386
Η υδρόγειος που όλοι γνωρίζουμε είναι ψεύτικη, γράφει η ταμπέλα των οπαδών της «επίπεδης Γης» | Hyoung Chang/The Denver Post

Το YouTube ευθύνεται για αυτούς που πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2019, 12:45
Η υδρόγειος που όλοι γνωρίζουμε είναι ψεύτικη, γράφει η ταμπέλα των οπαδών της «επίπεδης Γης»
|Hyoung Chang/The Denver Post

Το YouTube ευθύνεται για αυτούς που πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2019, 12:45

Είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας, μια αντιστροφή της Ιστορίας, σαν να πισωγυρίζουμε ξαφνικά προς τον Μεσαίωνα: αριθμός όσων πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη αυξάνεται.

Και επειδή δεν είναι όλοι αυτοί αμόρφωτοι –το ότι ο πλανήτης μας είναι σφαίρα (οφείλει να) το γνωρίζει πια και το τελευταίο σχολιαρόπαιδο–  κάτι άλλο θα πρέπει να φταίει για αυτή την παράλογη άνοδο στα ποσοστά εκείνων που δηλώνουν βέβαιοι ότι η Γη δεν είναι στρογγυλή.

Φαίνεται ότι ο καταλύτης, ο μηχανισμός που παίρνει τη ροπή των ανθρώπων να πιστεύουν τις θεωρίες συνωμοσίας και τους διάφορους αρνητές της προόδου και τη μετατρέπει σε «κίνημα» και «άποψη», δεν είναι άλλος από το YouTube.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας οδηγήθηκαν σε αυτήν την όχι και τόσο αναπάντεχη ανακάλυψη παρακολουθώντας δύο μεγάλα συνέδρια οπαδών της «επίπεδης Γης», το 2017 και το 2018 στις ΗΠΑ, όπως γράφει ο Guardian.

Πραγματοποίησαν 30 συνεντεύξεις με ανθρώπους που πήραν μέρος στα συνέδρια, ρωτώντας τους μεταξύ άλλων πώς κατέληξαν να πιστεύουν αυτό το εντελώς χαζό πράγμα.

Πλην ενός όλοι είπαν ότι μέχρι πριν από δύο χρόνια δεν το πίστευαν άλλα μεταπείστηκαν από συνομωσιολογικά βίντεο στο YouTube. Αλλά και αυτός ο ένας που απέμενε είχε δεχτεί την έμμεση επίδραση του YouTube, γιατί, όπως είπε, τον μετέπεισαν η κόρη και ο γαμπρός του που είδαν τα «αποκαλυπτικά» βίντεο.

Καθόλου περίεργο δεν είναι που πολλοί ερωτώμενοι έβλεπαν και άλλα βίντεο με συνομωσιολογικό περιεχόμενο, όπως για την 11η Σεπτεμβρίου, τα «ψέματα» της NASA για το ταξίδι στο φεγγάρι και βίντεο για τη σφαγή των μαθητών στο δημοτικό Σάντι Χουκ το 2012.

Οπως είπαν, τα έβλεπαν για να τα καταρρίψουν, αλλά στην πορεία τους κέρδισαν οι «θεωρίες».

Αυτή η δύναμη που έχουν τα βίντεο της επίπεδης Γης οφείλεται στο ότι απευθύνονται σε πολλά διαφορετικά ακροατήρια, από θρησκόληπτους μέχρι σε κάποιους που ψάχνουν πιο επιστημονικά επιχειρήματα. Ενα από τα βίντεο έχει ούτε λίγο ούτε πολύ 200(!) «αποδείξεις» γιατί η Γη δεν είναι σφαίρα.

Η Ασλει Λάντραμ που πραγματοποίησε την έρευνα εξηγεί ότι το YouTube δεν κάνει κάτι ανοιχτά λανθασμένο, αλλά θα πρέπει όμως να προσαρμόσει τους αλγορίθμους του για να προβάλει περισσότερο ακριβές περιεχόμενο.

Βέβαια είναι οι ίδιοι αλγόριθμοι αυτοί που έφεραν το συνομωσιολογικό περιεχόμενο μπροστά στα μάτια των χρηστών οι οποίοι αποδείχτηκαν επιρρεπείς στις παράλογες θεωρίες. Αλλά αυτό ισχύει και για κάθε είδους επικίνδυνο περιεχόμενο, όπως τους τζιχαντιστές ή τους αντιεμβολιαστές, πόσο μάλλον με την αφελή πίστη στην επίπεδη Γη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...