985
Τα δύο ρωσικά πλοία στο Τομπρούκ της Κυρηναϊκής: ο Χαλίφα Χαφτάρ έχει συσφίξει τους δεσμούς του «οικοπέδου του» με το Κρεμλίνο | X/EPA/CreativeProtagon

Ρωσικά πολεμικά πλοία «έδεσαν» στο Τομπρούκ του Χαλίφα Χαφτάρ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2024, 18:56
Τα δύο ρωσικά πλοία στο Τομπρούκ της Κυρηναϊκής: ο Χαλίφα Χαφτάρ έχει συσφίξει τους δεσμούς του «οικοπέδου του» με το Κρεμλίνο
|X/EPA/CreativeProtagon

Ρωσικά πολεμικά πλοία «έδεσαν» στο Τομπρούκ του Χαλίφα Χαφτάρ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2024, 18:56

Το εξοπλισμένο με πυραύλους καταδρομικό «Βαριάγκ» του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού και η ρωσική φρεγάτα «Στρατάρχης Σαποσνίκοφ» κατέπλευσαν στο λιβυκό λιμάνι Τομπρούκ, όπου θα ελλιμενιστούν επί τριήμερο.

Την είδηση μετέδωσε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), δηλαδή οι ένοπλες δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ, που ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της βορειοαφρικανικής χώρας. «Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της διοίκησης του LNA και της Ρωσίας, ομάδα ρωσικών πολεμικών πλοίων που αποτελείται από το καταδρομικό ‘‘Βαριάγκ’’ και από τη φρεγάτα ‘‘Στρατάρχης Σαποσνίκοφ’’ επισκέφθηκε το Τομπρούκ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής τους στην Αίγυπτο» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του στρατού του Χαφτάρ.

Russian cruiser Varyag
Το εξοπλισμένο με πυραύλους καταδρομικό «Βαριάγκ» του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού (Shutterstock)

Τα δύο ρωσικά πλοία επισκέφθηκαν την Αλεξάνδρεια κατά το διάστημα 10-14 Ιουνίου, μάλιστα στις 12 Ιουνίου, εθνική εορτή της Ρωσίας, τα πληρώματα οργάνωσαν γιορτές. Κοινά γυμνάσια με τον αιγυπτιακό στρατό πραγματοποίησαν στις 14 Ιουνίου.

Το ρωσικό γενικό προξενείο στην Αλεξάνδρεια περιέγραψε την επίσκεψή τους στο αιγυπτιακό λιμάνι ως «ένα ακόμη βήμα στον δρόμο της πρακτικής εδραίωσης της ρωσοαιγυπτιακής συνεργασίας στη ναυτική σφαίρα». Από πλευράς της η Repubblica χαρακτήρισε «επίσημη» την επίσκεψη των δύο ρωσικών πλοίων στη Λιβύη, τονίζοντας ότι φιλόφρων αλλά και αποδέκτης της φιλοφρόνησης είναι ο Χαφτάρ, «ο άρχων της Κυρηναϊκής».

Επίσης, το ρωμαϊκό μέσο τόνισε ότι από τους πυραύλους που έχουν τα δύο πλοία «δεν κινδυνεύει η Ιταλία ή το ΝΑΤΟ», σημάδι του μεγάλου άγχους που έχει καταλάβει τους Δυτικούς σχετικά με τη «ρωσική απειλή».

Με την ευκαιρία, οι Ιταλοί, που έχουν πετρελαϊκά και γεωπολιτικά συμφέροντα στη Λιβύη, θύμισαν ότι το «Βαριάγκ» είναι «το δίδυμο πλοίο της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας ‘‘Μασκβά’’, το οποίο βύθισαν οι Ουκρανοί». Για το «Στρατάρχης Σαποσνίκοφ» έγραψαν ότι «χρονολογείται στο τέλος της Σοβιετικής Ενωσης, όμως προ τριετίας επανεξοπλίστηκε με νέα ραντάρ και νέα όπλα»

Οι Ιταλοί ανησύχησαν για «την εντατικοποίηση των σχέσεων μεταξύ του Χαφτάρ και της Μόσχας, η οποία ρίχνει περαιτέρω σκιά σε όλη την Αφρική», με βάση το εξής σκεπτικό: «Εδώ και αρκετό καιρό ο στρατάρχης διαπραγματευόταν με το Κρεμλίνο την ίδρυση σταθερής βάσης στη Λιβύη, η οποία θα επέτρεπε σε πλοία και υποβρύχια να υπονομεύσουν το κανάλι της Σικελίας και τη Δυτική Μεσόγειο, όπως συμβαίνει ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο με το λιμάνι Ταρτούς στη Συρία».

Φυσικά, δεν έκαναν κανέναν λόγο για την πραγματική υπονόμευση της ειρήνης στη συγκεκριμένη περιοχή, την οποία προκαλεί κατ’ εξακολούθηση και βάσει προγράμματος η Τουρκία.

