1155
Συντρίμμια σε πολυκατοικία στην Οδησσό, το πρωί της Παρασκευής | Press service of the State Emergency Service of Ukraine in Odesa region/Handout via REUTERS

Μαζικοί βομβαρδισμοί της Ρωσίας σε Κίεβο, Οδησσό και τέσσερις ακόμα πόλεις

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2023, 09:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/12/2023, 16:10
Συντρίμμια σε πολυκατοικία στην Οδησσό, το πρωί της Παρασκευής
|Press service of the State Emergency Service of Ukraine in Odesa region/Handout via REUTERS

Μαζικοί βομβαρδισμοί της Ρωσίας σε Κίεβο, Οδησσό και τέσσερις ακόμα πόλεις

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2023, 09:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/12/2023, 16:10

Πολλαπλές εκρήξεις σημειώθηκαν στο Κίεβο και σε άλλες πέντε πόλεις της Ουκρανίας, τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις της Ρωσίας τον τελευταίο χρόνο.

Από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 97, αλλά ο τελικός απολογισμός ενδέχεται να είναι βαρύτερος.

«Ο εχθρός χρησιμοποίησε 158 μέσα αεροπορικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας την περασμένη νύχτα: πυραύλους διαφορετικών τύπων και drones», ανέφερε η ουκρανική πολεμική αεροπορία, προσθέτοντας ότι κατέστρεψε 114 στόχους.

Αναλυτικότερα, τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και οκτώ τραυματίστηκαν στο Χάρκοβο ενώ δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί έχουν παγιδευτεί στα ερείπια αποθήκης που υπέστη ζημιές από τα συντρίμμια πυρομαχικών στο Κίεβο.

Στην Ντνιπροπετρόφσκ, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από πυραύλους που έπληξαν εμπορικό κέντρο, ιδιωτική κατοικία και μια εξαώροφη πολυκατοικία.

Άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν όταν ρωσικός πύραυλος έπληξε κτίριο με κατοικίες στην δυτική πόλη της Ουκρανίας, Λβιβ.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν σε πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων σε σχολικό κτίριο και πολυκατοικία στην Οδησσό.

Αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν σε αστικά κέντρα σε όλη την Ουκρανία, που οδήγησαν στην κήρυξη κατάστασης συναγερμού σε όλη την επικράτεια, γύρω στις 7 το πρωί.

Πυροσβέστης σε κτίριο που βομβαρδίστηκε στην Οδησσό, τα ξημερώματα της Παρασκευής – State Emergency Service Of Ukraine/Handout via REUTERS

Η Ρωσία στοχοθέτησε κοινωνικές και ζωτικές υποδομές, δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμίχαλ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, Γιούρι Ιχνάτ, η Ρωσία εξαπέλυσε μαζική συνδυασμένη αεροπορική επίθεση στην Ουκρανία.

Χρησιμοποιήθηκαν 110 υπερηχητικοί, πύραυλοι κρουζ και βαλλιστικοί πύραυλοι, μεταξύ των οποίων τύπου X-22, οι οποίοι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναχαιτιστούν, καθώς και δεκάδες drones, πρόσθεσε.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψε 27 drones και 87 πυραύλους Κρουζ που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις.

Κτίριο σταθμού του μετρό στο Κίεβο, που χρησιμοποιείτο ως καταφύγιο, υπέστη ζημιές, διευκρίνισε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, Βιτάλι Κλίτσκο, σε ανάρτησή του στο Telegram.

Πυροσβέστες επιχειρούν σε αποθήκη στο Κίεβο, μετά από ρωσικό πλήγμα, την Παρασκευή. Δέκα άνθρωποι είχαν παγιδευτεί στα συντρίμμια – REUTERS/Valentyn Ogirenko

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Κονότοπ, στην περιφέρεια Σούμι, όπου χτυπήθηκε μία μεγάλη πολυκατοικία.

Στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, καταγράφηκαν 22 ρωσικά πλήγματα, από τα οποία υπέστησαν ζημιές ένα νοσοκομείο, κτίρια κατοικιών και βιομηχανική εγκατάσταση

Ο δήμαρχος της πόλης, Ιγκόρ Τερέχοφ, έκανε λόγο για πυραύλους S-300 και X-22 που προκάλεσαν προβλήματα στον εφοδιασμό των συγκοινωνιών με ηλεκτρισμό.

Στην Οδησσό, ένα κτίριο υπέστη ζημιές, όμως η πυρκαγιά που προκλήθηκε οριοθετήθηκε γρήγορα, ανέφερε ο δήμαρχος, Χενάντι Τρουχάνοφ.

Στη Λβιβ, πόλη της δυτικής Ουκρανίας που γίνεται σπανιότερα στόχος, ο δήμαρχος Αντρίι Σαντόβι αναφέρθηκε σε «δύο πλήγματα» κατά τη διάρκεια επίθεσης στην περιφέρεια με συνολικά «10 Shahed» (drones ιρανικής κατασκευής που χρησιμοποιεί η Μόσχα στις επιθέσεις της).

Πρόσθεσε ότι εκδηλώθηκε «πυρκαγιά σε εγκατάσταση κρίσιμης σημασίας», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και ζημιές αναφέρθηκαν επίσης σε μαιευτήριο στην πόλη Ντνίπρο στην κεντρική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, «κατευθυνόμενοι πύραυλοι» εκτοξεύθηκαν από ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε ότι «σήμερα, η Ρωσία χρησιμοποίησε σχεδόν όλα τα είδη όπλων του οπλοστασίου της».

