901
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Μάικ Τζόνσον μιλάει σε δημοσιογράφους μετά την έγκριση της βοήθειας για την Ουκρανία | REUTERS/Ken Cedeno

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ψήφισε «ναι» για τη βοήθεια στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2024, 21:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/04/2024, 11:10
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Μάικ Τζόνσον μιλάει σε δημοσιογράφους μετά την έγκριση της βοήθειας για την Ουκρανία
|REUTERS/Ken Cedeno

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ψήφισε «ναι» για τη βοήθεια στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2024, 21:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/04/2024, 11:10

Υστερα από μήνες διαφωνιών, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε στρατιωτική βοήθεια 61 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, με 311 ψήφους υπέρ έναντι 112 κατά. Συνολικά εγκρίθηκαν $95 δισ., που αφορούν και τη στήριξη του Ισραήλ και της Ταϊβάν. 

Η απόφαση σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή για την Ουκρανία, η οποία χρειάζεται απεγνωσμένα τη στρατιωτική βοήθεια καθώς αγωνίζεται να απωθήσει τη ρωσική εισβολή.

Ζελένσκι: Ευχαριστούμε Αμερική

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, χαιρέτισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας:

«Είμαι ευγνώμων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, και στα δύο κόμματα και προσωπικά στον πρόεδρο Μάικ Τζόνσον για την απόφαση που κρατά την Ιστορία στον σωστό δρόμο. Η δημοκρατία και η ελευθερία θα έχουν πάντα παγκόσμια σημασία και δεν θα αποτύχουν ποτέ όσο η Αμερική βοηθά στην προστασία της. Το ζωτικής σημασίας νομοσχέδιο βοήθειας των ΗΠΑ που εγκρίθηκε σήμερα από τη Βουλή θα εμποδίσει την επέκταση του πολέμου, θα σώσει χιλιάδες ζωές και θα βοηθήσει τα κράτη μας να γίνουν ισχυρότερα. Η ειρήνη και η ασφάλεια μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της δύναμης. Ελπίζουμε ότι τα νομοσχέδια θα εγκριθούν και από τη Γερουσία και θα σταλούν στο γραφείο του προέδρου Μπάιντεν. Ευχαριστούμε, Αμερική!», έγραψε ο Ζελένσκι.

Με 366 «υπέρ» εγκρίθηκε πακέτο στήριξης $26 δισ. για το Ισραήλ και με 385 θετικές ψήφους $8 δισ. για την Ταϊβάν.

«Η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για τη δύναμη της αμερικανικής ηγεσίας σε μια κομβική περίοδο», ήταν το μήνυμα του Λευκού Οίκου, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον δήλωνε στον Τύπο ότι δεν είναι η τέλεια νομοθεσία αλλά είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Αλλα νομοσχέδια

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε επίσης μια σειρά μέτρων που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο χρηματοδότησης της Ουκρανίας, του Ισραήλ και της Ταϊβάν.

Αυτά αφορούν νέους κανόνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ, εκτός εάν η κινεζική μητρική εταιρεία πουλήσει την εφαρμογή, αναφέρει το BBC.

Περιλαμβάνονται επίσης νέες κυρώσεις στην Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν, καθώς και διατάξεις για την πώληση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη δημιουργία εσόδων για την Ουκρανία.

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, ζήτησε ξεχωριστές ψηφοφορίες για τα επιμέρους νομοσχέδια. Το πακέτο, με τα ξεχωριστά νομοσχέδια, μετά την έγκριση από τη Βουλή θα σταλεί στη Γερουσία ως ενιαίο νομοσχέδιο.

Η Γερουσία, σύμφωνα με τους Tάιμς της Νέας Υόρκης, θα το εγκρίνει την Τρίτη και στην συνέχεια αναμένεται η τελική υπογραφή του προέδρου Μπάιντεν.

Ο αμερικανός πρόεδροςπροέτρεψε την Γερουσία να θέσει γρήγορα προς ψήφιση το πακέτο νομοσχεδίων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Το ιστορικό

Οι Δημοκρατικοί στάθηκαν στο πλευρό του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, για να μπορέσει να το περάσει κατά πλειοψηφία.

