624
Ο Κρις Γουέμπ των Εργατικών στην επινίκια ομιλία του. Σε μια κωμική νότα, δίπλα του είναι ένας ανεξάρτητος υποψήφιος του Loony Party (Τρελού Κόμματος) | Phil Noble/Reuters

Βρετανία: Οι τοπικές εκλογές τρόμαξαν τους Τόρις του Ρίσι Σούνακ εν όψει εθνικής κάλπης

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2024, 09:48
Ο Κρις Γουέμπ των Εργατικών στην επινίκια ομιλία του. Σε μια κωμική νότα, δίπλα του είναι ένας ανεξάρτητος υποψήφιος του Loony Party (Τρελού Κόμματος)
| Phil Noble/Reuters

Βρετανία: Οι τοπικές εκλογές τρόμαξαν τους Τόρις του Ρίσι Σούνακ εν όψει εθνικής κάλπης

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2024, 09:48

Στη Βρετανία διεξήχθησαν περιφερειακές εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση —εκεί η ήττα των εκπροσώπων των Τόρις είχε προεξοφληθεί, όμως δεν αρκούσε για πολιτικά συμπεράσματα καθώς δεν μπορείς να βγάλει από την εξίσωση τα τοπικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης κάλπης. Ομως μια άλλη ήττα των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, σε μια άλλη, παράλληλη εκλογή, αυτή μιας έδρας στο κοινοβούλιο, η οποία ήταν σε εκκρεμότητα λόγω παραίτησης βουλευτή, ήταν εκκωφαντική και, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελεί προμήνυμα για το τι πρέπει να περιμένει το κυβερνών κόμμα.

Η έδρα ήταν στο Νότιο Μπλάκπουλ, στη βόρεια Αγγλία: οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν τον νέο τους βουλευτή μετά την παραίτηση, τον Μάρτιο, του Σκοτ Μπέντον, κοινοβουλευτικού των Τόρις, εξαιτίας υπόθεσης λόμπινγκ. Ο υποψήφιος των Εργατικών Κρις Γουέμπ κέρδισε την έδρα με 10.825 ψήφους. Ο υποψήφιος των Συντηρητικών ήρθε δεύτερος με… 3.218 ψήφους, ελάχιστα περισσότερους από τον υποψήφιο του ακροδεξιού Reform Party.

«Η νίκη-σεισμός στο Μπλάκπουλ είναι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα σήμερα», έσπευσε να δηλώσει ο ηγέτης των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ. «Είναι μια μάχη όπου οι ψηφοφόροι είχαν την ευκαιρία να στείλουν έναν μήνυμα στους Συντηρητικούς του Ρίσι Σούνακ απευθείας, και το μήνυμα αυτό είναι μια συντριπτική ψήφος για αλλαγή», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η μεγάλη αυτή νίκη στο Μπλάκπουλ έδωσε τον τόνο για τις δύο ημέρες κατά τις οποίες θα γίνουν γνωστά εκλογικά αποτελέσματα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Guardian έγραψε για αποτέλεσμα που τρομάζει τους Τόρις —με 26 μονάδες διαφορά, ήταν η τρίτη πιο ευρεία αλλαγή έδρας υπέρ των Εργατικών, σημείωσε η εφημερίδα—, εν όψει των εθνικών εκλογών που δεν μπορούν να διεξαχθούν αργότερα από τον Ιανουάριο του 2025. Επιβεβαιώνει δε τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ μπορεί να βρεθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ και να τερματιστούν 14 χρόνια διακυβέρνησης των Συντηρητικών —μια περίοδος τρομακτικής αστάθειας, με Brexit, πανδημία και υψηλό πληθωρισμό.

Οι Συντηρητικοί του Σούνακ υπολείπονται κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες έναντι των Εργατικών στις περισσότερες δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες ο Σούνακ σκοπεύει να προκηρύξει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η επιτυχία των Εργατικών στο Νότιο Μπλάκπουλ έχει και συμβολικό χαρακτήρα. Η έδρα —στη Βρετανία όλες οι περιφέρειες είναι μονοεδρικές— επέστρεψε στο κόμμα ύστερα από την ιστορική συντριβή το 2019, όταν στην ηγεσία των Εργατικών ήταν ο ανεκδιήγητος Τζέρεμι Κόρμπιν. Το Μπλάκπουλ βρίσκεται στο περίφημο «κόκκινο τείχος», στη βόρεια Αγγλία, στο προπύργιο των Εργατικών, το οποίο όμως είχε σαρωθεί το 2019 από τους Τόρις του Μπόρις Τζόνσον τότε.

«Πρωθυπουργέ, κάνε την αξιοπρεπή πράξη, παραδέξου ότι απέτυχες και προκήρυξε εκλογές», είπε ο Κρις Γουέμπ, νικητής των Εργατικών στις εκλογές αυτής της κρίσιμης εκλογικής περιφέρειας.

Σε αυτές τις εκλογές, οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ των υποψηφίων για πάνω από 2.000 έδρες σε τοπικές αρχές σε όλη την Αγγλία και να ψηφίσουν σε ορισμένες δημοτικές εκλογικές αναμετρήσεις, μεταξύ άλλων και για την πρωτεύουσα Λονδίνο.

Τα αποτελέσματα για τους πρώτους 500 από τους 2.600 και πλέον τοπικούς συμβούλους έδειξαν ότι οι Εργατικοί καταγράφουν κέρδη σε βάρος των Συντηρητικών – κάτι που συμβαδίζει με την προεκλογική πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ για σημαντικές απώλειες για το κυβερνών κόμμα.

Αν και οι τοπικές εκλογές δεν προδικάζουν πάντα τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίσουν οι πολίτες στις βουλευτικές εκλογές, βαριά ήττα θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις εντός του Συντηρητικού Κόμματος για την ηγεσία του Σούνακ και την προοπτική απώλειας της εξουσίας.

Η έκταση των αντιδράσεων αυτών θα μπορούσε να εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα σε δύο δημοτικές αναμετρήσεις όπου οι Συντηρητικοί ελπίζουν να δείξουν ότι μπορεί να κρατήσουν τα ποσοστά τους στην κεντρική και τη βορειοανατολική Αγγλία.

Το αποτέλεσμα για την Τις Βάλεϊ αναμένεται τη Μ. Παρασκευή, ενώ ο δήμαρχος του Γουέστ Μίντλαντς θα ανακοινωθεί το Μ. Σάββατο. Το αποτέλεσμα στο Λονδίνο, όπου ο εν ενεργεία δήμαρχος Σαντίκ Καν αναμένεται να εξασφαλίσει μια ακόμα θητεία, πρόκειται να γίνει γνωστό επίσης το Μ. Σάββατο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...