361
Παραλία στην Αμοργό. Ευτυχώς απάτητη | Shutterstock

Οι 198 απάτητες παραλίες όπου απαγορεύονται οι ξαπλώστρες

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2024, 12:32
Παραλία στην Αμοργό. Ευτυχώς απάτητη
|Shutterstock

Οι 198 απάτητες παραλίες όπου απαγορεύονται οι ξαπλώστρες

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2024, 12:32

Απάτητες, δηλαδή πλήρως προστατευόμενες, χαρακτηρίζονται 198 παραλίες σε όλη τη χώρα, με απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη.

Πρόκειται για παραλίες που βρίσκονται εντός του δικτύου Natura 2000 και στις οποίες θα απαγορεύεται:

–η παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δράση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μορφολογία και την ακεραιότητα της παραλίας

–οι ομπρέλες, ξαπλώστρες και τα τραπεζοκαθίσματα

–η παρουσία μηχανοκίνητων οχημάτων

–η διοργάνωση εκδηλώσεων με συμμετοχή περισσότερων από δέκα άτομα

–η μουσική ή η παραγωγή άλλων ήχων με χρήση συσκευής ηλεκτρικής αναπαραγωγής ή ενίσχυσης, για την άσκηση δραστηριοτήτων

η εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής

–η λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτήριου

Με βάση τη σχετική λίστα ως προστατευόμενες παραλίες χαρακτηρίζονται πολλές δημοφιλείς ακτές στα νησιά των Κυκλάδων, όπως οι Καράδες στη Νάξο, το Βιτάλι στην Ανδρο, ή οι ανατολικές παραλίες της Δονούσας.

Οπως ορίζει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, τα κριτήρια με τα οποία καθορίστηκαν οι «Απάτητες Παραλίες» αφορούν τη σημαντική παρουσία οικοτόπων που προστατεύονται από την ενωσιακή ή την εθνική νομοθεσία, σπάνιων ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, την επιτέλεση σημαντικών οικολογικών λειτουργιών για προστατευόμενα είδη, την παρουσία σημαντικών οικοσυστημάτων που χρήζουν προστασίας και διατήρησης ή αποκατάστασης.

Ο κ. Χατζηδάκης, δήλωσε: «Κεντρικός στόχος των ρυθμίσεων, που θεσπίσαμε με το νόμο 5092/2024, είναι ο συνδυασμός της προστασίας του περιβάλλοντος με τη λελογισμένη ανάπτυξη. Το περιβάλλον αποτελεί άλλωστε πολύτιμο συστατικό στοιχείο του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Επιδίωξή μας είναι να είμαστε αποτελεσματικοί, γι’ αυτό εφαρμόζουμε τώρα το γενικό πλαίσιο προστασίας για τις «Απάτητες παραλίες», το οποίο θα ισχύει έως ότου εκπονηθούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που έχουν ανατεθεί για τις περιοχές Natura 2000. Βάζουμε τάξη στη δημόσια περιουσία, με αυστηρό πλαίσιο κανόνων, ποινών και υποχρεώσεων για τους παραχωρησιούχους, ενισχυμένο σύστημα ελέγχων, διαφάνεια και αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του νόμου».

Ο κ. Σκυλακάκης, τόνισε: «Λαμβάνουμε μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για την προστασία 198 παραλιών -που προσδιορίστηκαν έπειτα από εισήγηση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.- και βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας του δικτύου Natura 2000, δηλαδή σε περιοχές υψηλής, οικολογικής σημασίας. Η Απόφασή μας για τις λεγόμενες «Απάτητες παραλίες» προβλέπει πως δεν θα παραχωρούνται για τουριστική αξιοποίηση, καθώς αυτό που προέχει στις παραλίες αυτές είναι η περιβαλλοντική, έναντι της αναπτυξιακής – επενδυτικής διάστασης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...