Η διάσημη ηθοποιός, ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επισκέπτεται συχνά περιοχές του πλανήτη που μαστίζονται από κρίσεις και πολέμους. Η μεταναστευτική ροή στη χώρα μας δεν θα μπορούσε να την αφήσει ασυγκίνητη – άλλωστε οι εικόνες με το δράμα των προσφύγων σε εξέλιξη έχουν κάνει πολλές φορές τον γύρο του κόσμου.
Ακόμα πάντως και για μια πάμπλουτη σταρ με ένα ιδιωτικό αεροπλάνο στη διάθεσή της, ένα τέτοιο ταξίδι δεν είναι εύκολο – ή τέλος πάντων, είναι ένα ταξίδι που μπορεί να αναστατώσει μια χώρα σαν τη δική μας. Ετσι, η προγραμματισμένη επίσκεψή της στη Λέσβο την Τετάρτη (ενώ μάλιστα είχε ανακοινωθεί αρχικώς ότι θα έφθανε την Τρίτη), ματαιώθηκε. Αυτό που είχε γίνει γνωστό μέχρι το βράδυ της Τρίτης ήταν ότι η Τζολί επρόκειτο να φθάσει στη Λέσβο το πρωί της Τετάρτης προκειμένου να επισκεφτεί καταυλισμούς προσφύγων στη Μόρια, αλλά και τον Καρά Τεπέ.
Ωστόσο, τα ξημερώματα της Τετάρτης έγινε γνωστό από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ πως η 41χρονη ηθοποιός δεν θα επισκεπτόταν το νησί – αντιθέτως, επιβεβαιωνόταν η επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη για μια αυτοψία στο hot spot προσφύγων στα Διαβατά. Αλλά και αυτή η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη τέθηκε εν αμφιβόλω και νέες πληροφορίες το πρωί της Τετάρτης έκαναν λόγο για αλλαγή ρότας και επίσκεψη στην Αθήνα, για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα! Τελικά, η σταρ ήρθε, πήγε στον Πειραιά, στον Ελαιώνα, φωτογραφήθηκε με πρόσφυγες, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου και το απόγευμα τής Τετάρτης, λίγο μετά τις 18:00, επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό της, με κατεύθυνση το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το πρόγραμμά της ανέφερε ότι θα επισκεφθεί τα Διαβατά και την Ειδομένη, όπου θα συναντηθεί με πρόσφυγες και μετανάστες. Μία διαφορετική τουρνέ, ένα οδοιπορικό για τις «Κλεμμένες Ζωές» (για να χρησιμοποιήσουμε τον τίτλο από την ομώνυμη ταινία όπου πρωταγωνιστούσε το 2004, «Taking Lives» ο πρωτότυπος αγγλικός). Λίγες ώρες αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ιστότοπου της Θεσσαλονίκης seleo.gr, έγινε γνωστό ότι η πτήση της ηθοποιού ακυρώθηκε, ενώ παρέμενε άγνωστο πώς θα διαμορφωνόταν τελικά το πρόγραμμα της Πέμπτης.
Δείτε εικόνες από την επίσκεψη της Τζολί στον Πειραιά
Διαβάστε τι έκανε τις ώρες που ήρθε στη χώρα μας
Η διάσημη ηθοποιός έφθασε το πρωί στις 10 π.μ. στο «Ελ. Βενιζέλος» και λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι επισκέφτηκε το λιμάνι του Πειραιά για να διαπιστώσει τις συνθήκες διαβίωσης των περίπου 4.000 προσφύγων που βρίσκονται εκεί. Ακολούθως η Αντζελίνα Τζολί επισκέφτηκε και το κέντρο υποδοχής προσφύγων στον Ελαιώνα.
«Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια αντί για διπλωματικές λύσεις», είπε η ηθοποιός που επισκέφθηκε την Τρίτη τον προσφυγικό καταυλισμό του Σααντνάγιελ στον Λίβανο, περίπου 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία. Πολλοί πρόσφυγες είχαν συγκεντρωθεί γύρω της, αψηφώντας τη βροχή και τον αέρα. Η Τζολί τόνισε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλύσουν την κατάσταση και να κατανοήσουν με ακρίβεια το τι μπορεί να κάνει η χώρα τους, πόσους πρόσφυγες μπορεί να βοηθήσει και με ποιον τρόπο.
Angelina Jolie Pitt, UNHCR's Special Envoy met Syrian refugees in Lebanon today, on the conflict’s 5th anniversary. pic.twitter.com/dkOPq4ZuPe
— UNHCR, the UN Refugee Agency (@Refugees) March 15, 2016
Επισημαίνοντας τις τεράστιες προσφυγικές ροές προς τις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία -οι οποίες φιλοξενούν εκατομμύρια ανθρώπους- είπε ότι το πρόβλημα «δεν περιορίζεται στους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες της Ευρώπης». Τη μεγαλύτερη πίεση την αισθάνονται ακόμη (οι χώρες) της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής», εξήγησε η ηθοποιός.
