάλι».

Το μυθιστόρημα που ενέπνευσε την ομότιτλη ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού TIME με τα 100 κορυφαία μυθιστορήματα της αγγλικής γλώσσας που γράφτηκαν τον 20ό αιώνα, κυκλοφόρησε το 1962.

Το πολύτιμο χειρόγραφο βρέθηκε ανάμεσα σε άλλες σελίδες στο σπίτι του συγγραφέα στη μικρή πόλη Μπρατσιάνο κοντά στη Ρώμη και έχει τίτλο «A Clockwork Condition».

Σύμφωνα με το BBC, το Διεθνές Ίδρυμα Anthony Burgess έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για ένα χειρόγραφο 200 σελίδων στο οποίο ο συγγραφέας καταγράφει τις σκέψεις του για την ανθρώπινη φύση, ερευνά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ταινία του 1971, και αναπτύσσει τα θέματα από το βιβλίο του 1962.

Επίσης αναφέρεται στους κινδύνους της τεχνολογίας και της οπτικής κουλτούρας εστιάζοντας στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη.

Ο καθηγητής Άντριου Μπίσγουελ, διευθυντής του Διεθνούς Ιδρύματος Anthony Burgess, έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική ανακάλυψη.

«Αυτή η αδημοσίευτη συνέχεια του βιβλίου “Το κουρδιστό πορτοκάλι” ρίχνει νέο φως στον Μπέρτζες, τον Κιούμπρικ και τη διαμάχη γύρω από το περιβόητο μυθιστόρημα. Το “A Clockwork Condition” παρέχει ένα πλαίσιο για το πιο διάσημο έργο του Μπέρτζες και ενισχύει τις απόψεις του για το έγκλημα, την τιμωρία και τις πιθανές διαστρεβλωτικές επιδράσεις της οπτικής κουλτούρας», σημείωσε ο Μπίσγουελ.

«Θεωρητικά, θα ήταν δυνατό να υπάρξει μια έκδοση του “A Clockwork Condition”. Υπάρχει αρκετό υλικό στα προσχέδια και τις σημειώσεις του Μπέρτζες για να δώσει μια αρκετά ξεκάθαρη εντύπωση για το πώς θα μπορούσε να ήταν το βιβλίο του συγγραφέα», πρόσθεσε.

Το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1971 από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Η ταινία κέρδισε τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ συμπεριλαμβανόμενου Καλύτερης ταινίας και τρεις υποψηφιότητες για την Χρυσή Σφαίρα.

Η ταινία κέρδισε επίσης δύο βραβεία της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίες.

Χαρακτηρίστηκε εξτρεμιστική για την εποχή της και απαγορεύτηκε σε αρκετές χώρες, ενώ ο ίδιος ο Κιούμπρικ, ενοχλημένος από την απαγόρευση, ζήτησε η ταινία του να μην προβληθεί στην Αγγλία παρά μόνο μετά το θάνατό του.

Εδώ το ρεπορτάζ του BBC για το θέμα:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...