423
Καπνός ανεβαίνει από ένα αυτοκίνητο μετά από φερόμενη τουρκική επίθεση στη Χάσακα της βορειοανατολικής Συρίας | North Press Agency/Handout via REUTERS

Reuters: Οι ΗΠΑ κατέρριψαν τουρκικό drone στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2023, 20:14
Καπνός ανεβαίνει από ένα αυτοκίνητο μετά από φερόμενη τουρκική επίθεση στη Χάσακα της βορειοανατολικής Συρίας
|North Press Agency/Handout via REUTERS

Reuters: Οι ΗΠΑ κατέρριψαν τουρκικό drone στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2023, 20:14

Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) που πετούσε κοντά σε περιοχή όπου είχαν αναπτυχθεί αμερικανοί στρατιώτες στη βορειοανατολική Συρία κατέρριψε την Πέμπτη μαχητικό F-16 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters.

Το πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε την είδηση αυτή επικαλούμενο δύο αμερικανούς αξιωματούχους που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση προειδοποίησε κατ’ επανάληψη την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων πως στη συγκεκριμένη περιοχή είχαν αναπτυχθεί αμερικανοί στρατιώτες.

Η Αγκυρα διαψεύδει ότι ήταν τουρκικό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που καταρρίφθηκε. «Δεν είναι δικό μας», είπε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας όταν ρωτήθηκε εάν το drone ανήκε στις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας.

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε και εκείνο ότι ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ στρατιωτικός συνασπισμός κατέρριψε ένα τουρκικό UAV που πετούσε κοντά σε βάση της βορειοανατολικής Συρίας.

Το επεισόδιο σημειώθηκε μετά τις τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον θέσεων των Κούρδων, τους οποίους η Τουρκία κατηγορεί για τη βομβιστική επίθεση στην Αγκυρα την Κυριακή.

«Η κατάρριψη είναι πιθανό να επιτείνει τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, συμμάχων στο ΝΑΤΟ, σχετικά με την αμερικανική στρατιωτική στρατηγική στη Συρία, την αποπομπή της Τουρκίας από το προηγμένο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 και τις σχέσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Εροντογάν με τη Μόσχα» σχολίασε η Wall Street Journal.

Ξεπερνούν τους 100 οι νεκροί από επίθεση στη Χομς

Σε ένα άλλο –μη σχετιζόμενο, εκ πρώτοις– περιστατικό από τη Συρία που απασχόλησε την Πέμπτη τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, «περισσότεροι από 100 άνθρωποι» έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 125 τραυματίστηκαν σε επίθεση με drones εναντίον στρατιωτικής ακαδημίας της Χομς, στα κεντρικά της χώρας. Και αυτός ο απολογισμός δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα από τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επίθεση έγινε νωρίτερα την ίδια ημέρα, ενώ διεξαγόταν τελετή προαγωγής αξιωματικών του συριακού στρατού. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι απόφοιτοι της στρατιωτικής ακαδημίας και 12 πολίτες, ανέφερε η ΜΚΟ.

«Τρομοκρατικές οργανώσεις» στόχευσαν «μια τελετή προαγωγής αξιωματικών στη στρατιωτική ακαδημία της Χομς, χρησιμοποιώντας drones φορτωμένα με εκρηκτικά, αμέσως μετά τη λήξη της τελετής» ανακοίνωσε ο συριακός στρατός. Εκανε λόγο για πολλούς νεκρούς, ανάμεσά τους «στρατιωτικοί και πολίτες». Ο στρατός διεμήνυσε ότι θα «απαντήσει αποφασιστικά» σε «αυτή τη δειλή, πρωτοφανή τρομοκρατική επίθεση».

Μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες της Πέμπτης καμία τζιχαντιστική οργάνωση –οι οποίες ελέγχουν μέρος της συριακής επικράτειας και ορισμένες φορές χρησιμοποιούν drones– δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ «καταδικάζει έντονα κάθε μορφή βίας στη Συρία και προτρέπει όλες τις πλευρές να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τόνισε λίγη ώρα μετά το πολύνεκρο συμβάν ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...