406
O Τιμούρ Ιβανόφ | CreativeProtagon

Ρώσος υφυπουργός συνελήφθη για «ιδιαίτερα μεγάλη δωροδοκία»

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2024, 13:32
O Τιμούρ Ιβανόφ
|CreativeProtagon

Ρώσος υφυπουργός συνελήφθη για «ιδιαίτερα μεγάλη δωροδοκία»

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2024, 13:32

Ο ρώσος υφυπουργός Αμυνας Τιμούρ Ιβανόφ συνελήφθη ως ύποπτος για δωροδοκία, αποκάλυψαν οι διωκτικές αρχές της χώρας, σε κάτι που αποτελεί μια πολύ σπάνια κίνηση εν μέσω του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Η ερευνητική επιτροπή, σύμφωνα με τον Guardian, ανακοίνωσε την κράτηση του Τιμούρ Ιβανόφ την Τρίτη 23 Απριλίου χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τις κατηγορίες εναντίον του, λέγοντας μόνο ότι είναι ύποπτος για «ιδιαίτερα μεγάλη δωροδοκία», ένα ποινικό αδίκημα που στη Ρωσία τιμωρείται με φυλάκιση έως και 15 ετών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τον οποίο επικαλέστηκαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, είπε ότι η αναφορά για την κράτηση του Ιβανόφ έχει παρουσιαστεί στον πρόεδρο Πούτιν. Ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τη σύλληψή του, πρόσθεσε.

Ο ρώσος υφυπουργός Αμυνας Τιμούρ Ιβανόφ συνελήφθη και κρατείται στη Μόσχα (Moscow City Court’s Press Office/Handout via REUTERS)

Ο 48χρονος Ιβανόφ, ένας από τους 12 υφυπουργούς Αμυνας της Ρωσίας, έχει υποστεί κυρώσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ από το 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο παρελθόν είχε εργαστεί σε εταιρείες που ασχολούνται με τα καύσιμα και την ενέργεια, αλλά και στην περιφερειακή κυβέρνηση της Μόσχας, προτού ενταχθεί στο υπουργείο Αμυνας το 2010. Εγινε υφυπουργός το 2016. Το περιοδικό Forbes τον έχει συμπεριλάβει στη λίστα με τους πλουσιότερους άνδρες που υπηρετούν στις δομές ασφαλείας της Ρωσίας.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο RBK δημοσίευσε μια φωτογραφία του σε συμβούλιο αξιωματούχων νωρίτερα την Τρίτη, υπό την προεδρία του Σοϊγκού.

Τα ρωσικά δελτία ειδήσεων ανέφεραν ότι ο Ιβανόφ είναι πιθανότατα ο πιο υψηλόβαθμος ρώσος αξιωματούχος που έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιες κατηγορίες από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Ιβανόφ περιλαμβανόταν στην έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2022 από το εκτός νόμου Ιδρυμα κατά της Διαφθοράς, το οποίο είχε δημιουργήσει ο εκλιπών ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Η έκθεση ανέφερε ότι ο υφυπουργός επέβλεπε κατασκευαστικά έργα στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, η οποία περιήλθε στον έλεγχο της Μόσχας ύστερα από πολύμηνη πολιορκία. Πρόσθετε ότι ο Ιβανόφ «επωφελήθηκε» από αυτήν την αποστολή του. Σύμφωνα με την έρευνα της οργάνωσης, ο υφυπουργός χώρισε τη σύζυγό του για να της επιτρέψει να παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ.

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Μαρία Πέβτσιχ, επικεφαλής των ερευνών στο Ιδρυμα. Οπως τα περισσότερα στελέχη της αντιπολίτευσης, η Πέβτσιχ έχει αυτοεξοριστεί για να αποφύγει τη φυλάκιση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...