335
Στις φλόγες ένα κατεστραμμένο από βομβαρδισμούς κτίριο στο Μπαχμούτ, την Κυριακή | Press Service of the 93rd Kholodnyi Yar Separate Machanized Brigade of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS

Πριγκόζιν σε Κρεμλίνο: Φεύγουμε από το Μπαχμούτ – να βάλετε τους χιλιάδες στρατηγούς σας στη θέση μας

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2023, 13:06
Στις φλόγες ένα κατεστραμμένο από βομβαρδισμούς κτίριο στο Μπαχμούτ, την Κυριακή
|Press Service of the 93rd Kholodnyi Yar Separate Machanized Brigade of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS

Πριγκόζιν σε Κρεμλίνο: Φεύγουμε από το Μπαχμούτ – να βάλετε τους χιλιάδες στρατηγούς σας στη θέση μας

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2023, 13:06

Ο επικεφαλής της Ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι δυνάμεις της μισθοφορικής οργάνωσής του θα αποχωρήσουν από το Μπαχμούτ, το οποίο ισχυρίζεται ότι κατέλαβαν το Σάββατο, από τις 25 Μαΐου ως την 1η Ιουνίου και θα παραχωρήσουν τις θέσεις τους στον ρωσικό στρατό.

«Αν δεν υπάρχουν αρκετές μονάδες του ρωσικού υπουργείου Αμυνας (για να καταλάβουν το Μπαχμούτ), υπάρχουν χιλιάδες στρατηγοί (για να το κάνουν), πρέπει να σχηματιστεί ένα σύνταγμα στρατηγών, να τους δώσετε όλα τα όπλα και όλα θα πάνε καλά», είπε ειρωνικά ο Πριγκόζιν.

Το Κίεβο δεν έχει επιβεβαιώσει την πτώση του Μπαχμούτ. Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας Ολεξάντρ Σίρσκι επιβεβαίωσε ότι τα στρατεύματά του δεν ελέγχουν πλέον παρά μόνο ένα «αμελητέο» τμήμα της πόλης, αλλά συνεχίζουν την πλευρική προέλασή τους προς την πόλη.

Σύμφωνα με ειδικούς από το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου, το οποίο εδρεύει στην Ουάσινγκτον, η Βάγκνερ έχει αποδυναμωθεί από τις μάχες στο Μπαχμούτ και πλέον είναι σχεδόν ανίκανη να εξαπολύσει νέες επιθέσεις εκτός της πόλης εξαιτίας της φθοράς που έχουν υποστεί οι δυνάμεις της.

Ταυτόχρονα, στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Μπαχμούτ ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τα ρωσικά στρατεύματα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις, από την άλλη, αντεπιτέθηκαν στα βόρεια και νότια του Μπαχμούτ και ελέγχουν συνδετικούς δρόμους γύρω από την πόλη.

Ουκρανοί στρατιώτες ετοιμάζουν εκτοξευτήρα πυραύλων έξω από το Μπαχμούτ / Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, ωστόσο, δεν θα είναι εύκολη η απόσυρση των ανδρών της Βάγκνερ γιατί οι δυνάμεις του που είναι αναπτυγμένες γύρω από το Μπαχμούτ απειλούν να περικυκλώσουν τους μισθοφόρους.

Οι αιματηρές μάχες στην πόλη αυτή, που κάποτε είχε 70.000 κατοίκους, μαίνονται από τα τέλη του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με ειδικούς του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Μελέτη του Πολέμου, οι ρώσοι στρατιώτες πιθανόν να χρειαστούν περισσότερες ενισχύσεις για να κρατήσουν την κατεστραμμένη πόλη και να την προστατεύσουν πλευρικά. Αυτό μπορεί επίσης να αποτρέψει την ρωσική προέλαση- με βάση τον σχεδιασμό της Μόσχας- δυτικά προς την Κοστιαντινίβκα και βόρεια προς το Σολεντάρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...