475
| Menelaos Myrillas / SOOC

Δημοσκόπηση GPO: «Ντέρμπι» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2023, 21:03
|Menelaos Myrillas / SOOC

Δημοσκόπηση GPO: «Ντέρμπι» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2023, 21:03

Την απόλυτη υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου των πολιτών κατέγραψε η δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε την Τετάρτη.

Το κυβερνών κόμμα διατηρεί ισχυρό προβάδισμα 23,7 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται σε πτώση, μία μόλις μονάδα μπροστά από το ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζεται σταθερό.

Στην έρευνα της GPO, την οποία παρουσίασε το Star, το μόνο κανάλι στο οποίο έχει παραχωρήσει συνέντευξη ο Στέφανος Κασσελάκης, αποτυπώνονται και οι διαθέσεις του κόσμου (τόσο το γενικό κοινό όσο και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ) ως προς τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόθεση ψήφου

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 36,6%. Ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,9% και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 11,9%.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στο 8,5%, οι Σπαρτιάτες στο 3,5%, η Ελληνική Λύση στο 5,4%, η Νίκη στο 2,5% και η Πλεύση Ελευθερίας στο 2,3%.

Καταλληλότερος Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή για την πρωθυπουργία, σύμφωνα με το 48% των ερωτηθέντων, έναντι 13,8% που απαντούν το ίδιο για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έρχεται τρίτος, με ποσοστό 12,1%.

Επτά στους δέκα θεωρούν ότι ο Κασσελάκης έχει πάρει λάθος δρόμο

Στο μεταξύ, το 77,7% όσων θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θεωρεί ότι το κόμμα κινείται στη σωστή και μάλλον στη σωστή κατεύθυνση, μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον κ. Κασσελάκη.

Στο γενικό κοινό, ωστόσο, η εικόνα είναι αντίθετη: Οι επτά στους δέκα (70,6%) θεωρούν ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση, έναντι μόλις 22,6% που θεωρεί ότι κινείται σωστά.

Εξάλλου, σχεδόν πέντε στους δέκα ερωτηθέντες (48,6%) που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές θεωρούν ότι όσοι διαφωνούν με τις επιλογές του κ. Κασσελάκη πρέπει να παραμείνουν στο κόμμα και να ασκούν κριτική, ενώ το 43% θεωρεί ότι πρέπει να αποχωρήσουν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα για την πολιτική ταυτότητα του κ. Κασσελάκη. Μόνο ένα 6,1% πιστεύει ότι είναι αριστερός, ενώ όσοι θεωρούν ότι ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεξιός ή κεντροδεξιός ξεπερνούν το 30%.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το 89,8% των ερωτηθέντων ανησυχεί πολύ ή αρκετά για το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης.

Σε σχέση με τη στάση που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα, το 65,4% προτιμά μια αυστηρή στάση ουδετερότητας, το 18,4% προτιμά να πάρει θέση υπέρ του Ισραήλ και το 11,5% να πάρει θέση υπέρ των Παλαιστινίων.

Η πορεία της κυβέρνησης

Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, το 54,4% των πολιτών κρίνει αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης μετά τις εκλογές, ενώ το 43,8% την κρίνει θετικά.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η ακρίβεια αναδείχθηκε στο μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το 55,5% των ερωτηθέντων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...