764
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Eυάγγελος Μυτιληναίος | Mytilineos

Mytilineos: Προαναγγελία dual listing στο Λονδίνο – Θα παραμείνει και στο ΧΑΑ

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2024, 10:39
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Eυάγγελος Μυτιληναίος
|Mytilineos

Mytilineos: Προαναγγελία dual listing στο Λονδίνο – Θα παραμείνει και στο ΧΑΑ

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2024, 10:39

Το ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών της σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εντός των επόμενων 12-18 μηνών, γνωστοποίησε ότι εξετάζει η Mytilineos, λαμβάνοντας υπόψη -όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση-  την ολοένα και πιο διαφοροποιημένη και διεθνή γεωγραφική παρουσία της και στοχεύοντας στην αύξηση της εμπορευσιμότητας της μετοχής προς όφελος των επενδυτών.

Παράλληλα δε, δηλώνει την πρόθεσή της να διατηρήσει την παρουσία της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου είναι εισηγμένη από το 1995.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Mytilineos, έχοντας σταθερά και επανειλημμένως υπερβεί τους μεσοπρόθεσμους, αλλά και τους στρατηγικούς της στόχους, έχει ξεκινήσει μία ανασκόπηση και αξιολόγηση των στρατηγικών της επιλογών, σε συνεργασία με τους χρηματοοικονομικούς, νομικούς και φορολογικούς της συμβούλους, με σκοπό τη συνεχή ανάπτυξη και τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους της.

Στο πλαίσιο αυτής της εκτενούς στρατηγικής ανασκόπησης, η εταιρεία θα αξιολογήσει διάφορες οργανικές και μη ευκαιρίες ανάπτυξης, το μοντέλο κατανομής κεφαλαίου της (capital allocation), την βέλτιστη δομή ισολογισμού της (capital structure) και την προσφορότερη δομή διαπραγμάτευσης των μετοχών της σε οργανωμένη αγορά (listing structure).

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, η Mytilineos δεσμεύεται για περαιτέρω διεθνή ανάπτυξη, αξιοποιώντας την παγιωμένη και διαφοροποιημένη γεωγραφικά παρουσία της και στηριζόμενη πάντα στην eλληνική της κληρονομιά, την εφευρετικότητα και το επιχειρηματικό της πνεύμα, στo πλαίσιo ενός ισχυρού περιβάλλοντος εταιρικής διακυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών της σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εντός των επόμενων 12-18 μηνών, «λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα και πιο διαφοροποιημένη και διεθνή γεωγραφική παρουσία της και στοχεύοντας στην αύξηση της εμπορευσιμότητας της μετοχής προς όφελος των επενδυτών».

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής αξιολόγησης, υπογραμμίζεται, η Mytilineos παραμένει προσηλωμένη στη συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, με σημαντικές και εύρωστες δραστηριότητες στην Ελλάδα, τη δημιουργία φορολογικών εσόδων και με την προσδοκία να διατηρήσει την παρουσία της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου είναι εισηγμένη από το 1995.

Η Mytilineos, καταλήγει η ανακοίνωση,  έχει επιτύχει έναν σημαντικό μετασχηματισμό στη διάρκεια των τελευταίων ετών, που αναδεικνύεται και μέσω των εσόδων και της κερδοφορίας που αυξήθηκαν πλέον σε επίπεδα μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρείας.

Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει να ενδυναμώσει περαιτέρω το ήδη ευρύ διεθνές βεληνεκές της καθώς και την ήδη δυνατή εγχώρια θέση της και η εν λόγω αξιολόγηση των στρατηγικών της επιλογών, έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι θα διατηρήσει την αναπτυξιακή της τροχιά, παραμένοντας πλήρως ευθυγραμμισμένη, σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, με το μακροπρόθεσμο στρατηγικό της όραμα, μεγιστοποιώντας παράλληλα την αξία που δημιουργείται για τους μετόχους.

H Citigroup Global Markets Europe AG και η Morgan Stanley & Co. International plc ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της MYTILINEOS στο πλαίσιο της αξιολόγησης των στρατηγικών της επιλογών.

H Clifford Chance LLP ενεργεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος.

Η Ζέπος & Γιαννόπουλος ενεργεί ως νομικός σύμβουλος ελληνικού δικαίου.

Η EY ενεργεί ως διεθνής φορολογικός σύμβουλος.

Αύξηση 12% στα EBITDA

Η Μyilinoes ανακοίνωσε εξάλλου σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2024, παρά την υποχώρηση του τζίρου που οφείλεται στη μείωση των τιμών της ενέργειας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εισηγμένη την Πέμπτη, παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 16%, τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) το α’  τρίμηνο του 2024 σημείωσαν αύξηση 12%, στα €252 εκατ. έναντι €225 εκατ. τον αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Τα καθαρά κέρδη κατέγραψαν αύξηση 10% στα €158 εκατ. – επίδοση που συνιστά ρεκόρ α’ τριμήνου σε επίπεδο κερδοφορίας.

«Η επίδοση αυτή», υπογραμμίζεται, «επετεύχθη με οδηγό τις ΑΠΕ, συνεπικουρούμενη τόσο από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει ενισχυθεί από τη λειτουργία της νέας μονάδας 826MW, όσο και από τις σταθερά υψηλές επιδόσεις του Κλάδου Μεταλλουργίας. Η MYTILINEOS, αξιοποιώντας στο μέγιστο τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, έχει πλέον θέσει τις βάσεις για να εδραιώσει την κερδοφορία της, σταθερά, σε επίπεδα άνω του Euro1 δισ. και εισέρχεται σε μια νέα φάση ισχυρής ανάπτυξης».

Σε επίπεδο παραγωγής ενέργειας το μερίδιο της εταιρείας εντός Ελλάδος, τόσο από τις θερμικές, όσο και από τις ανανεώσιμες μονάδες ανήλθε σε 2,2 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 18% της συνολικής ζήτησης.

Σε σχέση με τη λιανική αναφέρεται ότι στο τέλος του α’ τριμήνου η Mytilineos εκπροσωπούσε 550 χιλιάδες μετρητές ηλεκτρισμού και φυσικού αέριου, ενώ το μερίδιό της στην αγορά ηλεκτρισμού τον Μάρτιο του 2024 ξεπέρασε το 17%.

Το επόμενο διάστημα, επισημαίνεται, η εταιρεία στοχεύει να ξεπεράσει το 25% της ελληνικής κατανάλωσης, συνυπολογίζοντας και την εκπροσώπηση του Αλουμινίου της Ελλάδος, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο «πράσινο» utility με διεθνή παρουσία.

Ο Τομέας M Power Projects εκτελεί 35 έργα σε 11 διαφορετικές χώρες ενώ στο τέλος του α’ τριμήνου, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων ανήλθε στα €1,4 δισ.

Αλλά και στον κλάδο Μεταλλουργίας, παρά το σχετικά αδύναμο περιβάλλον στην αγορά αλουμινίου, η Mytilineos καταφέρνει να διατηρεί την κερδοφορία της κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα που σημειώθηκαν το προηγούμενο έτος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...