Το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει σε κανέναν διάλογο «με συγκεκριμένα στελέχη που οι δηλώσεις τους και η εν γένει πολιτική τους στάση ήταν επί της αρχής αντικαταστατική και επιζήμια για το χώρο της Αριστεράς» έστειλαν την Τετάρτη πηγές της Κουμουνδούρου, αναφερόμενες, εμμέσως πλην σαφώς, στα ιστορικά στελέχη του κόμματος, όπως ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Δημήτρης Βίτσας, αλλά και ο Στέφανος Τζουμάκας, οι οποίοι παραπέμφθηκαν στα αρμόδια όργανα με το ερώτημα της διαγραφής από τον Στέφανο Κασσελάκη, λόγω των επικρίσεων στο πρόσωπό του.
Οπως τόνισαν, «ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να δίνει τη μάχη ενάντια στη Δεξιά και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (…)» και «κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον ενωμένο και ανανεωμένο ΣΥΡΙΖΑ από το να δώσει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα (…) για το τέλος της αντικοινωνικής πολιτικής Μητσοτάκη. Που επιδιώκουν την μεγάλη πολιτική αλλαγή! Αυτή είναι η μοναδική και κύρια μάχη του ΣΥΡΙΖΑ».
Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι «η λογική του εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ», στον αντίποδα, η οποία «καλλιεργείται από ξένα κέντρα και αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις, συντηρείται από δηλώσεις μεμονωμένων στελεχών που κινούνται αντικαταστατικά, έχουν θέσει τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν δρομολογήσει το σχεδιασμό νέου κόμματος, με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό».
Ωστόσο, «ο “εμφύλιος πόλεμος” έχει δύο αντιμαχόμενα μέρη» και υπό αυτό το πρίσμα κρίνεται πως «στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει “εμφύλιος”». Συνεπώς «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει σε κανέναν διάλογο με συγκεκριμένα στελέχη που οι δηλώσεις τους και η εν γένει πολιτική τους στάση ήταν επί της αρχής αντικαταστατική και επιζήμια για το χώρο της Αριστεράς», διεμήνυσε η ηγεσία δια της άτυπης αυτής ενημέρωσης.
«Είναι φανερό ότι οι συστημικοί πυλώνες λειτουργούν ως πρόθυμοι σπόνσορες ενός πρωτοφανούς αγώνα να πλήξουν την επανάκαμψη της Αριστεράς και την νικηφόρο πορεία της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα», προσέθεσε η Κουμουνδούρου στο μήνυμά της προς τους διαφωνούντες με την αλλαγή φρουράς στο κόμμα, απηχώντας τις αιτιάσεις του ίδιου του Κασσελάκη στην ανάρτηση με την οποία παρέπεμψε για διαγραφή τους Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα περί «τηλεοπτικών χορηγών του Μητσοτάκη».
«Σε αυτό το παιχνίδι», κατέληξαν οι προσκείμενοι στον νέο πρόεδρο κύκλοι, «είμαστε όλοι και όλες απέναντί τους. Κανείς δεν πρόκειται να ανακόψει την προσπάθεια για την τελική νίκη».
Αντίστοιχη διαρροή είχε υπάρξει από την Κουμουνδούρου και την Τρίτη, με την ηγεσία να αντιδρά έντονα –αλλά ανεπίσημα– στις συνεχείς δηλώσεις των διαφωνούντων στον Τύπο.
Τα επόμενα βήματα
Η επόμενη «μάχη» αναμενόταν να δοθεί στα όργανα του κόμματος, με την επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη από τις ΗΠΑ να επιταχύνει τις εξελίξεις.
Το πρώτο «ραντεβού» ανάμεσα στις δύο πλευρές θα δοθεί την Πέμπτη, στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος στην Κουμουνδούρου.
Πρόκειται για ένα άτυπο όργανο στο οποίο συμμετέχουν ex officio ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θεοδώρα Τζάκρη και ο πρόεδρος της, Σωκράτης Φάμελλος. Επίσης, μετέχουν οι Εφη Αχτσιόγλου, Ρένα Δούρου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση.
Κατά το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» την Τετάρτη αναμενόταν και η κομβικής σημασίας συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και θα εξετάσει το αίτημα διαγραφής για τους Στέφανο Τζουμάκα, Νίκο Φίλη, Δημήτρη Βίτσα και Πάνο Σκουρλέτη.
Με βάση τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, Αντώνης Κοτσακάς, στη συνεδρίαση θα οριστούν τρία στελέχη που θα καλέσουν τους ελεγχόμενους και τον καταγγέλλοντα προκειμένου να επιχειρηματολογήσουν, ενώ θα ορισθούν και μάρτυρες για να διερευνηθεί το θέμα της διαγραφής.
Εφόσον διαπιστωθούν παραβιάσεις του καταστατικού και των κανόνων δεοντολογίας οι ποινές που μπορεί να επιβληθούν ποικίλουν από μια απλή σύσταση έως πλήρη διαγραφή.
Τον τόνο της σύγκρουσης στην αξιωματική αντιπολίτευση είχαν δώσει, λίγες ώρες νωρίτερα, οι δημοσιοποιήσεις κειμένων από στελέχη και τάσεις που είτε ζητούν, χωρίς περιστροφές, την ανατροπή Κασσελάκη, είτε προαναγγέλουν την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα [1, 2] και οι εκκλήσεις για την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας. Το τελευταίο αυτό αίτημα διατύπωσαν, απέναντι στη «διαλυτική κατάσταση» που διέγνωσαν, με ηχηρή παρέμβαση τους, και οι Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος και Χαρίτσης.
Αίτημα για σύγκληση της ΠΓ κατέθεσε και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία επίσης καταγράφηκαν εσωτερικές συγκρούσεις, όταν σειρά στελεχών διατύπωσαν δημοσίως –άλλο ένα κείμενο με υπογραφές– τη διαφωνία τους με τη σχετική τοποθέτηση της οργάνωσης, η οποία στρεφόταν κατά του προέδρου.
Το απόγευμα της Τετάρτης δεν είχε γίνει γνωστό εάν το κορυφαίο κομματικό όργανο θα συνεδρίαζε εκ νέου, λίγες ημέρες μετά τη «θυελλώδη» συνεδρίαση στην οποία ο διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα κατάφερε να «σρπώξει» το Συνέδριο για το 2024. Κατά συνέπεια, τα βλέμματα όλων, μετά και από το «ραντεβού» στο Εκτελεστικό Γραφείο, πέφτουν στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία εκτός απροόπτου θα συγκληθεί τον Νοέμβριο, με τους παρατηρητές των εσωκομματικών εξελίξεων να μιλούν για συνεδρίαση η οποία θα έχει χαρακτήρα «τελικού ξεκαθαρίσματος».
Νέα διοίκηση σε «Αυγή» και «Στο Κόκκινο»
Εξελίξεις καταγράφηκαν την Τετάρτη και στα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
Νέα διευθύντρια της εφημερίδας «Η Αυγή» αναλαμβάνει η δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά, ενώ νέος διευθυντής του ραδιοσταθμού «105,5 Στο Κόκκινο» ο δημοσιογράφος Αδάμ Γιαννίκος. Συντονιστής των δύο μέσων είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Σμυρλάκης (περισσότερα εδώ).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News