746
Ο εκδότης του ταμπλόιντ National Enquirer, Ντέιβιντ Πέκερ με τον Ντόναλντ Τραμπ | Creative Protagon / Reuters

Ο σκανδαλοθήρας εκδότης και φίλος του «καίει» τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2024, 13:57
Ο εκδότης του ταμπλόιντ National Enquirer, Ντέιβιντ Πέκερ με τον Ντόναλντ Τραμπ
|Creative Protagon / Reuters

Ο σκανδαλοθήρας εκδότης και φίλος του «καίει» τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2024, 13:57

Καθώς η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζεται, ο εκδότης του σκανδαλοθηρικού ταμπλόιντ National Enquirer, Ντέιβιντ Πέκερ, κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου την Τρίτη 23 Απριλίου και είπε ότι είχαν εκπονήσει ένα σχέδιο με τον πρώην πρόεδρο και τον δικηγόρο του, Μάικλ Κόεν, για να «εξαφανίσουν» τους εις βάρος του Τραμπ ισχυρισμούς ανθρώπων όπως η Στόρμι Ντάνιελς.

Ο εκδότης είπε, όπως γράφουν οι Times, ότι η δική του δουλειά ήταν να «σκοτώνει» τις αρνητικές για τον Τραμπ ιστορίες ώστε να βοηθήσει στην προεκλογική εκστρατεία του, το 2016.

Ο Ντέιβιντ Πέκερ, που ήταν επικεφαλής της εταιρείας στην οποία ανήκε το National Enquirer, ένα σκανδαλοθηρικό έντυπο, περιέγραψε μια «συμφωνία μεταξύ φίλων»: ο ίδιος ανέλαβε να «φιμώσει»  γυναίκες όπως η πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς που κατήγγειλαν σεξουαλικές σχέσεις με τον Τραμπ.

Ο 72χρονος Πέκερ ήταν ο πρώτος μάρτυρας που καταθέτει στην ιστορική δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν, στην οποία ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει 34 κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες για πλαστογράφηση επιχειρηματικών αρχείων σε σχέση με πληρωμές που αποσκοπούσαν στην εξαγορά της σιωπής κάποιων ανθρώπων.

Ο Πέκερ περιέγραψε στους ενόρκους μια 25λεπτη συνάντηση στον Πύργο Τραμπ, στο κέντρο του Μανχάταν, μεταξύ του ιδίου και του Μάικλ Κόεν, του τότε προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ, λίγες ημέρες αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, τον Αύγουστο του 2015.

Εκείνο το απόγευμα φέρεται να σχεδίασαν αυτό που ονομάστηκε αργότερα «συνωμοσία του Πύργου Τραμπ».

Ο Πέκερ, όπως γράφουν οι Times, είπε ότι προσφέρθηκε να ενεργήσει ως «τα μάτια και τα αυτιά» της νεοσύστατης πολιτικής εκστρατείας του Τραμπ, αναζητώντας «αρνητικές ιστορίες». Η συμφωνία, είπε, ήταν «άκρως, άκρως εμπιστευτική».

Ο Πέκερ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της American Media Inc για αρκετές δεκαετίες πριν παραιτηθεί το 2020, είπε ότι στη συνέχεια προχώρησαν στην αγορά αποκλειστικών δικαιωμάτων σε ιστορίες χωρίς πρόθεση να τις δημοσιεύσουν, σε μια πρακτική γνωστή στην επιχείρηση ως «catch and kill» (πιάνω και σκοτώνω).

«Θα ήμουν τα μάτια του και τα αυτιά του επειδή ήξερα ότι ο Οργανισμός Τραμπ είχε ολιγάριθμο προσωπικό», είπε ο Πέκερ. «Θα τους έλεγα οτιδήποτε άκουγα στην αγορά, αν άκουγα κάτι αρνητικό, αν μια γυναίκα πουλούσε κάποια ιστορία, και θα ειδοποιούσα τον Μάικλ Κόεν να «σκοτώσουν» τις ιστορίες αυτές».

