297
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποδέχονται στο Παρίσι τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Οι ευρω-κινεζικές εμπορικές σχέσεις στο τραπέζι της τριμερούς στο Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2024, 14:33
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποδέχονται στο Παρίσι τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Οι ευρω-κινεζικές εμπορικές σχέσεις στο τραπέζι της τριμερούς στο Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2024, 14:33

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποδέχτηκαν στο Παρίσι τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Ο Μακρόν ζήτησε «ισότιμων κανόνων για όλους» στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Ευρώπης και της Κίνας.

«Το μέλλον της ηπείρου μας θα εξαρτηθεί ξεκάθαρα και από την ικανότητά μας να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε με ισορροπημένο τρόπο τις σχέσεις με την Κίνα», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, κατά την έναρξη της τριμερούς συνάντησης στο Ελιζέ, τονίζοντας παράλληλα και την αποφασιστική σημασία που έχει ο συντονισμός με το Πεκίνο μπροστά στις μεγάλες κρίσεις στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή.

«Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ένα κοινό συμφέρον για την ειρήνη και την ασφάλεια. Έχουμε συμφέρον να δείξουμε ότι η συνεργασία μας παράγει αποτελέσματα» είπε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας την «πρόκληση» της ουσιαστικής οικονομικής σχέσης μεταξύ των Βρυξελλών και του Πεκίνου. Νωρίτερα η πρόεδρος της Κομισιόν είχε εκδώσει γραπτή δήλωση με την οποία έθετε θέμα δίκαιου ανταγωνισμού στις ευρω-κινεζικές εμπορικές σχέσεις.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος ζήτησε να ενισχυθεί ο στρατηγικός συντονισμός με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις πολυάριθμες διαφορές, σε τομείς που εκτείνονται από το εμπόριο έως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Με την ιδιότητα δύο σημαντικών παγκοσμίων δυνάμεων, η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παραμείνουν εταίροι, να συνεχίσουν τον διάλογο και τη συνεργασία, να εμβαθύνουν τη στρατηγική επικοινωνία, να ενισχύσουν την αμοιβαία στρατηγική εμπιστοσύνη, να εδραιώσουν τη στρατηγική συναίνεσή τους και να προχωρήσουν σε έναν στρατηγικό συντονισμό», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, με αφορμή τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Κίνας.

Είναι η πρώτη επίσκεψη του κινέζου προέδρου στην Ευρώπη εδώ και πέντε χρόνια και ενώ είναι σε εξέλιξη εντατικές έρευνες της ΕΕ για τις πρακτικές κινεζικών βιομηχανιών με επίκεντρο τις εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...