988
Ο καταυλισμός των φιλοπαλαιστινίων φοιτητών στο Κολούμπια | REUTERS/Caitlin Ochs

Μαζικές συλλήψεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε διαδηλώσεις για τη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2024, 11:54
Ο καταυλισμός των φιλοπαλαιστινίων φοιτητών στο Κολούμπια
|REUTERS/Caitlin Ochs

Μαζικές συλλήψεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε διαδηλώσεις για τη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2024, 11:54

Τις ημέρες του πολέμου στο Βιετνάμ θυμίζουν οι διαμαρτυρίες υπέρ των Παλαιστινίων, αλλά και οι αντισημιτικές εκδηλώσεις στο Κολούμπια, το Γέιλ και άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια, καθώς οι διοικήσεις τους προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Παράλληλα, σημειώνονται πολλά επεισόδια και επιθέσεις, λεκτικές και σωματικές, εναντίον εβραίων φοιτητών και καθηγητών στους χώρους των πανεπιστημίων, καθώς και ακραίες δηλώσεις υπέρ της Χαμάς και της σφαγής Ισραηλινών, τα οποία προκαλούν έντονη ανησυχία στις τοπικές αρχές, το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο.

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Κυριακή ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την εβραϊκή κοινότητα.

«Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει παρενοχλήσεις και εκκλήσεις για την άσκηση βίας εναντίον των Εβραίων. Αυτός ο ξεκάθαρος αντισημιτισμός είναι κατακριτέος και επικίνδυνος και δεν έχει απολύτως καμία θέση στα πανεπιστήμια ή οπουδήποτε αλλού στη χώρα μας», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ταραχές στο Κολούμπια

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια παρακολούθησαν τα μαθήματά τους διαδικτυακά την Δευτέρα, καθώς πανεπιστημιακοί αξιωματούχοι ελπίζουν σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην πανεπιστημιούπολη της Νέας Υόρκης, μετά τις μαζικές συλλήψεις της περασμένης εβδομάδας έπειτα από διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων.

Φοιτήτριες στο Γέιλ διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων – REUTERS/Melanie Stengel

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η πρόεδρος του Κολούμπια, Νέματ Μινούς Σαφίκ, ανέφερε πως το πανεπιστήμιο ακύρωσε τα διά ζώσης μαθήματα τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια «αποκλιμάκωσης» της κατάστασης και προκειμένου «όλοι μας να έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα», καταγγέλλοντας παράλληλα την αντισημιτική ρητορική και την απειλητική και παρενοχλητική συμπεριφορά, που έχει παρατηρηθεί πρόσφατα στην πανεπιστημιούπολη.

«Τις εντάσεις αυτές έχουν εκμεταλλευθεί άτομα που δεν έχουν σχέση με το Κολούμπια τα οποία έχουν έρθει στην πανεπιστημιούπολη για να επιδιώξουν τη δική τους ατζέντα», είπε η Σαφίκ. Χρειαζόμαστε μια επανεκκίνηση».

Τουλάχιστον 100 διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων συνελήφθησαν την Πέμπτη στην πανεπιστημιούπολη όταν η Σαφίκ έδωσε την άδεια στην αστυνομία της Νέας Υόρκης να διαλύσει έναν καταυλισμό φοιτητών που διαμαρτύρονταν για τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.

«Θα μείνουμε εδώ μέχρι να μας μιλήσουν και να ακούσουν τα αιτήματά μας», δήλωσε η Μίμι Ελάιας, φοιτήτρια που ήταν μεταξύ των συλληφθέντων και η οποία έχει εκδιωχθεί από το πανεπιστήμιο.

«Το 99% των ανθρώπων εδώ είναι υπέρ της απελευθέρωσης της Παλαιστίνης», πρόσθεσε. »Δεν είμαστε υπέρ του αντισημιτισμού, ούτε υπέρ της ισλαμοφοβίας. Θέλουμε την απελευθέρωση όλου του κόσμου», τόνισε.

Την προηγούμενη εβδομάδα η πρόεδρος (πρύτανης) του Κολούμπια κατέθεσε ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπερασπιζόμενη την αντίδραση της διοίκησης στον φερόμενο αντισημιτισμό των διαδηλωτών.

Η Σαφίκ, κατά την ακρόασή της, διαβεβαίωσε ότι «ο αντισημιτισμός δεν έχει καμία θέση στο πανεπιστήμιό μας», κάτι που όμως δεν εμπόδισε Ρεπουμπλικανούς κοινοβουλευτικούς και έναν Δημοκρατικό γερουσιαστή να ζητήσουν την παραίτησή της, κάνοντας λόγο για «αναρχία».

Καταγγέλλοντας περιστατικά αντισημιτισμού, τον Δεκέμβριο, το Κογκρέσο είχε καλέσει σε ακρόαση τις πρυτάνεις των πανεπιστημίων Πενσιλβάνια, Χάρβαρντ και MIT. Οι δύο πρώτες παραιτήθηκαν ακολούθως.

