1048
| REUTERS/ CreativeProtagon

Ολυμπιακοί στο Παρίσι: Η πρώτη πρόβα και οι διαρκείς προκλήσεις

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2024, 18:38
|REUTERS/ CreativeProtagon

Ολυμπιακοί στο Παρίσι: Η πρώτη πρόβα και οι διαρκείς προκλήσεις

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2024, 18:38

Το σχέδιο για τη διεξαγωγή της πρώτης Τελετής Εναρξης Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων έξω από τα όρια ενός σταδίου δοκιμάστηκε τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, με μια πρόβα που περιλάμβανε την «παρέλαση» 55 σκαφών κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα.

Ο Τιερί Ρεμπούλ, διευθυντής τελετών για την Οργανωτική Επιτροπή του Παρισιού 2024, δήλωσε ότι η πρόβα ήταν επιτυχημένη. «Τα σκάφη και οι καπετάνιοι τους έχουν βελτιωθεί πολύ» είπε. Τη Δευτέρα ο πρωταρχικός στόχος ήταν να διασφαλιστεί ότι τα σκάφη ακολουθούν με ακρίβεια το πρόγραμμα της τελετής. Μία ακόμη πρόβα, με μεγαλύτερο στόλο, αναμένεται να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τίποτε, όμως, δεν είναι εύκολο, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η Washington Post. Η τελετή της 26ης Ιουλίου παρουσιάζει μεγάλες προκλήσεις, τόσο υλικοτεχνικής υποστήριξης όσο και ασφαλείας.

Οι αξιωματούχοι ακύρωσαν τις προγραμματισμένες πρόβες τον Απρίλιο και τον Μάιο, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις ανέβασαν κατά πολύ τη στάθμη του ποταμού. Οι βροχές μπορεί επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα μόλυνσης στον Σηκουάνα.

Οι αξιωματούχοι του Παρισιού εργάζονται για να καθαρίσουν το ποτάμι, προκειμένου να διεξαχθούν σε αυτό το ολυμπιακό τρίαθλο και ο μαραθώνιος κολύμβησης. Ομως τα αποτελέσματα δοκιμών που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή 14 Ιουνίου από αξιωματούχους της πόλης και της περιοχής έδειξαν ότι τα επίπεδα βακτηρίου E.coli στο ποτάμι υπερέβαιναν τα όρια ασφαλούς κολύμβησης.

Η πρόβα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης στις όχθες, ενώ και αστυνομικά σκάφη ακολουθούσαν την πομπή κατά μήκος του Σηκουάνα. Ωστόσο ήταν λίγοι οι θεατές που παρακολούθησαν τη χαμηλών τόνων δοκιμαστική διαδρομή.

Η Αν Φιτζέραλντ, κάτοικος Παρισιού, σχολίασε ότι παρακολουθώντας την πρόβα τη βρήκε πολύ ιδιαίτερη. «Είναι απολύτως φανταστικό» είπε στην Post. Μέχρι τώρα «απλώς ακούγαμε για διαφωνίες, συζητήσεις και παράπονα, και τώρα ξαφνικά είδαμε αυτή την πρόβα και μας έβαλε στο πνεύμα τού τι θα συμβεί εκείνη την ημέρα».

Οι προετοιμασίες γίνονται όλο και πιο αισθητές από τους κατοίκους της πόλης, καθώς δρόμοι και γέφυρες κλείνουν για την κατασκευή περιπτέρων και για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, για αρκετούς από τους Παριζιάνους τα οφέλη από την ευκαιρία να ζήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπερτερούν των αρνητικών.

Η πραγματική Τελετή Εναρξης θα είναι πολύ πιο περίπλοκη από την πρόβα της Δευτέρας, με έως και 180 σκάφη και 10.000 αθλητές να λαμβάνουν μέρος, ενώ 326.000 θεατές θα παρακολουθούν από τις όχθες του ποταμού. Το σχέδιο είναι η πλωτή πομπή να καλύψει περισσότερα από 5 χλμ. στο κέντρο του Παρισιού, από τη γέφυρα του Αούστερλιτς μέχρι τον Πύργο του Αϊφελ.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Ομάδας Γυμναστικής των ΗΠΑ, Λι Λιουνγκ, είπε στην Post ότι η ίδια περιμένει να αποθαρρυνθούν οι αθλητές της ομάδας από το να παρευρεθούν, καθώς η τελετή θα διαρκέσει εννέα ώρες.

Μοίρα από σκάφη διασχίζει τον Σηκουάνα, στην πρώτη δοκιμή για την Τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων (REUTERS/Benoit Tessier)

Οι γάλλοι αξιωματούχοι λένε ότι η ασφάλεια θα είναι αυστηρή, με 45.000 αστυνομικούς και 18.000 στρατιώτες να υποστηρίζονται από 22.000 ιδιώτες, αν και ο ιδιωτικός τομέας έχει εκφράσει ανησυχίες για ενδεχόμενη έλλειψη εξειδικευμένων εργολάβων στον τομέα της ασφάλειας. Η κορυφαία προτεραιότητα θα είναι η αποτροπή μιας μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικής επίθεσης, όπως οι συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και οι πυροβολισμοί που σκότωσαν 130 άτομα σε όλο το Παρίσι το 2015, ή το φορτηγό που έπεσε πάνω σε πλήθος στη Νίκαια σκοτώνοντας 86 άτομα το 2016.