Ο Τζόσουα Στάινγκλας, στέλεχος της εισαγγελίας, της οποίας ηγείται ο Αλβιν Μπραγκ, ρώτησε τον Πέκερ εάν πριν από εκείνη τη συνάντηση, τον Αύγουστο του 2015, είχε αγοράσει ποτέ μια ιστορία σχετική με τον Τραμπ, προκειμένου να μην την τυπώσουν. Εκείνος απάντησε: «Ε, όχι».

Σε αντάλλαγμα, ο Κόεν θα έβρισκε κάθε είδους «βρωμιά» για τους αντιπάλους του Τραμπ και θα την έδινε στον Πέκερ. Αυτές οι πληροφορίες, συχνά δημιουργούσαν πολύ αισθησιακά πρωτοσέλιδα για τον National Enquirer. «Ηταν μια εξαιρετική, αμοιβαία και πολύ επωφελής σχέση», είπε ο Πέκερ στους ενόρκους.

Ο 77χρονος Τραμπ κατά διαστήματα έσκυβε προς το μέρος του παλιού φίλου του. Αλλες στιγμές κατά τη διάρκεια της κατάθεσης εμφανιζόταν άτονος έως και αδιάφορος.

Ο Πέκερ, ο οποίος συνάντησε πρώτη φορά τον πρώην πρόεδρο στο θέρετρο του Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ισχυρίστηκε ότι ήταν εν μέρει υπεύθυνος για την απόφαση του Τραμπ να θέσει υποψηφιότητα το 2016.

Ο μεγιστάνας είχε γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό με τα τηλεοπτικά ριάλιτι «The Apprentice» και «The Celebrity Apprentice». «Παρατηρήσαμε πως όταν είχαμε κάτι για τον Τραμπ στο εξώφυλλο, πουλούσαμε περισσότερα τεύχη», είπε ο Πέκερ στο δικαστήριο. «Αποφάσισα, λοιπόν, να κάνω μια δημοσκόπηση στον National Enquirer σχετικά με το πώς θα ένιωθε το αναγνωστικό κοινό αν ο Τραμπ έβαζε υποψηφιότητα για πρόεδρος. Η έρευνα έδειξε ότι το 80% του αναγνωστικού κοινού μας ήθελε ο Τραμπ να είναι υποψήφιος πρόεδρος και του το είπα».

Πρόσθεσε ότι εκείνος αντέδρασε με ενθουσιασμό. Κάποια στιγμή, ο Τραμπ πέταξε την ιδέα κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής του εμφάνισης. Αρκετές εβδομάδες μετά το συμβάν, ανακοίνωσε επίσημα ότι θα ήταν υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο.

«Πίστευα ότι πολλές γυναίκες θα έβγαιναν για να πουν τις ιστορίες τους επειδή ο Τραμπ ήταν πολύ γνωστός γυναικάς και έβγαινε με τις πιο όμορφες γυναίκες», αφηγήθηκε ο Πέκερ, προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο. «Με βάση την εμπειρία μου, ήξερα πως όταν κάποιος είναι υποψήφιος για δημόσιο αξίωμα, είναι πολύ συνηθισμένο οι γυναίκες να βγαίνουν για να πουλήσουν τις ιστορίες τους με αυτόν».

Στο επίκεντρο της δίκης βρίσκεται μια πληρωμή 130.000 δολαρίων στην Ντάνιελς, χρήματα που της έδωσε ο Τραμπ για να κλείσει το στόμα της – συμφωνία που οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ήταν μια «συνωμοσία για να αλλοιώσουν» τις εκλογές του 2016.

Σε ένα άλλο περιστατικό, το οποίο δεν αποτελεί μέρος της ποινικής δίωξης κατά του Τραμπ, ο Πέκερ συμφώνησε να πληρώσει το πρώην μοντέλο του Playboy Κάρεν ΜακΝτούγκαλ 150.000 δολάρια για τη δική της σιωπή σε μια άλλη υποτιθέμενη σχέση με τον Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...