Τρεις εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε διάστημα λίγων ωρών προσπάθησαν να υπερασπιστούν την (αν)επίσημη κομματική εφημερίδα «Αυγή». Η κατηγορία είναι ότι η εφημερίδα δημοσίευσε το όνομα ενός ανώτατου δικαστικού, μέλους της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η ιστορία είναι πλέον γνωστή: προσωπικά e-mails που αποκάλυπταν μια εξωσυζυγική σχέση, είχαν υποκλαπεί πριν από δυόμισι χρόνια και ήρθαν στην επιφάνεια την παραμονή της κρίσιμης συζήτησης.
Ο Νίκος Παππάς μιλώντας την Τετάρτη το βράδυ στον ΣΚΑΪ είπε επί λέξει για το θέμα: «… στεναχωριέμαι γιατί η εφημερίδα “Το Βήμα” έκανε αναφορά ακριβώς στην προσωπική ζωή του εν λόγω, δεν έχει απασχολήσει αυτό τα πυρά της αντιπολίτευσης…». Η Σία Κοσιώνη τον διακόπτει: «Δεν το γνωρίζω. Αν το έκανε, κακώς το έκανε…» Και ο Νίκος Παππάς επανέρχεται: «… και το έκανε και μάλιστα ισχυρίστηκε το ρεπορτάζ το συγκεκριμένο, της εφημερίδας “Το Βήμα”, το οποίο έχει μια συγκεκριμένη πρακτική θα σας έλεγα, αλλά ας μην μπούμε σε αυτό, ότι ο εν λόγω δικαστής είχε εναντιωθεί στην συνταγματικότητα του νόμου».
Στην πραγματικότητα πρόκειται περί μιας τεχνικότατης ντρίπλας. Από τη μια, στην «Αυγή» έχουμε μια καραμπινάτη αναφορά ονόματος. Και από την άλλη έχουμε μια αναφορά στο γεγονός («την προσωπική ζωή του εν λόγω» που λέει ο Νίκος Παππάς) ΧΩΡΙΣ όμως να αναφέρεται το όνομά του.
Ομως τεχνηέντως η διατύπωση του Νίκου Παππά συγχέει αυτά τα δύο. Και το κάνει με ορθάνοιχτα αθώα ματάκια και με μια σοφά μελετημένη δόση αγανάκτησης για την αδικία. Δημιουργώντας την εντύπωση ότι η Αυγή δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να επαναλάβει το όνομα που είχε γραφτεί ήδη σε άλλη εφημερίδα. Αρα η «διαπλοκή» και γενικά οι «κακοί» κατηγορούν άδικα την καημένη την εφημερίδα μας ενώ πρώτα το έκανε το Βήμα που ως γνωστόν υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους κτλ, κτλ…
Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μια αριστοτεχνική επίδειξη τεχνικής διαστρέβλωσης και δημιουργίας εντυπώσεων από έναν μετρ του είδους. Αλλά δεν συνέβη μόνο μια φορά. Ακριβώς την ίδια τεχνική επανέλαβαν λίγες ώρες αργότερα και δύο ακόμα εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Που σημαίνει ότι το know how για το «πώς βγάζουμε λάδι την “Αυγή” μπερδεύοντας τα πράγματα» έχει διδαχθεί και μεταλαμπαδευτεί σε όλους. Κοινώς έχει μετατραπεί σε «γραμμή».
Πρώτα ο κ. Σαντορινιός στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ: «Τα στοιχεία (σ.σ.: έτσι αόριστα, χωρίς να διευκρινίζει αν σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το όνομα) που βγήκαν, βγήκαν από ένα site – το οποίο «συριζέικο» δεν το λες – από μια εφημερίδα κυριακάτικη (σ.σ.: εννοεί το Βήμα) και την επόμενη μέρα έγινε ερώτηση από βουλευτή, όχι του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ.: ναι λες και ο Νίκος Νικολόπουλος προήλθε από το Αλφα Κενταύρου και όχι από τους ΑΝΕΛ…).
Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου για τον διασυρμό του εν λόγω δικαστή του οποίου το ΟΝΟΜΑ μπήκε σε πρωτοσέλιδο πλαίσιο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια νέα ντρίπλα: «Κάνετε λάθος! Αναφέρεται στο παράπτωμα και όχι σε όλα τα υπόλοιπα»! Δηλαδή, «ναι γράψαμε πρώτοι το όνομα αλλά δεν είπαμε αυτά που ο κόσμος έχει τούμπανο. Μιλήσαμε μόνο για το παράπτωμα. Αρα, όποιος κάνει τη σύνδεση με τα υπόλοιπα, έχει βρόμικο μυαλό»! Τόσο γίγαντας! Σε επίπεδο δουλέματος της κοινής γνώμης.
Και μετά από λίγο, παίρνει τη σκυτάλη ο Νίκος Φίλης, στην ίδια εκπομπή. Που σαν πρώην διευθυντής της “Αυγής”, περιμένει κανείς να έχει μια πιο ξεκάθαρη άποψη. Λάθος. Η φράση του Νίκου Φίλη που προσπαθεί και αυτός με τη σειρά του να βγάλει λάδι την πρώτη εφημερίδα που ανέφερε το όνομα προσομοιάζει σε επιχειρηματολογία με αυτήν του Νίκου Παππά: «Η Αυγή», είπε ο Νίκος Φίλης, «αναφέρθηκε στο όνομα (σ.σ.: εδώ βάζει τελεία). Και στο συμβάν αυτό (σ.σ.: νέα τελεία που χωρίζει το όνομα από το συμβάν). Το οποίο (σ.σ.: προσοχή, εδώ το αναφορικό «οποίο» αφορά το συμβάν και όχι το όνομα, αλλά εύκολα μπορεί να συνδέσει κάποιος και τα δύο…) είχε αναφερθεί στην εφημερίδα Το Βήμα».
Τεχνικά, ούτε ο Νίκος Παππάς, ούτε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ούτε ο Νίκος Φίλης ψεύδονται. Αλλά προφανώς λόγω κάποιας κοινής γραμμής μπερδεύουν με τη διατύπωσή τους δύο ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικά πράγματα. Την αναφορά του συμβάντος (χωρίς όνομα), με την αναφορά του ονόματος του δικαστή. Το πρώτο είναι ένα γεγονός, η είδηση. Το δεύτερο είναι ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ. Και το τύπωσε πρώτα η «Αυγή». Για να τα ξεκαθαρίζουμε.
Είναι φανερό ότι η γραμμή όσον αφορά στην κομματική εφημερίδα και τον καταφανή κιτρινισμό στον οποίο υπέπεσε δεν είναι ένα απλό, καθαρό και τίμιο «sorry, λάθος της», αλλά το θόλωμα των νερών. Το να αμύνεσαι δημιουργώντας εντυπώσεις στο κοινό και μπουρδουκλώνοντας τις έννοιες είναι κομμάτι του πολιτικού παιχνιδιού. Λέγεται και «δούλεμα». Και είναι δικαίωμά τους. Αλλά και δικαίωμα του κοινού είναι να ξέρει πότε το δουλεύουν ψιλό γαζί.
Υ.Γ.: Ανήμερα της δημοσίευσης του ονόματος του ανώτατου δικαστικού στο πρωτοσέλιδο της «Αυγής», δηλαδή στις 18 Οκτωβρίου, δύο μέρες πριν από την ομοβροντία των συναδέλφων του, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης είχε άλλη υπερασπιστική άποψη και την είπε στους Νότη Παπαδόπουλο και Μάκη Προβατά στην εκπομπή τους στον Βήμα FM: «Αν υπάρχει μία πειθαρχική έρευνα για τον κ. (και εδώ είπε το όνομα του δικαστικού), τότε αυτό πρέπει να προχωρήσει και είναι μια διαδικασία της Δικαιοσύνης. Γιατί είναι ζήτημα της εφημερίδας αυτό»; Προφανώς η γραμμή «μα το έκανε “Το Βήμα”…» επινοήθηκε αργότερα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News