«Σήμερα υπάρχουν νεκροί, (άνθρωποι) που σκοτώθηκαν από ρωσικούς πυραύλους που εξαπολύθηκαν σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μη στρατιωτικά κτίρια», είπε ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του ουκρανού προέδρου, Αντρι Γέρμακ.

Την Πέμπτη, ρωσικά πλήγματα είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι εννέα σε δυο χωριά στην περιφέρεια Ζαπορίζια (νότια).

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι κατέστρεψε ουκρανικό drone στον εναέριο χώρο της περιφέρειας Κουρσκ, κοντά στα ουκρανορωσικά σύνορα.

Μόσχα: Ολοι οι στόχοι μας έχουν πληγεί

«Όλοι οι στόχοι έχουν πληγεί» στις ρωσικές επιδρομές που έθεσαν στο στόχαστρο την Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, ανέφερε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας πως η Ρωσία εξαπέλυσε περισσότερα από 50 πλήγματα, μεταξύ των οποίων ένα «μεγάλο πλήγμα» στην Ουκρανία μεταξύ της 23ης και 29ης Δεκεμβρίου σε εγκαταστάσεις στρατιωτικών υποδομών, αποθηκών πυρομαχικών και σημεία ανάπτυξης ουκρανών στρατιωτών και ξένων μισθοφόρων.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε μία από «τις πιο σφοδρές επιθέσεις» της Ρωσίας που «έπληξε πόλεις και τον πληθυσμό» στην Ουκρανία σήμερα, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους.

«Πρόκειται για μια νέα σειρά άνανδρων και τυφλών χτυπημάτων πλήττοντας σχολεία, έναν σταθμό μετρό και ένα νοσοκομείο, που προκάλεσαν τουλάχιστον 16 θανάτους», ανέφερε ο Μπορέλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η ΕΕ θα σταθεί δίπλα στην Ουκρανία, για όσο χρειαστεί», υποσχέθηκε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το τελευταίο κύμα ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία δείχνει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα κάνει πίσω σε τίποτα», δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ, ζητώντας στήριξη προς το Κίεβο «για όσο χρειαστεί».

«Αυτές οι εκτεταμένες επιθέσεις κατά ουκρανικών πόλεων δείχνουν ότι ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν θα κάνει πίσω σε τίποτα για να πετύχει τον στόχο του να εξαφανίσει την ελευθερία και τη δημοκρατία. Δεν θα τον αφήσουμε να κερδίσει», έγραψε ο βρετανός πρωθυπουργός στο Twitter.

Η Γαλλία καταδίκασε σθεναρά «τη στρατηγική τρόμου που έχει σκοπό να καταστρέψει ουκρανικές μη στρατιωτικές υποδομές», μετά το τελευταίο μαζικό κύμα ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία.

Το Παρίσι «θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και να της παρέχει την απαραίτητη βοήθεια ώστε να της επιτρέψει να ασκήσει τη νόμιμη άμυνά της, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους της», προσθέτει σε ανακοίνωση το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πυροσβέστης σπεύδει σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε κτίριο της Οδησσού μετά τον βομβαρδισμό – Reuters

Τα ρωσικά πλήγματα δείχνουν «την τρομερή πραγματικότητα» που ζει η χώρα, είπε η συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στην Ουκρανία, Ντενίζ Μπράουν.

«Για τον ουκρανικό λαό, αυτό είναι ένα νέο απαράδεκτο παράδειγμα της τρομερής πραγματικότητας την οποία αντιμετωπίζει», σημείωσε στο Twitter η Μπράουν, καταδικάζοντας έντονα «ένα απεχθές κύμα επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές της Ουκρανίας».

Αγνωστο αντικείμενο εισήλθε στην Πολωνία

Άγνωστο αντικείμενο εισήλθε στον εναέριο χώρο της Πολωνίας από την κατεύθυνση των συνόρων με την Ουκρανία το πρωί της Παρασκευής, δήλωσε η Διοίκηση Επιχειρήσεων του πολωνικού στρατού.

«Το πρωί, άγνωστο αντικείμενο εισήλθε στον εναέριο χώρο της Δημοκρατίας της Πολωνίας από την πλευρά των συνόρων με την Ουκρανία και από τη στιγμή που διέσχισε τα σύνορα μέχρι που εξαφανίστηκε, το σήμα παρακολουθείτο από τα ραντάρ του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας», ανέφερε η Διοίκηση Επιχειρήσεων.

«Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο διοικητής επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων κινητοποίησε τις δυνάμεις και πόρους που είχε στη διάθεσή του».

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Republika ανέφερε ότι οι αρχές αναζητούν το αντικείμενο αυτό κοντά στην πόλη Χρουμπιέσοφ, στην νότια Πολωνία. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα την πληροφορία αυτή.

«Λάβαμε πληροφορίες ότι ένα αντικείμενο εμφανίστηκε στο ραντάρ κοντά στο Χρουμπιέσοφ», δήλωσε ο Κριστόφ Κομόρσκι, κυβερνήτης στην περιοχή Λουμπλίν. «Δεν έχουμε καμία επιβεβαίωση ότι έπεσε εντός της περιοχής μας».

Πολωνοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων της αστυνομίας και μονάδων εθελοντών του στρατού, ερευνούσαν την περιοχή, αλλά δεν είναι σαφές εάν το αντικείμενο κατέπεσε σε πολωνικό έδαφος. Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Ο πρωθυπουργός Ντόναλτ Τουσκ είχε προγραμματιστεί να συναντηθεί με τους επικεφαλής του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας σήμερα το μεσημέρι.

Αργότερα, πολωνός στρατηγός δήλωσε ότι το αντικείμενο ήταν πιθανότατα ρωσικός πύραυλος, ο οποίος στη συνέχεια επέστρεψε στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...