807
Ο Νίκος Ανδρουλάκης χαμογελαστός το πρωί της Τετάρτης. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν ακόμη εξαπολύσει τις επιθέσεις εις βάρος του | ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / IntimeNews

ΠΑΣΟΚ: Ολοι κατά του Ανδρουλάκη – Ζητούν εκλογή ηγεσίας το φθινόπωρο

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2024, 22:24
Ο Νίκος Ανδρουλάκης χαμογελαστός το πρωί της Τετάρτης. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν ακόμη εξαπολύσει τις επιθέσεις εις βάρος του
|ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / IntimeNews

ΠΑΣΟΚ: Ολοι κατά του Ανδρουλάκη – Ζητούν εκλογή ηγεσίας το φθινόπωρο

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2024, 22:24

Την ώρα που ο δήμαρχος Αθηναίων χρησιμοποιούσε ακόμα και το βήμα που του δόθηκε κατά την παρουσίαση ενός βιβλίου στην Τεχνόπολη για να στείλει μήνυμα στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρισκόταν αντιμέτωπος με ομαδικά πυρά στην κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Στην εισήγησή του ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα, εξαπέλυσε πυρά κατά στελεχών του κόμματος, ενώ δεν άνοιξε τα χαρτιά του ως προς το θέμα εκλογής ηγεσίας, παραπέμποντας στην Κεντρική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει στις 30 Ιουνίου.

Και μετά άρχισαν τα… πασοκικά όργανα, με τον κ. Ανδρουλάκη να δέχεται μπαράζ επιθέσεων –ακόμη και από πρώην συμμάχους του– για τη λειτουργία του κόμματος όλα αυτά τα χρόνια. Εντονη κριτική τού ασκήθηκε και για τις απειλές περί διαγραφών που εξαπέλυσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Το «πρώτο χτύπημα» ήρθε από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος έχει εκφραστεί αρκετές φορές κατά του κ. Ανδρουλάκη.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσε πρώτος το θέμα της εκλογής νέας ηγεσίας εντός του 2024, επισήμανε με νόημα, απαντώντας στις αιχμές Ανδρουλάκη περί εξυπηρέτησης συμφερόντων από τους αμφισβητίες του, ότι «οι αιτιάσεις περί διαπλοκής ήταν το αγαπημένο σπορ των ηγεσιών όταν ήθελαν να δημιουργήσουν εσωτερικό εχθρό».

Επανέλαβε μάλιστα ότι η μόνη λύση είναι εκλογή ηγεσίας εντός του 2024. «Στα κόμματα δεν τους αλλάζουμε όλους, αλλάζουμε μόνο τον πρόεδρο, ο οποίος εκφράζει το πολιτικό πλαίσιο, τις πρωτοβουλίες και τη στρατηγική» τόνισε.

Τέλος, επισήμανε ότι η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς δεν γίνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Νάντια Γιαννακοπούλου, σε σχέση με τις διαγραφές τόνισε ότι «δεν είμαι υπάλληλος για να φοβάμαι απόλυση. Το ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε ποτέ ως κόμμα νεκρικής σιωπής και δημοκρατικού συγκεντρωτισμού».

«Εσωστρέφεια δεν είναι η διαφορετική άποψη, αλλά η αντίληψη του κόμματος ως κλειστής ομάδας κολλητών με υπολειτουργία των οργάνων» πρόσθεσε.

Η κυρία Γιαννακοπούλου τόνισε ότι οι ευθύνες «αντιστοιχούν σε όλους μας, αλλά αυτό έχει και μια στοιχειώδη αναλογικότητα. Ούτε το Π.Σ. ούτε η Κ.Ε, ούτε η Κ.Ο. συνεδρίασαν ποτέ για να καθορίσουν τη στρατηγική μας εν όψει ευρωεκλογών», για να προσθέσει: «Τους χειρισμούς και τις αποφάσεις τις έπαιρνε ένας πολύ στενός κύκλος στελεχών γύρω από τον πρόεδρο και οι υπόλοιποι ούτε καν ρωτιόμασταν. Δεν έχουμε, λοιπόν, όλοι τις ίδιες ευθύνες. Τις πρώτες και καθοριστικές ευθύνες έχει ο πρόεδρος και το στενό επιτελείο του».