Ηταν μια νίκη που δικαίωσε τη στρατηγική του Τζόνσον, ο οποίος αγωνίστηκε γι’ αυτό δύο μήνες. Παρόλα αυτά, ο Τζόνσον χρειάστηκε να αφιερώσει τις τελευταίες 24 ώρες κάνοντας «περιοδεία» σε συντηρητικά μέσα για την προώθηση της στρατιωτικής βοήθειας κυρίως στην Ουκρανία, η οποία συναντά και τις περισσότερες ενστάσεις από τη δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που πρόσκειται στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι Ουκρανοί χρειάζονται απεγνωσμένα στρατιωτική βοήθεια αυτή τη στιγμή… Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Βλαντίμιρ Πούτιν να περάσει από μια άλλη χώρα και να την κατακτήσει», είπε ο Τζόνσον στον συντηρητικό παρουσιαστή του The Mark Levin Show σχετικά με την εισβολή του ρώσου προέδρου στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι «αυτά είναι πολύ σοβαρά θέματα με παγκόσμιες επιπτώσεις».

Ωστόσο η στήριξη των Δημοκρατικών στον Τζόνσον θα μπορούσε να εξοργίσει περαιτέρω τους σκληροπυρηνικούς του κόμμστος του που τάσσονταν κατά της πρόσθετης βοήθειας στην Ουκρανία και θέλουν να απομακρύνουν τον Τζόνσον από τη θέση του, σημειώνει το CNN.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου, θα «καταστρέψει περαιτέρω» την Ουκρανία και θα οδηγήσει σε «περισσότερους θανάτους» στον πόλεμο.

Ο Πεσκόφ τόνισε επίσης στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι μια διάταξη στη νομοθεσία που επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και να τα μεταφέρει στην Ουκρανία για ανοικοδόμηση, θα αμαυρώσει την εικόνα των ΗΠΑ.

Η Μόσχα, συνέχισε, θα απαντήσει με μέτρα προς το δικό της συμφέρον.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάρκοβα δήλωσε ότι το νομοσχέδιο που ενέκρινε η αμερικανική Βουλή θα «βαθύνει τις κρίσεις σε όλο τον κόσμο».

«Η στρατιωτική βοήθεια προς το καθεστώς του Κιέβου είναι μια άμεση χορηγία για τρομοκρατική δραστηριότητα», τόνισε η Ζαχάροβα στο Telegram.

«Για την Ταϊβάν, αυτό είναι μια ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Για το Ισραήλ, είναι μια πορεία ολοταχώς προς την κλιμάκωση και μια άνευ προηγουμένου αύξηση της έντασης στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Κομισιόν: Είμαστε ενωμένοι για την υποστήριξη της δημοκρατίας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων για νέα βοήθεια στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία αξίζει όλη την υποστήριξη που μπορεί να λάβει ενάντια στη Ρωσία. Τώρα, ζητάμε από τη Γερουσία των ΗΠΑ να ψηφίσει το συντομότερο δυνατό (σ.σ. το νομοσχέδιο) καθώς διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές. Οι διατλαντικοί σύμμαχοι είναι ενωμένοι για την υποστήριξη της ελευθερίας και της δημοκρατίας», τόνισε με ανάρτησή της στο Χ.

Γερμανία: Οι καρδιές μας χτυπούν σαν μία

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έκανε λόγο για μια «ημέρα εμπιστοσύνης στην Ουκρανία και στην ασφάλεια της Ευρώπης».

«Ένα μεγάλο εμπόδιο για την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία ξεπεράστηκε», τόνισε σε ανάρτησή της η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. «Οι καρδιές των πιο σημαντικών υποστηρικτών της Ουκρανίας χτυπούν σαν μία».

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη στέκονται μαζί στην πλευρά της ελευθερίας και ενάντια στον «πόλεμο του τρόμου» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σημείωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...