«Στην πραγματικότητα, οι αποβάθρες του Τομπρούκ χρησιμοποιούνται ήδη από τους Ρώσους για να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους σε ολόκληρη την ήπειρο. Η Κυρηναϊκή τούς εξασφαλίζει τη σύνδεση με τη χούντα στον Νίγηρα, αλλά και με το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο, με όλο το Σαχέλ, όπου πλέον δραστηριοποιούνται οι δυνάμεις του Πούτιν».

Περαιτέρω, η Repubblica έγραψε ότι «οι Ρώσοι ξεφόρτωσαν στη Λιβύη τους τελευταίους μήνες τανκς T72, φορτηγά και πυροβόλα, αλλά είναι άγνωστο πού πήγαν». Δύο τινά συνέβησαν, υπέθεσε: «Ή τα πήρε ο Χαφτάρ ή κατέληξαν σε πολιτοφυλακές του Σουδάν, μπορεί και στο Μάλι, το οποίο κατά σύμπτωση έδιωξε μια μικρή ομάδα αμερικανών στρατιωτών».

«Η Κυρηναϊκή έχει γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος ενός επικίνδυνου παιχνιδιού. Οι Ρώσοι εξαπλώνονται από τη Μεσόγειο μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα και από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μέχρι τη Σαχάρα. Το Κρεμλίνο ενισχύει τις ιστορικές σχέσεις με την Αλγερία και την Αίγυπτο, ενώ επιδιώκει να πατήσει το πόδι και στην Τυνησία. Πρόκειται για μεγάλη διπλωματική και στρατιωτική επίθεση στην οποία δεν αντιτίθενται ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε οι ΗΠΑ», συνέχισε το ρεπορτάζ.

Σε αυτό το σημείο εμφανίστηκε και ο Ερντογάν, όχι όμως όπως θα περιμέναμε οι Ελληνες, δηλαδή ως φορέας του θανατηφόρου για την Ανατολική Μεσόγειο ιού της «γαλάζιας πατρίδας», αλλά ως συνεργάτης των Ρώσων.

Καρέ από επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ στη Μόσχα: ανταλλάσσει χειραψία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ (EPA/RUSSIAN MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS PRESS)
Ενωμένη Λιβύη στα μέτρα της Ρωσίας

«Στην αφρικανική σκακιέρα ο Πούτιν κινείται σε αρμονία με τον Ερντογάν. Οι χούντες διώχνουν τα γαλλικά και τα αμερικανικά στρατεύματα που συμμετέχουν στον αγώνα κατά της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, και μαζί με τους Ρώσους, στρατιώτες ή μισθοφόρους, ανοίγουν τις πόρτες στους τούρκους τεχνικούς και στα μαχητικά drones. Συμβαίνει σχεδόν παντού.

»Αυτή η συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το τελευταίο σχέδιο που ονειρεύτηκε το Κρεμλίνο: τη διαπραγμάτευση συμφωνίας μεταξύ της υπό τουρκική επιρροή Τρίπολης και της Κυρηναϊκής, η οποία θα οδηγήσει στη γέννηση μιας εθνικής κυβέρνησης.

»Οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ και η ΕΕ απέτυχαν να συνενώσουν πολιτικές και φυλετικές δυνάμεις που σταμάτησαν να πολεμούν χωρίς να καθορίσουν τον δρόμο για τις εκλογές και για την επανένωση της χώρας. Τώρα οι Ρώσοι εργάζονται ανοιχτά για να βρουν μια λύση που θα μπορούσε να ταιριάζει και στον Ερντογάν, γιατί αυτή θα μπορούσε να αποκόψει τους Δυτικούς από τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων της Λιβύης. Τον Μάιο, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη της Μελόνι στην Τρίπολη, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Τρίπολης έγινε δεκτή στη Μόσχα».

Η Repubblica απέδωσε την κινητικότητα στις ρωσολιβυκές σχέσεις (όσον αφορά το «οικόπεδο» του Χαφτάρ) σε ενέργειες του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας της Ρωσίας, Γιούνους Μπεκ Γιεβκούροφ.

«Την 1η Ιουνίου ο Γιεβκούροφ υπέγραψε μια σειρά στρατιωτικών και οικονομικών συμφωνιών με τον Χαφτάρ, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται. Συζητείται η ίδρυση διυλιστηρίου, ενώ ανακοινώθηκε η αναχώρηση των πρώτων 250 νέων με καταγωγή από την Κυρηναϊκή για τη Ρωσία, όπου θα σπουδάσουν.

»Ο ηλικιωμένος και άρρωστος στρατάρχης προσπαθεί να εδραιώσει την κυριαρχία του και να εγγυηθεί τη διαδοχή του, δίνοντας το δαχτυλίδι στους γιους του, Σαντάμ και Χάλεντ. Παρά τη βοήθεια από τη Μόσχα και το Κάιρο, καθώς και από τη χρηματοδότηση των Εμιράτων, μέχρι τώρα διατηρεί καλές σχέσεις με την Ιταλία. Τους τελευταίους δύο μήνες όμως φαίνεται να έχει υποκύψει πλήρως στις κολακείες του Πούτιν» έγραψε το ιταλικό μέσο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...