1097
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνουν λίγα λουλούδια στη μνήμη των αθώων θυμάτων των βομβαρδισμών του Πούτιν στην Οδησσό | Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Συγκινητικές στιγμές (αλλά και θρίλερ) στην επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό – η συνάντηση με τους ομογενείς

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2024, 15:54
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνουν λίγα λουλούδια στη μνήμη των αθώων θυμάτων των βομβαρδισμών του Πούτιν στην Οδησσό
|Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Συγκινητικές στιγμές (αλλά και θρίλερ) στην επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό – η συνάντηση με τους ομογενείς

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2024, 15:54

Τη στήριξη της Αθήνας στο Κίεβο επανέλαβε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Οδησσό, η οποία νωρίτερα έγινε στόχος μιας ακόμη πυραυλικής επίθεσης των Ρώσων.

Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ στην Οδησσό, η συνάντηση Μητσοτάκη-Ζελένσκι κράτησε περισσότερο από 45 λεπτά, ξεπερνώντας κατά πολύ την προγραμματισμένη διάρκεια.

Aρχικά o Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το λιμάνι της πόλης, όπου τον υποδέχτηκε ο ουκρανός πρόεδρος, και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη.

Στη συνέχεια μετέβη στο κτίριο διοίκησης του λιμένα Οδησσού, όπου είχε τετ-α-τετ συνάντηση με τον Ζελένσκι, για να ακολουθήσει η συνάντηση με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη συνεχιζόμενη στήριξη της χώρας μας προς την Ουκρανία, καθώς και τη σταθερή στήριξη στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε τη βούληση της Ελλάδας να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με έμφαση στην Οδησσό, πόλη που έχει ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική σημασία για τη χώρα μας.

Εξετάστηκαν επίσης άλλοι τομείς συνεργασίας, όπως εκείνος της ενέργειας, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του νότιου διαδρόμου εφοδιασμού της Ευρώπης και αναπτύσσει τον κάθετο συνδετήριο διάδρομο για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

Η υποδοχή στο Μουσείο Φιλικής Εταιρείας

Κατά την παραμονή του στην πόλη-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, άρρηκτα συνδεδεμένης με την Ιστορία του Ελληνισμού, αφού εκεί συστάθηκε η Φιλική Εταιρεία, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την οικία του Γρηγορίου Ιωάννου Μαρασλή, όπου από το 1994 λειτουργεί το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας, μετά την ίδρυσή του το 1979 από το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο της Οδησσού.

Ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που έχει εγερθεί στην αυλή του μουσείου προς τιμήν των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ και Εμμανουήλ Ξάνθο, και στη συνέχεια επισκέφθηκε μαζί με τη συνοδεία του τον Ναό του Σωτήρος στην πόλη της Οδησσού.

Mε τους Ελληνες της Οδησσού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μάλιστα την ευκαιρία να συνομιλήσει με Ελληνες της Διασποράς και ομογενείς που συγκεντρώθηκαν για να τον υποδεχτούν στον χώρο του Μουσείου.

«Ηθελα να έρθω ειδικά στην Οδησσό – καταφέραμε και βρήκαμε τον τρόπο να συντονίσουμε τα προγράμματά μας με τον πρόεδρο Ζελένσκι για να γνωρίζετε ότι είμαστε κοντά σας, στηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά στηρίζουμε και εσάς στον αγώνα τον οποίον κάνετε να κρατήσετε ζωντανές τις ελληνικές σας ρίζες.

»Είμαι πολύ συγκινημένος για τη δυνατότητα που μου δίνετε να σας συναντήσω και νομίζω ότι όλοι είμαστε συγκλονισμένοι από την τραγωδία, ειδικά του Ελληνισμού της Μαριούπολης. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αφήσουμε πίσω αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές και να κοιτάξουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

»Αλλά πραγματικά σας ευχαριστώ που κάνατε τον κόπο να έρθετε σήμερα εδώ και πραγματικά σας εύχομαι το καλύτερο», τόνισε στη σύντομη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός.

«Ολη η Ευρώπη στηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία και ανεξαρτησία. Και, φυσικά, η Ελλάδα δεν μπορεί να λείπει από αυτήν την προσπάθεια» θέλησε να συμπληρώσει.

Στα ερείπια των βομβαρδισμών του Πούτιν

Στο ρεπορτάζ της η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ μετέφερε και μια συγκινητική στιγμή, όταν η ελληνική αποστολή μαζί με την ουκρανική πέρασαν μπροστά από το κτίριο που το περασμένο Σάββατο έγινε στόχος ρωσικής επίθεσης με drones, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άμαχοι – ανάμεσά τους και πέντε μικρά παιδιά.

Ο Πρωθυπουργός και ο ουκρανός πρόεδρος βγήκαν από τα αυτοκίνητά τους, στάθηκαν για λίγα λεπτά μπροστά στο κτίριο και άφησαν λίγα λουλούδια στο μνημείο προς τιμήν των αθώων θυμάτων των βομβαρδισμών του Πούτιν στην Οδησσό.

Η Οδησσός, όμως, έγινε και την Τετάρτη –κατα τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού– στόχος ρωσικής επίθεσης με βαλλιστικό πύραυλο, κατά πληροφορίες, μάλιστα, όχι μακριά από το σημείο όπου βρισκόταν η αυτοκινητοπομπή του ουκρανού προέδρου.

Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να διαβεβαιώσουν πως δεν υπήρξε κανένα ζήτημα για την ασφάλεια του Πρωθυπουργού και των μελών της συνοδείας του.

Μετά το πέρας της συνάντησής τους, Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει την επιθυμία εδώ και καιρό να επισκεφθεί την Οδησσό, προκειμένου να απευθύνει μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία, καθώς και προς το ελληνικό στοιχείο της Ουκρανίας, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ελληνικής παιδείας της Διασποράς και έδρα της Φιλικής Εταιρείας, σύμβολο των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών.

Η επίσκεψη οργανώθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, για λόγους ασφαλείας. Είχε συμφωνηθεί στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Ουκρανίας στο τέλος Ιανουαρίου. Στη συνέχεια αναζητήθηκε η κατάλληλη ημερομηνία μέσω διπλωματικών διαύλων.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την πρόθεση της Ελλάδας να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της Οδησσού, το ιστορικό κέντρο της οποίας ανακηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2023 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, ενώ συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς και ομογένειας.

Παράλληλα, επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, που θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας και χωρίς –όπως υπογραμμίζεται αρμοδίως– να αποδυναμωθούν οι αμυντικές ικανότητες της χώρας μας.

Οσον αφορά στη στήριξη της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της Ουκρανίας, υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, κατόπιν πρόσκλησης που του είχε απευθύνει ο Πρωθυπουργός.

Στην Αθήνα ο Ζελένσκι παρέστη στο άτυπο δείπνο που οργάνωσε ο Πρωθυπουργός με τους ηγέτες της περιοχής, παρουσία της ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμών. Το δείπνο και η Διακήρυξη των Αθηνών που είχε υιοθετηθεί εξέπεμψαν ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής, και ακόμα ισχυρότερο μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός για ολόκληρη την περιοχή περνά μέσα από την Αθήνα.

Σημειώνεται ότι σε συνέχεια των αποφάσεων του ΝΑΤΟ –στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης και του Βίλνιους τον περασμένο Αύγουστο η Ελλάδα προσχώρησε στη Διακήρυξη των ηγετών των G7 για τη στήριξη της Ουκρανίας– στην οποία επαναλαμβάνονται οι αποφάσεις της Συμμαχίας και επαναβεβαιώνεται η συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας, τόσο διμερώς όσο και μέσω της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...