Τέλος, ζήτησε εκλογές «σε εύλογο χρόνο, δηλαδή το φθινόπωρο, με χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει και θα εξασφαλίσει την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους υποψήφιους, στα μέλη και στους φίλους μας, στη δυνατότητα των υποψηφίων να επικοινωνήσουν τις απόψεις τους».

«Απογοητεύτηκα από τη συνέντευξή σου» φέρεται να είπε στον κ. Ανδρουλάκη ο Κώστας Σκανδαλίδης. «Αν δεν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος με δημοκρατία και διάλογο, να προχωρήσεις στις αναγκαίες διαδικασίες, εκλογή ηγεσίας από τη βάση» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Ο Παύλος Γερουλάνος από την πλευρά του ζήτησε «κάλπη αναγέννησης» το συντομότερο δυνατόν, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και ΚΟ ΠΑΣΟΚ.

Ο βουλευτής Α’ Αθηνών σημείωσε ότι αν θέλουμε να γίνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση «πρέπει να τα αλλάξουμε όλα», επισημαίνοντας ότι προέχει να αποκτήσει το κόμμα πολιτικό κέντρο και ηγεσία. «Χρειάζεται το κέντρο του, τη σπίθα του, τον ηγέτη του. Και αυτό προϋποθέτει κάλπη αναγέννησης. Οσο νωρίτερα, και με συμμετοχή, τόσο καλύτερα» τόνισε.

Ευθεία επίθεση στο κ. Ανδρουλάκη για την «αυταρχική λειτουργία του κόμματος» έκανε ο Φίλιππος Σαχινίδης. «Χάσαμε», είπε αρχικά για το εκλογικό αποτέλεσμα, και συνέχισε το σκληρό ροκ: «Αν δείτε τον Κιμ Γιονγκ-Ουν να χτυπάει και να κρυφοκοιτάζει εδώ μέσα, μην παραξενευτείτε. Θα είναι γιατί θέλει να πάρει μαθήματα για το πώς λειτουργεί το κόμμα».

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που έδωσε τη μάχη των ευρωεκλογών έκανε ειδική αναφορά στην απειλή περί διαγραφών: «Και επειδή ακούω για διαγραφές, ο Μπέρια του κόμματος ποιος είναι να του στέλνω τα άρθρα μου πριν τα βγάλω;». Και κατέληξε: «Ολοι οι Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ αξιολογήθηκαν για τις αποφάσεις που πήραν και για τις αποφάσεις που δεν πήραν»

«Η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές» τόνισε από την πλευρά ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, απαντώντας ευθέως στις απειλές Ανδρουλάκη. Ασκησε, δε, έντονη κριτική στην ηγεσία για τη λειτουργία του κόμματος.

Ο κ. Ανδρουλάκης στη δευτερολογία του με την οποία έκλεισε η 8ωρη συνεδρίαση απάντησε στις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε αναφέροντας ότι όλες του οι επιλογές ήταν αξιακές διότι, όπως είπε, «έχω πολιτική αυτονομία από τα συμφέροντα. Έφτασα Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής με τις δικές μου δυνάμεις και έτσι θα συνεχίσω να πορεύομαι».

Πρόσθεσε ότι η παράταξη έχει πονέσει πολύ από τυχοδιωκτισμούς αλλά και παιχνίδια παρασκηνίου, κι «όποτε νίκησε η ψυχή του ΠΑΣΟΚ, με την αυτονομία, το πάθος, τις αξίες και τις ιδέες της, πήγε μπροστά. Όποτε ηττήθηκε, οι παλαιότεροι γνωρίζουν τι συνέβη».

Θεώρησε γόνιμη τη συζήτηση και δεσμεύτηκε ότι η πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική και να καλύψει όλα όσα συζητήθηκαν. «Να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...