Οι γάλλοι αξιωματούχοι είναι επίσης ευαισθητοποιημένοι για την ανάγκη να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συνωστισμού και ποδοπατήματος του πλήθους.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι συνέλαβε έναν 18χρονο από την Τσετσενία ως ύποπτο που σχεδίαζε να επιτεθεί σε θεατές και αστυνομικούς στους αγώνες ποδοσφαίρου στην πόλη Σεντ-Ετιέν. Πριν από λίγες ημέρες ένας ιστότοπος που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος εμφανίστηκε να ενθαρρύνει «μοναχικούς λύκους» να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά τη διάρκεια των Αγώνων, δημοσιεύοντας και την εικόνα ενός drone να κατευθύνεται στον Πύργο του Αϊφελ.

Αν και μαχητικές ομάδες μπορεί να ευθύνονται για ορισμένες από τις απειλές, το κέντρο ανάλυσης απειλών της Microsoft ανέφερε ότι μια ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης επιδιώκει επίσης να δυσφημίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και να προωθήσει την ιδέα ότι θα εκδηλωθούν βίαια επεισόδια.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια συγκρούονται διαρκώς με τη δέσμευση της Γαλλίας για «ανοιχτούς» Αγώνες. Αρχικά, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, είπε ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν την Τελετή Εναρξης· 100.000 κάτοχοι εισιτηρίων στις όχθες του ποταμού και 500.000 που θα παρακολουθούσαν δωρεάν από τις εξέδρες. Τελικά μείωσε το σύνολο κατά το ήμισυ, με 104.000 θέσεις για θεατές που θα πληρώσουν, και 220.000 δωρεάν εισιτήρια για επιλεγμένους κατοίκους του Παρισιού και άλλων γαλλικών πόλεων που φιλοξενούν ολυμπιακές διοργανώσεις.

Οι αλλαγές αντικατοπτρίζουν «την ανάγκη να κάνουμε την πιο ανοιχτή τελετή που μπορούμε, ενώ ταυτόχρονα θα διαχειριζόμαστε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την ασφάλεια» εξήγησε η γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουντεά-Καστερά στην Post. Οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να αναμένουν ρεκόρ προσέλευσης. Τα προηγούμενα ρεκόρ ήταν στο όριο των 100.000 θεατών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει αναγνωρίσει ότι υπάρχει Σχέδιο Β σε περίπτωση που προκύψουν σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια τις ημέρες πριν από την τελετή. Οι εκδηλώσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στην πλατεία του Τροκαντερό, κάτω από τον Πύργο του Αϊφελ, ή να μεταφερθούν στο στάδιο Stade de France, στα περίχωρα της πόλης. Η Ουντεά-Καστερά είπε τη Δευτέρα 17 Ιουνίου ότι οι διοργανωτές συνεχίζουν να επικεντρώνονται στο Σχέδιο Α. «Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε πορεία» εξήγησε στην Post.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην ισραηλινή αποστολή, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, όταν 11 ισραηλινοί αθλητές και προπονητές σκοτώθηκαν σε επίθεση παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας.

Οι Παριζιάνοι που ζουν ή εργάζονται κοντά στις όχθες του Σηκουάνα, στο κέντρο του Παρισιού, συγκαταλέγονται στους 1 εκατ. ανθρώπους που θα έχουν περάσει από πλήρη έλεγχο ασφαλείας μέχρι τα τέλη Ιουλίου, δήλωσαν γάλλοι αξιωματούχοι. Τις τελευταίες εβδομάδες η γαλλική αστυνομία εξασκήθηκε για πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ερεύνησε το τεράστιο δίκτυο από κατακόμβες που βρίσκεται κάτω από τη γαλλική πρωτεύουσα και συνδέεται με τον Σηκουάνα.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων προσπάθησαν να καθησυχάσουν το κοινό ότι οι πρόσφατα ανακοινωθείσες γαλλικές εκλογές και μια πιθανή αλλαγή κυβέρνησης μετά τις 7 Ιουλίου δεν θα επηρεάσουν τη διεξαγωγή των Αγώνων. Ο Ζορντάν Μπαρντελά, που έχει πιθανότητες να εκλεγεί πρωθυπουργός εφόσον το ακροδεξιό κόμμα του σημειώσει ευρεία νίκη, είπε ότι δεν θα κάνει καμία αλλαγή που θα μπορούσε να επηρεάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Αυτή η εκδήλωση πρέπει να είναι μια μεγάλη επιτυχία για το έθνος» έγραψε σε ανάρτησή του στο X.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...