Ανησυχία για την ασφάλεια των εβραίων φοιτητών

Ο Ιλάι Μπούχλερ, ένας ορθόδοξος ραβίνος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο Κολέγιο Μπάρναρντ, έστειλε μήνυμα στους εβραίους φοιτητές και τους προέτρεψε να παραμείνουν σπίτι τους, διότι το πανεπιστήμιο και η αστυνομία «δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των εβραίων φοιτητών».

«Λυπάμαι πολύ που το λέω, θα σας συνιστούσα να γυρίσετε στα σπίτια σας το ταχύτερο δυνατό μέχρις ότου η πραγματικότητα μέσα και γύρω από την πανεπιστημιούπολη να βελτιωθεί σημαντικά», ανέφερε ο Μπούχλερ σε μήνυμα στο WhatsApp που έστειλε σε εκατοντάδες φοιτητές πριν από την έναρξη του εβραϊκού Πάσχα το Σαββατοκύριακο.

Περιστατικά παρενόχλησης και βίας εναντίον τους έχουν καταγγείλει εβραίοι φοιτητές στο Κολούμπια και άλλα πανεπιστήμια.

Την ίδια στιγμή, ένας ισραηλινός καθηγητής κατήγγειλε ότι του απαγόρευσαν την είσοδο σε τμήμα της πανεπιστημιούπολης επειδή βρίσκονται εκεί φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές. «Είμαστε στο 1938», διαμαρτυρήθηκε ο Σάι Νταβιντάι, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, αναφερόμενος στις διώξεις των Εβραίων από τους Ναζί πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν αύξηση στις επιθέσεις και τις εκδηλώσεις μίσους εναντίον Εβραίων, Αράβων και μουσουλμάνων μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Διαδηλώσεις σε μεγάλα πανεπιστήμια

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες ανθρώπους σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πανεπιστήμιο Γέιλ στο Κονέτικατ και στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) στο Μανχάταν.

Καταυλισμοί υπέρ των Παλαιστινίων έχουν στηθεί και στο Μπέρκλεϊ και το ΜΙΤ, σημειώνει το BBC.

Διαδηλωτές απέκλεισαν την κυκλοφορία γύρω από την πανεπιστημιούπολη του Γέιλ στο Νιού Χέιβεν του Κονέτικατ, ζητώντας από το πανεπιστήμιο «να αποσύρει» τα κεφάλαιά του από «κατασκευαστές στρατιωτικών όπλων».

Οι δυνάμεις της τάξης συνέλαβαν περισσότερους από 45 διαδηλωτές, σύμφωνα με το φοιτητικό μέσο ενημέρωσης Yale Daily News.

Στη Νέα Υόρκη η αστυνομία επενέβη εναντίον των φοιτητών του NYU λίγο αφού έπεσε το σκοτάδι και ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές αψηφούσαν επί ώρες τις προειδοποιήσεις του πανεπιστημίου ότι θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, αν δεν απομακρυνθούν από την πλατεία όπου είχαν συγκεντρωθεί.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν αστυνομικούς να καταστρέφουν τις σκηνές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν: «Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα ησυχάσουμε. Αποκαλύψτε, αποεπενδύστε».

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι έγιναν συλλήψεις, αφού το πανεπιστήμιο ζήτησε από τις δυνάμεις της τάξης να απομακρύνουν τους καταληψίες από την πλατεία. Προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο αριθμός των συλληφθέντων.

Απέσυρε την στήριξή του μεγάλος δωρητής του Κολούμπια

Ο Ρόμπερτ Κραφτ, μεγάλος δωρητής του Κολούμπια, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την ελλιπή προστασία που παρέχει το πανεπιστήμιο στους εβραίους φοιτητές.

Ο Κραφτ, που είναι Εβραίος, έχει δωρίσει εκατομμύρια δολάρια στο πανεπιστήμιο, από το οποίο αποφοίτησε και είπε ότι διακόπτει τη χρηματοδότηση, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «δεν νιώθω άνετα να στηρίζω το πανεπιστήμιο μέχρι να ληφθούν διορθωτικά μέτρα».

Την ίδια στιγμή, περισσότερα από 100 μέλη του διδακτικού προσωπικού του Κολούμπια ενώθηκαν με τους φοιτητές.

Οι φοιτητές που οργανώνουν τη διαμαρτυρία στο Κολούμπια αντέκρουσαν τις ανησυχίες για την ασφάλεια των εβραίων φοιτητών, επισημαίνοντας ότι κάποιοι από τους συμμετέχοντες είναι Εβραίοι και καταγγέλλοντας ότι τα ΜΜΕ έχουν επικεντρωθεί «σε ακραία άτομα που δεν μας εκπροσωπούν».

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά οποιαδήποτε μορφή μίσους ή μισαλλοδοξίας και αντιμετωπίζουμε με προσοχή μη φοιτητές που προσπαθούν να διαταράξουν την αλληλεγγύη που σχηματίζεται μεταξύ των φοιτητών –Παλαιστίνιων, μουσουλμάνων, Αράβων, Εβραίων, μαύρων και φιλοπαλαιστινίων», υπογράμμισαν στην ανακοίνωσή τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...