Η ώρα των ποινών για την υπόθεση υπεξαίρεσης πάνω από 6 εκατ. ευρώ από την μη κυβερνητική οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη», πριν από περίπου 12 χρόνια, έφθασε, και το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε στον πρώην επικεφαλής της ΜΚΟ (και βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση), Δημήτρη Φουρλεμάδη, ποινή κάθειρξης 16 ετών με αναστολή.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για το κακούργημα της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και για το κακούργημα της απλής απιστίας στην υπηρεσία, καθώς οι δικαστές υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση και προχώρησαν σε κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από απιστία με την επιβαρυντική διάταξη του ν.1608/1950.
Του αναγνωρίστηκαν ωστόσο τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, γεγονός που απομάκρυνε το ενδεχόμενο επιβολής ισόβιας κάθειρξης.
Οι δικαστές δέχθηκαν επίσης το αίτημα του κατηγορούμενου για αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του με την επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εγγυοδοσίας 10.000 ευρώ, ενώ επιδίκασαν αποζημίωση 5.000 ευρώ στο Δημόσιο από το πρώη διαχειριστή της ΜΚΟ της Εκκλησίας.
Εκτός του Δ. Φουρλεμάδη σε 10ετή κάθειρξη με αναστολή καταδικάστηκε και η κατά τη δικογραφία οικονομική διευθύντρια της ΜΚΟ την επίμαχη περίοδο Γεωργία Λυμπέρη (πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου) καθώς κρίθηκε με οριακή πλειοψηφία ένοχη για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση, ενώ της αναγνωρίστηκαν τα ίδια ελαφρυντικά με αυτά του συγκατηγορουμένου της.
Αντίθετα, το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα αθώους τους δύο οικονομικούς επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιωάννη Πέτσο και Θεολόγο Μακρή, οι οποίοι αμφότεροι κατηγορούνταν για το κακούργημα της ψευδούς βεβαιώσεως.
Η υπόθεση
Υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, το Δικαστικό Συμβούλιο καταλόγισε στους κατηγορουμένους σκανδαλώδεις ατασθαλίες με φόντο ημιτελείς ή απραγματοποίητες «δράσεις» της «Αλληλεγγύης» την περίοδο 2005-2006, για τους σκοπούς των οποίων είχαν λάβει κονδύλια ύψους 5,6 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, τα χρήματα αυτά αποτελούσαν προκαταβολή συνολικού ποσού 7 εκατ. ευρώ με σκοπό την αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ.
Συγκεκριμένα επρόκειτο για τη διανομή 2.650.000 κιλών κατεψυγμένων κοτόπουλων και η διάρκεια υλοποίησης του έργου συμφωνήθηκε σε έξι μήνες -από τον Σεπτέμβριο του 2006 έως και τον Μάρτιο του 2007.
Τελικά, από τη ΜΚΟ αγοράστηκαν μόνο 371.093 κιλά κατεψυγμένων πουλερικών, τα οποία αποθηκεύτηκαν σε ψυγεία στον Ρέντη, αλλά κατόπιν ελέγχου από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Πειραιά, ολόκληρη η ποσότητα κρίθηκε «ακατάλληλη για κατανάλωση και βρώση».
Τότε η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΞ προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης με την ΜΚΟ τον Ιούνιο του 2007, ζητώντας την επιστροφή εντός 30 ημερών και εντόκως, του ποσού των 5,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η ΜΚΟ φέρεται να επέστρεψε μόνο 500.000 ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα είχαν κάνει μυστηριωδώς φτερά.
Κατά την άποψη του εισαγγελέα, τα χρήματα αυτά «ενσωματώθηκαν παρανόμως» στην περιουσία του Δ. Φουρλεμάδη που είχε την επίμαχη περίοδο τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών της «Αλληλεγγύης».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, την ίδια πορεία είχαν και τα κονδύλια με τα οποία είχε χρηματοδοτηθεί η «Αλληλεγγύη» για την κατασκευή Μουσείου εντός του Πατριαρχικού Οίκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, την κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Β. Σουμάτρα της Ινδονησίας και την υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών στη Ρουμανία.
Ποιος είναι ο πολυσχιδής Δημήτρης Φουρλεμάδης
Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος και διαχειριστής της «Αλληλεγγύης» από την ίδρυση της ΜΚΟ το 2002 μέχρι τις 13/5/2008, κατέχοντας όλες τις εξουσίες του διοικητικού συμβουλίου κατόπιν εντολής Χριστόδουλου.
Λίγα χρόνια αργότερα βρέθηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ALPHA, εκπροσωπώντας μάλιστα το κανάλι του Δημήτρη Κοντομηνά στην πρώτη διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών το καλοκαίρι του 2016, η οποία έληξε άδοξα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας του διαγωνισμού.
Αυριο μπαίνουμε με τον Πατερ στο "κλουβί" για να βάλουμε το γκολ γιατι ο Alpha ειναι & παραμενει "A" ! pic.twitter.com/6aMkH02bBx
— Δήμος Βερύκιος (@DimosVerikios) August 29, 2016
Ο κ. Φουρλεμάδης ωστόσο έκρυβε και άλλα χαρίσματα καθώς όπως είχε αποκαλυφθεί, έχει χειροτονηθεί ιερέας από τον Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ. Υπό την ιδιότητα αυτή είχε λάβει και πρόσκληση από τον μητροπολίτη Κορίνθου προκειμένου να συλλειτουργήσουν στον ιερό ναό Οσίου Ποταπίου στο Λουτράκι (φωτογραφία κάτω).
Στην απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απεφάνθη τελικά ότι ο Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε παράνομα ποσό 5,1 εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχούσε στην προκαταβολή χορηγίας του ΥΠΕΞ για την αποστολή των κατεψυγμένων πουλερικών στο Ιράκ, καθώς επίσης επιπλέον 450.000 ευρώ που αφορούσαν πέντε διαφορετικές χορηγίες του ΥΠΕΞ από το 2005 έως το 2007.
Το δικαστήριο δέχθηκε ότι τα εν λόγω χρήματα, σύμφωνα και με την αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας, ξοδεύτηκαν «σε ανοίκειες πληρωμές», για δαπάνες, άσχετες με φιλανθρωπίες, όπως μιθοδοσίες της ΜΚΟ, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, το ΙΚΑ, φόροι, αμοιβές σε επικοινωνιολόγους, επιταγές προς τρίτους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει καταλογίσει στην «Αλληλεγγύη» συνολικό ποσό επιστροφής 6,4 εκατ. ευρώ, οφειλή για την οποία έχουν δεσμευθεί ακίνητα της Οργάνωσης αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Απολογούμενος πρωτοδίκως, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης είχε αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως «όχι μόνο δεν ιδιοποιήθηκα οποιοδήποτε χρηματικό ποσό, αλλά αντίθετα καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας μου επιτέλεσα ένα σημαντικότατο, πολυσχιδές και διεθνώς αναγνωρισμένο έργο, εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων».
Το πρόβλημα όμως φαίνεται ότι διέλαθε στις πτυχές της πολυσχιδούς του δράσης…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News