Οι περισσότεροι σύροι πρόσφυγες στον Λίβανο ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη. Η Τζολί είπε ότι «οκτώ στους δέκα είναι καταχρεωμένοι, αφού οι οικονομίες που έφεραν μαζί τους όταν έφυγαν από τη χώρα τους έχουν ήδη εξανεμιστεί».
Φτάνοντας, η κυρία Τζολί τόνισε με δελτίο Τύπου ότι η επίσκεψή της αποσκοπεί στην «ενίσχυση των προσπαθειών της Υπατης Αρμοστείας και της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να επισπευσθεί η επείγουσα αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης». Επεσήμανε ότι ανέμενε με ενδιαφέρον «να συναντήσει τις αρχές, τους εταίρους και τους εθελοντές που εργάζονται στο πεδίο προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες και να διασφαλιστεί η προστασία των ευάλωτων ανθρώπων».
Η Αντζελίνα στο Μαξίμου
Δύο λεπτά πριν από τις πέντε το απόγευμα η διάσημη ηθοποιός ανέβηκε τα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου όπου την υποδέχθηκε ο διευθυντής τού γραφείου τού Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος, και όχι ο κ. Τσίπρας – δεν προβλέπεται από το πρωτόκολλο. Στη συνέχεια, η Τζολί εισήλθε στο εσωτερικό τού Μεγάρου και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, με αντικείμενο της συζήτησης την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Προσφυγικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνομιλία που είχε με την αμερικανίδα ηθοποιό, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την επίσκεψή της, υπογραμμίζοντας τη σημασία τής παρουσίας της, δεδομένης της κατάστασης. Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, εξαιτίας των ενεργειών ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ, σχετικά με το Προσφυγικό. Συγκεκριμένα, τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ειδικά στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας περιέγραψε ο Πρωθυπουργός στην Τζολί κατά τη συνάντησή τους – που διήρκησε περισσότερο από μία ώρα. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη ειδικά στα βόρεια σύνορα. Γνωρίζω ότι επισκεφθήκατε τα κέντρα υποδοχής στον Πειραιά. Η κατάσταση εκεί είναι καλύτερη. «Εχουμε 30.000 ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στην ελληνική ενδοχώρα λόγω ενεργειών χωρών της βαλκανικής οδού», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός την ευχαρίστησε που ήρθε στην Ελλάδα για να δει από κοντά την ανθρωπιστική κρίση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και για να μεταδώσει το μήνυμα σε όλο τον κόσμο.
Η ατελείωτη φιλανθρωπική της δράση
Υιοθεσίες παιδιών από χώρες που δοκιμάζονται, δωρεές εκατομμυρίων δολαρίων, επισκέψεις σε μέρη όπου κυριαρχεί η πείνα, η εξαθλίωση, ο αναλφαβητισμός και η καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αυτά συνθέτουν το παζλ της φιλανθρωπικής δράσης που έχει ξεκινήσει από το 2000 η ηθοποιός.
Σύμφωνα με το Inside Philanthropy, όλα άρχισαν πριν από 16 χρόνια, όταν η σταρ βρέθηκε στην Καμπότζη για τις ανάγκες γυρισμάτων της ταινίας «Lara Croft: Tom Raider» και ήρθε αντιμέτωπη για πρώτη φορά με την ανθρώπινη εξαθλίωση.
Οι εικόνες που είδε τη σημάδεψαν και, επιστρέφοντας στην Αμερική, προέβη τον επόμενο χρόνο στη δωρεά 1.000.000 δολαρίων προς την Yπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Hταν το μεγαλύτερο ποσό που είχε δεχθεί ποτέ ο Οργανισμός από ένα άτομο και, λίγους μήνες αργότερα, η ηθοποιός δέχτηκε από τον ΟΗΕ τον τίτλο της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως.
