Η απλή αναλογική ανέκαθεν ήταν ένα από τα «άβατα» της Αριστεράς. Η «απλή και ανόθευτη» ή και «άδολη» αναλογική, όπως χαρακτηριζόταν. Το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης την αποκήρυττε μετά βδελυγμίας, θεωρώντας ότι θα οδηγούσε σε «ιταλοποίηση» της πολιτικής ζωής λόγω της ενδεχόμενης ακυβερνησίας, καθώς δύσκολα θα υπήρχε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στη συνέχεια οι εκλογικοί νόμοι που υπήρξαν διαμορφώθηκαν κατά το πώς ουσιαστικά διευκόλυνε τα κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία. Η ανατροπή που έφερε η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησε και το ίδιο το κυβερνών κόμμα μπροστά στην ανάγκη να υπερασπιστεί την χρόνια ρητορική του. Και η διαφωνία που πάντοτε ελλοχεύει στην Αριστερά εκδηλώθηκε και στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στον κύκλο επαφών για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την συνταγματική αναθεώρηση. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, μετά τη συνάντηση της Πέμπτης.
Τη Δευτέρα μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Κουτσούμπας αφού δήλωσε «αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει νόμο για απλή και άδολη αναλογική το ΚΚΕ θα τον στηρίξει ξεκάθαρα», είπε πως ο Πρωθυπουργός τού αποκάλυψε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα από αυτά που δεσμεύθηκε.
«Ο Τσίπρας μου το είπε ξεκάθαρα: “Δεν μπορώ να κάνω τίποτα από αυτά που δεσμεύθηκα αφού υπάρχουν οι δεσμεύσεις από το τρίτο Μνημόνιο. Σκέφτομαι λοιπόν μήπως αλλάξω τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα, να αφήσω κάτι ως Αριστερά, γιατί από τα άλλα δεν θα κατορθώσω να κάνω τίποτα”».
Η απάντηση από την κυβέρνηση ήταν άμεση, υποστηρίζοντας πως δεν ισχύουν τα όσα είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Κουτσούμπας και κάλεσε το ΚΚΕ να πάρει θέση για την απλή αναλογική, αναφέροντας «στο θέμα της απλής αναλογικής, το ΚΚΕ θα είναι συνεπές με τις πάγιες θέσεις του;».
Η θέση του Μαξίμου ήταν η εξής: «Αυτά που ο κ. Κουτσούμπας ισχυρίστηκε σήμερα, ότι ελέχθησαν από τον Πρωθυπουργό στην μεταξύ τους συζήτηση, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η κριτική του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση είναι γνωστή και σεβαστή. Το επί της ουσίας ερώτημα είναι, αν στο θέμα της απλής αναλογικής, το ΚΚΕ θα είναι συνεπές με τις πάγιες θέσεις του».
Ο Περισσός δεν έχασε χρόνο και ανταπάντησε σκωπτικά: «Το ΚΚΕ έχει πάγιες θέσεις για τον εκλογικό νόμο τις οποίες υπερασπίζεται με συνέπεια. Κι αυτές αποτυπώνονται στην πρόταση για απλή αναλογική, ανόθευτη, χωρίς μπόνους και χωρίς πλαφόν. Το ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάγιες θέσεις. Γιατί, ενώ τον Μάρτη του 2012 κατέθετε πρόταση νόμου με αυτό το περιεχόμενο, σήμερα το αλλοιώνει στο πλαίσιο των παζαριών του με τα άλλα κόμματα. Όσο για το περιεχόμενο της συνομιλίας, όσα είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ισχύουν απόλυτα».
Γεροβασίλη: Στο τέλος της εβδομάδας η πρόταση στη Βουλή
Πέρα από την ξαφνική διαμάχη με το ΚΚΕ η κυβέρνηση επιχειρεί έστω και χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα να καλλιεργήσει πλαίσιο συναίνεσης με όλα τα κόμματα πλην της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό είναι ενδεικτικά όσα είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη: «Η πρότασή μας για την κατάργηση του μπόνους, την απλή αναλογική και την ψήφο στα 17 βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας. Λαμβάνει υπόψη τις συζητήσεις του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κομμάτων, όπως για παράδειγμα την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο 2015 (σ.σ. πρόταση Σκανδαλίδη».
Η κυρία Γεροβασίλη τόνισε ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος της εβδομάδας και στόχος είναι να ψηφιστεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
«Η πρόταση της κυβέρνησης θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος αυτής της εβδομάδας και θα ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, πιθανότατα με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από την Κίνα» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ: «Η διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες συγκλίσεις από αυτές που έχουν ήδη διαπιστωθεί. Η ιστορική αναγκαιότητα για την καθιέρωση της ισοτιμίας της ψήφου και η απήχηση της πρότασης στο λαό πρέπει να είναι το κριτήριο των κομμάτων. Από τη Ν.Δ. δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News