702
Σκυμμένη, σχεδόν καταβεβλημένη, η Ντίλμα Ρούσεφ προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενώπιον της Γερουσίας | REUTERS/Ueslei Marcelino

Τελευταία πράξη στο πολιτικό θρίλερ της Βραζιλίας

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2016, 09:04
Σκυμμένη, σχεδόν καταβεβλημένη, η Ντίλμα Ρούσεφ προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενώπιον της Γερουσίας
|REUTERS/Ueslei Marcelino

Τελευταία πράξη στο πολιτικό θρίλερ της Βραζιλίας

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2016, 09:04

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο κάλυψαν εν μέρει την πραγματικότητα, αλλά δεν την ακύρωσαν. Ο,τι ήταν καθορισμένο να συμβεί στη δίκη της προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, συνέβη.

Στην παρούσα φάση, η δικαστική διαδικασία φτάνει στο τέλος της. Αυτό που αναμένεται να συμβεί είναι η καταληκτική συζήτηση στη Γερουσία και εν συνεχεία η ψηφοφορία στην οποία θα πάρουν μέρος τα μέλη του Σώματος.

Κατά τα φαινόμενα δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπλήξεις – άρα, η διακυβέρνηση της Kεντροαριστεράς θα αποτελέσει παρελθόν. Η διαδικασία ορίστηκε ως εξής: από τις 9 το πρωί (15:00 ώρα Ελλάδας) οι 81 γερουσιαστές, υπό τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Ρικάρντο Λεβαντόφσκι, θα ακούσουν για τελευταία φορά τα επιχειρήματα των δύο πλευρών, που θα έχουν πολλές ώρες στη διάθεσή τους για να εκφραστούν και να συζητήσουν.

2016-08-30T031733Z_34920474_S1AETYIOLXAB_RTRMADP_3_BRAZIL-IMPEACHMENT
H Ντίλμα Ρούσεφ επιχειρηματολογεί κατά την κατάθεσή της στο Κογκρέσο (Reuters)

Εκείνοι που ζητούν το κεφάλι της Ρούσεφ επί πίνακι σημειώνουν πως η καταδίκη της είναι δικαιολογημένη από τη στιγμή που διέπραξε αδικήματα παραποιώντας τα στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα και ενέκρινε με διατάγματα δαπάνες του δημοσίου χωρίς το πράσινο φως του Κογκρέσου.

Οι ορκισμένοι οπαδοί της αντιτείνουν πως όλοι οι προκάτοχοί της είχαν ακολουθήσει τις ίδιες πρακτικές και καταγγέλλουν ένα θεσμικό «πραξικόπημα» ενορχηστρωμένο από τον πρώην αντιπρόεδρό της και νυν σκληρότερο πολιτικό αντίπαλό της, τον Μισέλ Τεμέρ.

Ο Τεμέρ, ήδη προσωρινός πρόεδρος, θα παραμείνει έως τις προεδρικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στα τέλη του 2018, ενώ να σημειωθεί ότι η Ρούσεφ δεν θα έχει δικαίωμα να διεκδικήσει κανένα αξίωμα για οκτώ χρόνια. Μάλιστα, δήλωσε «απόλυτα ήρεμος» καθώς υποδεχόταν στο προεδρικό μέγαρο 60 αθλητές που εκπροσώπησαν τη Βραζιλία στους Ολυμπιακούς. Εξίσου αντιδημοφιλής με την αντίπαλό του, περιμένει την καθαίρεσή της για να αναχωρήσει για την Κίνα για να εκπροσωπήσει τη χώρα στη Σύνοδο της G20.

2016-08-30T003053Z_842021373_S1AETYHZRHAA_RTRMADP_3_BRAZIL-IMPEACHMENT
Πολλοί υποστηρικτές της Ρούσεφ συγκεντρώθηκαν τη νύχτα έξω από το κτίριο του Κογκρέσου στη Μπραζίλια (Reuters)

Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, στη Γερουσία, η Ντίλμα Ρούσεφ εκφράστηκε σε πολύ πιο υψηλούς τόνους: «Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από μια σοβαρή παραβίαση του Συντάγματος, από την υλοποίηση ενός αληθινού πραξικοπήματος» είπε.

Προβάλλοντας ένα αποφασιστικό αλλά και ανθρώπινο πρόσωπο, αναφέρθηκε στα πέτρινα χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985), κατά τη διάρκεια της οποίας είχε φυλακιστεί και βασανιστεί.

«Φοβόμουν τον θάνατο, τις συνέπειες των βασανιστηρίων στο σώμα μου και στην ψυχή μου (…) αλλά δεν ενέδωσα. Αντιστάθηκα. Σήμερα, αυτό που φοβάμαι είναι ο θάνατος της δημοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά, πριν κλείσει την ομιλία της με την έκκληση: «Ψηφίστε κατά της καθαίρεσης, ψηφίστε υπέρ της δημοκρατίας».

Αμέσως μόλις ολοκλήρωσε το λόγο της δέχθηκε έναν ορυμαγδό από ερωτήσεις που προέρχονταν από τους γερουσιαστές. Ειδικά εκείνοι που προέρχονται από την κεντροδεξιά του Σώματος, την κατηγόρησαν ότι είπε ψέματα και ότι σκοπίμως απέκρυψε το μέγεθος της οικονομικής κρίσης, που προκάλεσε κυρίως η πτώση των τιμών των πρώτων υλών.

«Αυτή η οποία δικάζεται δεν είναι η γυναίκα που εναντιώθηκε στη δικτατορία με πολύ θάρρος. Αυτή που δικάζεται εδώ είναι η πρόεδρος της Δημοκρατίας Ντίλμα Ρουσέφ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής της αντιπολίτευσης Τάσο Ζερεσάτσι, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να «υποβαθμίσει τη βαρύτητα των πράξεών της».

Αυτό που έκανε εντύπωση σε όλους (οπαδούς και αντιπάλους) είναι ότι η Ρούσεφ δεν έχασε σε κανένα σημείο της διαδικασίας τη ψυχραιμία της και ότι απάντησε με ήρεμο τρόπο σε όλες τις ερωτήσεις που της τέθηκαν. Ακόμη και σε εκείνες που ήταν αρκετά επιθετικές προς το πρόσωπό της.

Αποδείχθηκε εν τοις πράγμασι ότι η Ρούσεφ δεν ακολούθησε το παράδειγμα του πρώην προέδρου της χώρας, Φερνάντου Κολόρ ντε Μέλο, όταν το 1992 είχε παραιτηθεί μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία στη Γερουσία. Η Ρούσεφ, αντιθέτως, αποφάσισε να έχει ενεργό ρόλο στη διαδικασία και να μην κατηγορηθεί ότι ψάχνει να κρυφτεί πίσω από πολιτικά ή άλλα προσχήματα.

Μετά τη σημερινή συζήτηση των δικηγόρων των δύο πλευρών οι 81 γερουσιαστές -τους μισούς και πλέον εκ των οποίων βαρύνουν υποψίες για διαφθορά ή βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σε βάρος τους- θα έχουν δικαίωμα να μιλήσουν για δέκα λεπτά ο καθένας, κάτι που μπορεί να σημάνει ότι η ψηφοφορία θα γίνει το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Τα προγνωστικά προεξοφλούν την ήττα της Ρούσεφ: σύμφωνα με υπολογισμούς των ΜΜΕ, πάνω από τα δύο τρίτα θα ταχθούν υπέρ της καθαίρεσής της στην ψηφοφορία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...