Ο τίτλος ήταν η αρχή για μια ατέλειωτη και ιδιαίτερα έντονη φιλανθρωπική δράση, η οποία συνδυάστηκε και με την υιοθεσία τριών παιδιών. Το πρώτο ήταν ο Μάντοξ, ένα αγοράκι από την Πνομ Πενχ της Καμπότζης, το οποίο η ηθοποιός υιοθέτησε στις 10 Μαρτίου του 2002. Τον Ιούλιο του 2005, όταν ήταν πλέον ζευγάρι με τον Μπραντ Πιτ και ταξίδεψαν μαζί στην Αιθιοπία, υιοθέτησε την έξι μηνών τότε Ζαχάρα Μάρλεϊ, ένα κοριτσάκι, το οποίο λίγο αργότερα, προκάλεσε -άθελά του- «θόρυβο» στα ΜΜΕ. Αιτία; Η φυσική του μητέρα θέλησε να την πάρει πίσω, μέχρι που συνειδητοποίησε ότι η μικρή Ζαχάρα ήταν πολύ τυχερή που την επέλεξε η Τζολί και έκανε πίσω. Eναν χρόνο αργότερα, το ζευγάρι απέκτησε το πρώτο του βιολογικό παιδί, την Σιλό Νουβέλ και το 2007 η Τζολί υιοθέτησε τον τρίχρονο τότε Παξ Τιέν, ένα τρίχρονο αγοράκι από το Βιετνάμ. Πριν από οχτώ χρόνια, τον Ιούλιο συγκεκριμένα, γεννήθηκαν στη Νίκαια της Γαλλίας τα δίδυμα Νοξ Λεόν και Βιβιέν Μαρσελίν, που ολοκλήρωσαν την ευτυχία του ζεύγους.
Σύμφωνα με εκτενές άρθρο του Newsweek, η Τζολί μέχρι σήμερα έχει επισκεφτεί πάνω από 30 χώρες στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής της δράσης. Βρέθηκε από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, στη Σιέρα Λεόνε, το Τσαντ, το Εκουαδόρ, τη Χιλή, ακόμη και την Αϊτή.
Θέλοντας να στηρίξουν το φιλανθρωπικό έργο του ράπερ Wyclef Jean και του ιδρύματός του, ταξίδεψε μαζί με τον Μπραντ Πιτ στο νησί, ούσα εγκυμονούσα. Οι φωτογραφίες τής ηθοποιού με φουσκωμένη κοιλιά αγοράστηκαν από το περιοδικό «People» έναντι 500.000 δολαρίων, ποσό που το ζευγάρι δώρισε στο ίδρυμα Yele Haiti.
Τόσο το Inside Philanthropy, όσο και το Newsweek συμφωνούν ότι η Τζολί έχει δώσει -μαζί και με τον Μπραντ Πιτ- πάνω από 30.000.000 δολάρια τα τελευταία 15 χρόνια, σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ανά τον κόσμο. Η ίδια δεν το διατυμπανίζει, όμως, όπως συνήθως συμβαίνει, τα αποτελέσματα έπειτα από μια επίσκεψή της σε οποιαδήποτε χώρα δεν αργούν να φανούν.
Το 2010, όταν διαπίστωσε ότι στο Τανζί του Αφγανιστάν, τα μικρά κορίτσια δεν μπορούσαν να μορφωθούν, φρόντισε ώστε σε 18 μήνες να χτιστεί και να λειτουργεί ένα δημοτικό σχολείο, στο οποίο μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους, πλέον, σε δύο βάρδιες, 800 παιδιά.
Μαζί με τον Μπραντ Πιτ έχουν ιδρύσει το Jolie-Pitt Foundation, ενώ υπάρχει και το Maddox Jolie-Pitt Foundation, το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με την Καμπότζη και έχει ως έργο τη διάσωση του εθνικού δρυμού της χώρας, την προστασία του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού κ.ά.
Χάρη στις προσπάθειές της, έχουν χτιστεί πάνω από δέκα σχολεία σε χώρες όπως η Κένυα, η Αϊτή και το Σουδάν, ενώ ακόμη και ο γάμος τους πριν από δύο χρόνια ήταν αφορμή για να δωρίσουν 5.000.000 δολάρια σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς και ιδρύματα ανά την υφήλιο.
Με δεδομένη τη δημοσιότητα που είχε ξεσπάσει στα ΜΜΕ, το ζευγάρι πούλησε σε δύο περιοδικά -αυτά που πλειοδότησαν, πληρώνοντας 2.500.000 έκαστο- την αποκλειστικότητα των γαμήλιων φωτογραφιών τους.
Σκεφτείτε και πόσα άλλα υπάρχουν που ίσως να μην τα μάθουμε ποτέ.
Το βέβαιο είναι ότι η Τζολί έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα προτιμούσε να αφήσει σε άλλους τα ζητήματα πολιτικής φύσης σε σχέση με τους πρόσφυγες, ενώ η ίδια επικεντρώνεται στις ανθρωπιστικές ανάγκες των περιοχών που επισκέπτεται. Και αυτό, είναι κάτι που φαίνεται.
Είναι εκείνο που σε κάνει να της πεις, για όλα αυτά που έχει κάνει, δίχως να περιμένει κάτι ως ανταμοιβή, «μπράβο, Αντζελίνα!».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News